Donáth Annának igaza van: szabad vitatkozni MZP-vel

Hegyi Gyula

Szerző:
Hegyi Gyula

2021.11.26. 09:39

Márki-Zay nagyon jó miniszterelnök-jelölt, aki akkor tud győzni, ha egyszerre képes mozgósítani a hat ellenzéki párt elkötelezett szavazóit és mindazokat, akik kiábrándultak az Orbán-rezsimből. De nem Messiás.

Donáth Anna elnökké választásával és első nagyobb nyilatkozatával a Momentum kétségkívül új karaktert kapott. De azt is mondhatnám, hogy egyáltalán karaktert kapott, mert eddigi elnöke elsősorban a „menő fiatalok vagyunk” üzenetet tolta.

Donáth Anna közéleti szereplése alapján felelős, határozott és szociálisan érzékeny személyiségnek látszik. Személy szerint annak is örülök, hogy egy, a magyar progressziónak több generáción át elkötelezett családból származik. Mivel családomban közel-távol nem volt politikus, ezt minden részrehajlás nélkül leírhatom.

A személyiség és a jó háttér persze önmagában nem biztosíték a sikerre, Donáth Annára is emberfeletti munka vár egy új, jobb Magyarország megteremtésében.

Nyilván sok mindenről másképp gondolkodik, mint mi, szocialisták. De ha valóban azt vallja, hogy a mai Magyarországon szociális válság van, és annak megoldása nélkül semmi másban sem jutunk előre, akkor a legfontosabb kérdésben máris egyetértünk.

A migrációról

Első komolyabb nyilatkozatában máris szakított azzal a tabuval, ami az elmúlt hónapban lebénította az előválasztásokon még oly sikeres ellenzéki pártokat. Márki-Zay Péter sok frappáns, okos és népszerű gondolat mellett megfogalmaz néhány olyan mondatot is, amelyek ellentétben állnak azzal, amit az ellenzéki pártok mindeddig hirdettek.

És ami ennél sokkal nagyobb baj, a liberális média megmondó emberei ezerrel azt nyomják, hogy az ellenzéki pártok hallgassanak el, már nincs is rájuk szükség, elég lesz, ha a választáshoz elterelik majd a szavazóikat. Márki-Zay nagyon jó miniszterelnök-jelölt, aki akkor tud győzni, ha egyszerre képes mozgósítani a hat ellenzéki párt elkötelezett szavazóit és mindazokat, akik kiábrándultak az Orbán-rezsimből. De nem Messiás.

Donáth Anna néhány kérdésben finoman és pontosan kimondja, hogy miben nem ért egyet a közös miniszterelnök-jelölttel.

A migráció kérdésében magam valahol középen állok MZP és Anna felfogása között, de ez csak magánvélemény.

Nagyon fontos azonban leírni, hogy az úgynevezett rezsicsökkentés és a hatósági benzinár kérdésében baloldali ember nem érthet egyet a liberális, ultra piacpárti állításokkal.

Ezekben a kérdésekben egyébként Márki-Zay Péter óvatosan, közgazdászi felkészültséggel nyilatkozott, de a Fidesz propaganda gépezete sajnos a leghalványabban félreérthető mondatát is óriási skandalummá tudja növeszteni. Különösen úgy, hogy a feledésből előbukkanó Bokros-árvák, az örök megszorításpártiak hangosan harsogják az ”emeljük fel az energia árát” nótáját.

Várhatóan kemény tél előtt állunk, amit a pandémia, az infláció és lélektanilag a hidegháborús feszültség még komorabbá tesz.

Az elmúlt években a gáz és a benzin ára sokszor alacsonyabb volt, mint amennyit a magyar fogyasztók fizettek érte.

Az extraprofitot az állam, valamint az Orbán-rezsim hazai és külföldi üzleti barátai fölözték le. Nagyon rendben van, hogy a társadalom és többek között az MSZP követelésére most a benzin hatósági ára legalább valamilyen korlátot szab az áremelkedésnek.

Az igazi baj az, hogy sokaknak, ahogy Donáth Anna is megjegyzi, a 480 forint is megfizethetetlen. Ráadásul az ország jelentős részében nincs megbízható, a személyautót kiváltó közösségi közlekedés, az öreg, lepusztult, benzinfaló autók nélkül még orvoshoz sem lehet eljutni.

A rezsicsökkentésről

A rezsicsökkentés egy évtizede működik, számomra őrültségnek tűnik pont most belekötni. Valós problémára adott, de több elemében hibás konstrukció. Az energiaszegénység elleni küzdelem alapvető szociális kérdés, fűtött otthonban lakni emberi jog.

Nem csak a legszegényebbek, de az alsó középosztályhoz tartozók is megérdemlik, hogy az állam kiegyenlítse a hisztérikus világpiaci árhullámzás terheit. A jelenlegi rezsirendszert csak egy átgondolt, fokozatos reformmal lehet igazságosabbra és hatékonyabbra átformálni. Minden erővel növelni kell az energiatakarékosságot, ami a jövőbe való legbölcsebb befektetés.

A kirívóan pazarló fogyasztókra magasabb árakat kell kivetni, noha ezt persze könnyebb mondani, mint kivitelezni. És nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legszegényebb vidéki lakosság jelentős része nem földgázzal, hanem uzsorapénzen vásárolt fával fűt.

Sokkal drágábban és rosszabb hatásfokkal, mint akik a lakóparkokban élnek.

De amikor a földgáz ára hirtelen négyszeresére emelkedik, a lakosság igenis joggal várja el az őt amúgy kiszipolyozó államtól, hogy legalább most védje meg az extrém áremelkedéstől. Ennek az ellenzék győzelme után is így kell maradnia, csak az eddiginél igazságosabb formában

Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek