Metroszexuális Farkassal és fiúsabb Nyúllal tér vissza a No, megállj csak!, kiborultak az orosz rajongók

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.27. 16:25

Decemberben jönnek az új részek, az előzetes szerint új irányt vesz a sorozat. A rajongók többségét a genderkérdés nem érdekli, csak egyszerűen ragaszkodnak az eredeti karakterekhez.

Metroszexuális Farkassal és fiúsabb Nyúllal tér vissza a No, megállj csak!, kiborultak az orosz rajongók

Visszatér a kultikus orosz rajzfilmsorozat, a No, megállj csak!

hívja fel rá a figyelmet a szlovák Denník N. A Magyarországon is népszerű rajzfilm a Szovjetunió azon produktumai közé tartozik, amik világsikert arattak. Az oroszok rendkívül büszkék is rá, egy 2014-es felmérés szerint egyfajta nemzeti kulturális örökségként tekintenek a huligán farkas és a jámbor nyúl hajszájáról szóló sorozatra, ami így

a szamovárhoz, Gagarinhoz vagy Puskinhoz hasonló státuszban van. 

Az eredeti sorozat részei 1969 és 1986 között készültek, a kilencvenes és a kétezres években készült két-két újabb rész, a legutolsó 2012-ben. Az 1936-os alapítású, ma is működő Szojuzmultfilm stúdió, ami az eredeti sorozatot is gyártotta, még 2019-ben jelentette be, hogy újraindítja a sorozatot.

Az új részek 2021 decemberében jönnek. Bár a Szojuzmultfilm hangsúlyozta, hogy nem közvetlen folytatást készített, hanem egy teljesen új, alternatív univerzumban játszódó sorozatot, ami megfelel az aktuális trendeknek és reagál a mai kor és a mai fiatalok elvárásaira,

már az előzetes teljesen kiborította a No megállj csak!-ért rajongó oroszokat.

Az valamennyire érthető, hogy az új sorozat különbözik az eredetitől: a Farkas eredeti szinkronhangja, Anatolij Papanov még 1987-ben, a Nyulat szinkronizáló Klara Rumjanova 2004-ben, az alkotó, Alekszandr Kurljandszkij pedig egy éve, 2020 decemberében hunyt el.

Az korábbiakhoz képest az elsőre szembetűnő legnagyobb változás az, hogy

az új sorozatot nem kézzel rajzolták, hanem teljes mértékben számítógéppel animált,

ami önmagában óriási változás. Nekünk, magyaroknak elég csak az 1981-es kultikus Vukra és a 2008-as Kis Vukra gondolnunk, bár itt nem az animációs technikák közötti különbség volt a fő probléma, hanem az, hogy az utóbbi önmagában is botrányosan rossz volt.

Gendervita orosz módra

Azonban a No, megállj csak esetében

az orosz közvélemény elsősorban a karakterekben bekövetkezett változásokon borult ki.

Az eredeti farkas erős dohányos volt, a szája sarkában mindig ott lógott az önmagában is kultikus, görbe, „S”-alakú cigaretta, de azon 2021-ben már Oroszországban sem akad ki senki, hogy egy mesekarakter nem dohányzik, és a Farkas vodkát sem iszik már, mint azt korábban gyakran tette.

A kócos, trapénznadrágot hordó, gyakran tornacipőt viselő, slampos huligán azonban az új előzetesben teljesen elveszíti a megkapó, sokak által férfiasnak látott marconaságát és

inkább tűnik egy magára sokat adó metroszexuális hipszternek,

igaz, a régi részekben viselt szettjei alapján látszik, hogy a Farkas mindigis fogékony volt a divat iránt.

Még inkább megváltozott a Nyúl karaktere. Bár az eredeti Nyúl biológiai neme – mint az a rajzfilmfigurák esetében előfordul – nem volt egyértelmű, voltak femininnek tartott vonásai és gesztusai, illetve a hangját is egy színésznő kölcsönözte neki.

Az új Nyúl szinkronhangja azonban egy férfi és maga a karakter is egy kicsit fiúsabb, vagy legalábbis kevésbé nőies lett.

A Farkas és a Nyúl nemével az új előzetes miatt fellángoló viták nem újkeletűek Oroszországban, mint a Denník N írja, 2016-ban még a parlamentben is szóba hozta néhány képviselő az 1974-es epizódot, de nekik akkor nem azzal volt problémájuk, hogy az epizódban a „nőies” nyúl beöltözött télapónak, hanem azzal, hogy a „férfias” Farkas egy ponton parókát és magassarkú csizmát húzva énekesnőként jelenik meg.

A reakciós imperalisták állhatnak a háttérben

A magát hivatalosan többek között a hagyományos értékek védelmezőjeként is beállító Oroszországban az ezt a vonalat támogató sajtótermékek szerint a rajzfilmfigurák neméről folytatott vitákat Oroszország nyugati ellenségei és az ő belföldi ügynökeik erőltetik.

Az új előzetessel kapcsolatos „gendervita” azonban csak egy szűk kisebbséget érdekel a Denník N összefoglalója szerint, a felháborodás oka egyszerűen az, hogy az oroszok

ragaszkodnak a karakterek eredeti vonásaihoz, a jó öreg huligán Farkashoz és a gyengéd, mosolygós Nyúlhoz.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs. KÉPEK: Szojuzmultfilm / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek