7500 forintért kínáltak fél deci vizet „koronavírus elleni csodaszerként”

2021.11.26. 13:34

Ha ismeretlen szolgáltatótól vásárolunk a neten, érdemes előtte megnézni, nem szerepel-e a jogsértő webáruzáhak adatbázisában.

7500 forintért kínáltak fél deci vizet „koronavírus elleni csodaszerként”

Vizsgálat, majd eljárás alá vont a Fogyasztóvédelmi Hatóság egy magyar webáruházat, miután kiderült, hogy „csodát ígérő terméke” valójában sima víz volt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye sajnos nem nevezi meg pontosan a szolgáltatót, csak annyit ír: „legutóbb vizsgálat alá vont forgalmazó a természetben nem létező hatóanyaggal dúsított, betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmasként hirdetett folyadékot terít.

Az akár a koronavírus elleni védekezésre vagy a fertőzés gyorsabb kiheverésének elősegítésére is ajánlott szert a labor lényegében sózott ioncserélt vízként azonosította be.

Így különösen borsos a fél deciliteres kiszerelés 7500 forintos ára. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a honlapot üzemeltető vállalkozással szemben”. Ezután arra hívják fel a figyelmet, hogy mielőtt bármit rendelnénk, mindenképpen érdemes fellapozni a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek. (Sajnos a most szóban forgó vállalkozás neve még nem szerepel az adatbázisban.)

Csak készpénzben

A csodát ígérő termékeket kínáló oldalakat jellemzően a szürkezónában mozgó, fiktív cégek működtetik. Mint az ITM felhívja rá a figyelmet, ezek  honlapok árucikkeiket csak utánvétellel vagy készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a visszafordítható banki tranzakciókat. A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon.

 Az ügyfeleket jellemzően felugró hirdetésekkel, spamekkel terelik tévútra. Általában csak egyféle terméket árulnak, gyakran manipulált előtte-utána képekkel igyekeznek kedvet csinálni a vásárláshoz. Számos esetben hírességek netről illegálisan leszedett fotóival keltik fel a figyelmet.

A valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak. A közvetlen megrendelési lehetőség felkínálásával egyidejűleg a rohamosan fogyó raktárkészletre vagy csak az adott napon, órában érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva adják meg az utolsó lökést. Sokszor fiktív hozzászólók véleményével, kiötölt dicséreteivel próbálják hihetőbbé tenni aztán soha be nem váltott ígéreteiket- áll a közleményben.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek