Szlovákiában már a gyerekek a fő vírusterjesztők

Szerző: Kósa András
2021.11.26. 07:38

Ha északi szomszédunkhoz készül, figyeljen, a lezárás miatt fokozott határellenőrzést rendeltek el, ami a magyar-szlovák határt is érinti.

Szlovákiában már a gyerekek a fő vírusterjesztők

Szlovákiában az új koronavírus fertőzöttek negyed az 5-19 éves korosztályból kerül ki - mondta csütörtökön este Matej Misik, az egészségügyi minisztérium adatelemző-intézetének (IZA) az igazgatója. A Parameter.sk beszámolója szerint az ország egészségügyi vezetői azután tartottak sajtótájékoztatót, hogy életbe lépett a két hetes általános járványügyi lezárás az országban.

Igaz, ez egy politikai kompromisszum eredményeképpen korántsem lett olyan szigorú, mint a szakemberek szerették volna. A szakértők például egy hetes iskolabezárást is javasltak volna, de ez az egyik koránypárt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) tiltakozása miatt nem teljesült.

Korábban bevált

Pedig, mint a sajtótájékoztatón Zuzana Kristúvková járványügyi szakértő fogalmazott, a korábbi influenzajárványok megmutatták, hogy egy ilyen intézkedés milyen hatékony tud lenni a betegség terjedésének lassításában. A szlovák Középiskolások Szövetsége egyébként már követelte Branislas Gröhling oktatási minisztertől, hogy zárja be a középfokú iskolákat, de mivel a politikus éppen a már említett SaS tagja, erre egyelőre aligha kerül sor.

A lezárással azt akarja elérni a kormány, hogy a nem egy háztartásban élő emberek közötti személyes kapcsolatok legalább 40 százalékkal csökkenjenek.

Matej Misik azt is elmondta, hogy a fertőzés miatt a mentőknek naponta mintegy 400 beteget kell kórházba vinniük, ami az összes napi kiszállás negyedét jelenti Szlovákiában. Mivel a mentőszolgálat kapacitásai határához érkezett, ez azt jelenti, hogy minden nap 400 olyan bajba jutotthoz nem érnek ki időben, aki nem COVD-fertőzött. A kórházba kerültek 81 százaléka oltatlan.

Ott tesztelnek

Szlovákiában egyébként a magyar gyakorlattól eltérően folyamatosan tesztelik is a lakosságot, még a gyerekeket is, hetente legalább egyszer az iskolákban. Alena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekorvos szakértője arra kérte a szülőket, hogy az előírásokat próbálják „túlteljesíteni” és heti két-három tesztet is csináltassanak.

A szakemberek egyébként karácsonyra ígérnek enyhülést – ha a lezárás eléri a kívánt célt, és még ebben az esetben is csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Alena Koscálová, a pozsonyi Egyetemi Kórház fertőző osztályának főorvosa szerint ez a ez a boltok, vendéglők, mozik, színházak látogatására, sífelvonók használatára vonatkozik majd többek között, de azt nem árulta el, hogy az egyes enyhítésekhez milyen feltételeknek kell majd teljesülniük.

Mint a parameter.sk megjegyzi, „ha a szakembereken múlik, jön a kötelező oltás” Szlovákiában, a kormány mellett dolgozó egészségügyi szakértők ugyanis ezt látnák kívánatosnak.

A konzílium szerint, ha a társadalom átoltottsága nem emelkedik rövid időn belül, önkéntesen 70-80 százalékra, akkor komolyan mérlegelni kell a kötelező oltás bevezetését.

A lezárás egyébként beutazási korlátozásokat is jelent, a schengeni külső határokon, vagyis az Ukrajnával szomszédos határátkelőkön illetve a nem schengeni országokból érkezett repülőjáratok utasainál a rendőrség ellenőrzi, hogy az illető utazási célja megfelel-e a korlátozás alól kivételt képzőknek (elsősorban üzleti, munkavállalási céllal lehet most csak Szlovákiába utazni), aki megpróbál csalni, azt ezer euróra büntethetik. Szúrópróbaszerűen ugyanakkor a többi határt is ellenőrzi a rendőrség, így a Magyarországból utazók is számíthatnak ilyenre, akár még a kerékpáros átkelőkön is.

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek