Szibériában decemberig szinte csak kutyát sétáltatni mehetnek ki az oltatlanok

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.23. 12:56

Egyre keményebb eszközökhöz kezdenek nyúlni Oroszországban a gyenge átoltottság javítása miatt, miközben valahogy el kéne érni, hogy ezt ne Putyinnal azonosítsák.

Szibériában decemberig szinte csak kutyát sétáltatni mehetnek ki az oltatlanok

A saját gyártású vakcina ellenére is csak 37,4 százalékos átoltottságú (legalább egy oltást a társadalom 43,93 százaléka kapott) Oroszországban is megindult az oltatlanok hátrányosabb helyzetbe hozása: elsőként a Moszkvától 2700 kilométerre fekvő Hanti-Maszi autonóm régió négy településén döntöttek úgy, hogy elszigetelődésre kötelezik azokat, akik még nem oltatták be magukat koronavírus ellen – írja a Moscow Times.

A rendszer igencsak szigorú: azok, akik nem tudnak se oltás, se a közelmúltban elkapott fertőzés miatt védettséget igazolni, és nem rendelkeznek nagyon friss PCR-teszttel, egy online űrlap kitöltésével jelentkezhetnek „ajánlott szabadidőre”:

ha ezt kitöltik, napi egy órára kimehetnek kutyát sétáltatni, két órát kapnak gyógyszertárra, és négy órát temetésre.

Van viszont, ami mindenkit érint: a helyi koronavírus-munkacsoport betiltott minden kulturális és sportrendezvényt, és a kiszállítást nem vállaló éttermeknek december 5-ig 23:00-kor be kell zárni.

Jöhet az országos szabályozás

A gyengén haladó orosz oltási program felgyorsítására szánt megkülönböztetés hamarosan akár országos is lehet:

a törvényhozás most dolgozza ki a részleteit annak a szabálynak, ami után a védettségi igazolással nem rendelkező emberek nem mehetnek be nem létfontosságú üzletekbe, éttermekbe, és a tömegközlekedésből is ki lennének zárva.

Vannak területek, ami már megelőzte őket: hétfő óta Tatárföldön már csak felvett védőoltást igazoló QR-kóddal lehet buszra szállni.

Az eredmény szinte kiszámítható volt, ugyanis az új rendszer nemcsak jelentős késésekhez vezetett például az 1,2 milliós Kazanyban, de öt elégedetlenkedőt őrizetbe is vettek, illetve szó van nem pontosított számú kórházban kezelt dolgozóról is. A hivatalos tájékoztatás szerint 786 embert kellett leszállítani a buszról, 126-ot pedig kizavarni a metróból.

Oroszországban kicsit nálunk is ismerős helyzet alakult ki: úgy kéne népszerűsíteni és gyorsítani a védőoltást, hogy attól ne csorbuljon Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége.

A Meduza cikke szerint az állam által végzett felmérések eredményéből főleg az jön ki, hogy a lakosság bizalmatlan az állammal szemben. Az adatok szerint mivel maga Putyin jelenti sokak szemében az államot, a felé táplált bizalom is csökkent,

ezért most azon trükköznek a Kremlben, hogy a lehető leginkább leválasszák az elnökről a sokak számára kényszert jelentő oltási kampányt.

Mindeközben az sem fog jót tenni Putyinnak, ha tovább tart a jelenlegi vírushelyzet: bár november óta leszálló ágban van az országban a koronavírus, továbbra is 30 ezer feletti a napi új fertőzöttek száma a 140 milliós országban. Nem akar csökkenni viszont a napi halottak száma, továbbra is sabilan több, mint napi 1200 embert vesztenek, messze a legtöbbet a járvány megjelenése óta.

Minden jel szerint nem könnyíti meg a helyzetet az orosz nyilvánosság állapota: az orosz nyelvű interneten már nem is számít alternatív információforrásnak egy-egy oltásellenes vélemény, hanem a mainstream része a közösségi média tulajdonképpen minden részén.

A cikk szerint főleg erre vezethető vissza az alacsony oltási kedv, mert bár az oltatlanok nagyrésze nem kifejezetten oltásellenes, a két vélemény között billegnek valahol.

A visszahullott álhírek

Hogy miért lett az orosz internet egyik uralkodó hangja az oltásellenesség, az egészen ironikus:

az állami pénzből fenntartott RT és társai főleg külföldi csatornákon kezdték el terjeszteni többek közt azt, hogy a koronavírus nem is létezik, vagy a NATO fejlesztette ki Oroszország és Kína ellen,

de a Bill Gates szerepét sejtő vélemények is innen erednek az orosz trollhadviseléssel foglalkozó újságíró, Jessikka Aro szerint

Bár ezeket a híreket külföldi zavarkeltésre szánták, a történetek természetesen visszakerültek az orosz közbeszédbe is, ahol amúgy is évtizedek óta uralkodik a mesterséges bizalmatlanság, ezért ezek a hírek is gyorsan gyökeret tudtak ereszteni annak ellenére is, hogy Vlagyimir Putyin saját bevallása szerint már a harmadik oltást is beadatta.

NYITÓKÉP: Pixabay / Evengit

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek