Igor Matovič: Robert Fico akár az oltatlan nyugdíjasok vérében is fürödhetne

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.29. 10:48

Az exkormányfő-pénzügyminiszter szerint Szlovákiában győztek az oltásellenesek. Az időseket, akik beoltatják magukat, Matovič ötszáz euróval jutalmazná.

Igor Matovič: Robert Fico akár az oltatlan nyugdíjasok vérében is fürödhetne

„Elveszítettük a harcot az anti-vaxxerekkel szemben”

értékelte az aktuális járványügyi helyzetet vasárnap a szlovák TA3 televízió vendégeként Igor Matovič korábbi kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter, a legerősebb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO elnöke.

Matovič ország alacsony átoltottsága miatt az ellenzéki politikusokat teszi felelőssé – elsősorban a járványügyi intézkedések leghangosabb kritikusát, Robert Fico háromszoros miniszterelnököt, a szociálpopulista Smer-SD elnökét; az ő korábbi párttársát, a baloldali Hlas-SD elnökét, a szintén exminiszterelnök Peter Pellegrinit; és a radikális jobboldali ĽSNS elnökét, Marian Kotlebát –, akik Matovič szerint átverik a választóikat.

Élő pajzsként használt nyugdíjasok

„Robert Fico akár fürödhetne is minden nap a felelőtlen hozzáállása áldozatainak vérében. Avégett, hogy szabadlábon maradjon, képes gyűlésekre hívni a nyugdíjasokat, és arra biztatni őket, hogy legyenek maszk nélkül. Aztán kórházban végzik és meghalnak. Ez egy cinikus ember, aki élő pajzsként használja a nyugdíjasokat”

– fogalmazott Matovič arra utalva, hogy a kivizsgálás alatt lévő nagy korrupciós ügyek már majdnem Robert Ficóig érnek, aki azonban fáradhatatlanul kampányol, és a 2020-as választás, illetve Peter Pellegriniék távozása után bezuhanó pártja, a Smer-SD újra a második legerősebb párt Szlovákiában Pellegrini Hlas-SD-je után. Robert Fico egyébként maga is átesett a covidfertőzésen és azt egy „szörnyű betegségnek” tartja, mint az a nyáron egy vadászházban a rendőrség által titokban rögzített és kiszivárgott felvételekből kiderült.

Matovič a szerinte az ellenzéki politikusok által átvert ellenzéki szavazóknak szeretné megmutatni, hogy Ficóékkal szemben neki ők is számítanak, ezért azzal a javaslattal állt elő, hogy minden 60 év feletti, aki december közepéig beoltatja magát – függetlenül attól, hogy az első, a második vagy a harmadik adaggal –,

kapjon 500 euró (184 ezer forint) értékű utalványt, amit a vendéglátásban, a szolgáltatóiparban vagy kulturális programokra lehet felhasználni.

Egy nyugdíjas beoltott házaspár így 1000 eurónyi (368 ezer forintnyi) utalványhoz juthat. A még be nem oltott 60 év felettiek egyébként 380 ezren vannak.

Igor Matovičnak nem ez az első járványügyi intézkedése:

  • A 2020 őszi második járványhullámban az ő ötlete volt a tömeges tesztelés, amit országos, regionális és helyi szinten is többször megismételtek, bár nem egyértelmű, hogy lett volna pozitív hatása.
  • 2021 márciusában a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be az oroszok Szputnyik-vakcinájából, amivel egy hónapig húzódó és a lemondását eredményező kormányválságot okozott.
  • Már pénzügyminiszterként augusztus elején elindította a három hónapig tartó oltáslottót, amire az oltottak regisztrálhattak és nyerhettek vele száz, ezer vagy tízezer eurót (37 ezer, 368 ezer vagy 3,68 millió forintot).

Értékrendbeli kérdés

Az új 500-eurós bónuszról egyelőre nincs egyetértés a kormánykoalíció belül: a libertariánus SaS nem ért vele egyet, szerintük 150 eurós (55 ezer forintos) összeg is elegendő lenne erre a célra. Matovič szerint azonban ekkora összegért senki nem oltatná be magát, az ötletét pedig úgy akarja átvinni a koalíciós tanácson, hogy – mivel szerinte az intézkedés emberi életek megmentéséről szól – értékrendbeli kérdésként tárja a koalíciós partnerek elé, amit a koalíciós szerződés értelmében nem lehet megvétózni.

Szlovákia – a tavaszi járványhullámhoz hasonlóan – újra a világ élvonalába került a járványhelyzet súlyosságát tekintve.

A kórházak a kapacitásaik határán vannak, miközben Szlovákia az Unió legkevésbé átoltott országai közé tartozik: a legalább az első dózissal beoltottak aránya pénteken még mindig csak 48, a mindkét adaggal beoltottaké százalék, (Magyarországon ez az arány 63, illetve 60, az uniós átlag pedig 70, illetve 67 százalék.)

Emiatt Szlovákiában is egyre inkább fontolgatják a kötelező oltás bevezetését legalább az idősek számára. Közben az országban a kaotikus járványkezelés miatti elégedetlenséget és frusztrációt valóban igyekeznek meglovagolni az ellenzéki politikusok, akik nemcsak tüntetéseket szerveznek, hanem minimum passzívan támogatják a szupermarketekbe és a hivatalokban demonstratívan maszk nélkül vásárolni, illetve ügyet intézi csoportosan járók és balhézók akcióit is.

A helyzet súlyosságára való tekintettel csütörtök óta szükségállapot van érvényben Szlovákiában, és a kormány lockdown-t és kijárási korlátozást is bevezetett (igaz, ez alól rengeteg kivétel van). Ezek egyelőre két hétig tartanak, de Vladimír Lengvarský OĽaNO-s egészségügyi miniszter már a meghirdetésének napján arról beszélt, hogy

a lockdown-nak karácsonyig kellene tartania.

Ugyanő augusztus végén még azt mondta: az őszi járványhullám lesz az utolsó, és karácsonykor már nem lesz velünk a vírus.

NYITÓKÉP: Az Európai Tanács fotószolgálata

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek