Szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszk használata

Szerző: Kósa András
2021.11.18. 14:51

A növekvő esetszámok miatt úgy döntött a kormány, hogy ismét előírják a kötelező maszkviselést zárt tereken. Mutatjuk, mi hangzott el az eheti kormányinfón!

Szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszk használata

Szokatlan módon csütörtök délután tartotta meg szokásos kormányinfóját Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás ezen bejelentette:

a kormány döntése alapján péntek éjféltől zárt térben ismét kötelező a maszk használata.

A kancelláriaminiszter hozzátette, az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni – bár eddig is ez volt a szabály –, és az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás is a kormány döntése értelmében.

Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a kötelező maszkviselésről. A miniszter kizárta, hogy a közoktatásban visszatérnének a digitális oktatáshoz,

és azt is elárulta, hogy további általános szigorításokat nem terveznek egyelőre.

Gulyás szerint a matematikusok előrejelzése szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején, de akár egy héten belül is tetőzhet. Hangsúlyozta, a járvány továbbra is az oltással fékezhető meg a kormány szerint, ezért mindenkinek javasolják a harmadik oltást felvételét.

„Ha mindenki beoltatja magát, a járvány utolsó hulláma lehet a negyedik, ha nem így történik, újabb hullámok jöhetnek” – fogalmazott.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, egyelőre továbbra is kérik őket, hogy mindenki legalább két oltást adasson be magának. A pedagógus szakszervezeteket pedig arra kérik, hogy segítsenek a szkeptikus kollégák meggyőzésében.

Hogy áll az oltások hatékonyságával kapcsolatos adatközlés? Sehogy

Lapunk rákérdezett Gulyás Gergelynél, hogy mi a helyzet az oltásokkal kapcsolatos részletes adatközléssel, amely az oltóanyag fajtája alapján annak hatékonyságára is kiterjed – ezt a miniszter a múlt héten a mostani kormányinfóra ígérte.

Gulyás Gergely azt mondta, a szakemberek dolgoznak ezek összeállításán, és amint lehet nyilvánosságra hozzák.

Ugyanez volt a válasz arra a kérdésünkre is, hogy mikor publikálják az MTA vizsgálatát arról, hogy a járványnak Magyarországon miért van lényegesen több halálos áldozata, mint hasonló számú megbetegedésnél például Ausztriában. A miniszter szerint a tanulmány készítői „már látják a fényt az alagút végén” a publikálást illetően.

Az ugytudjuk.hu kérdésére, miszerint nem hátráltatja-e a védekezést, hogy Nemény András szombathelyi polgármester kérdésére a kormányhivatal csak 45 napos határidővel hajlandó a védekezéssel kapcsolatos adatokat kiadni, Gulyás Gergely azt mondta, „az az irracionális, ha valaki egy védekezési helyzetben a kórházakat zaklatja adatokért”, mert ezzel csak lassítja az illetékesek munkáját. Gulyás Gergely szerint Nemény Andrásnak inkább Hende Csaba szombathelyi fideszes képviselőről kellene példát vennie, aki elment önkéntesnek a kórházba.

Ellenőrzik a benzin minőségét

Gulyás ezenkívül beszélt a hétfőn bevezetett 480 forintos hatósági benzinárakról is. E kapcsán elmondta, egyelőre a hatóságok nem találtak olyan benzinkutat, amelyik ne tartotta volna be a literenkénti 480 forintos hatósági árat. Az üzemanyag minőségét a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal mobil laborokkal ellenőrzi.

Gulyás emellett arról is beszélt, a kormány a kisvállalkozók számára is megnyitja a lehetőséget, hogy beléphessenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is csökkentett, hatósági áras rezsidíjakat fizethetnek majd.

Ez a legfeljebb tíz főt, vagy a legfeljebb 4 milliárd forint éves nettó árbevételű cégeket érinti.

Gulyás szerint a főváros miatt nem fizették még ki a BKV támogatását

A BKV állami támogatásával kapcsolatban – amit az idei évre még nem fizetett ki a kormány –, Gulyás Gergely azt mondta: egy korábbi megállapodás szólt arról, hogy idén a korábbi finanszírozási konstrukciót újratárgyalják és a főváros nagyobb részt vállal a finanszírozásban. Ez Gulyás szerint a főváros hibájából még mindig nem jött össze, holott Budapest az egyetlen önkormányzat, melynek tömegközlekedési cégét (évi 12 milliárd forinttal) támogatja a kormány.

A lakcímbejelentés szabályozásával kapcsolatban – eszerint már nem büntethető, aki nem bejelentett lakcímén él – Gulyás Gergely azt mondta, a választást nem lehet ily módon manipulálni, mivel a választás rendje elleni bűncselekmény tényállása nem változik.

A miniszter szerint másfél-két millió ember nem él a bejelentett lakcímén, irracionális lenne mindannyiuk ellen közokirathamisítás miatt büntetőeljárást indítani ellenük.

A parlamenti szavazásnál csak 12 képviselő szavazott nemmel, az ellenzék nagy része tartózkodott, a szocialisták a parlamenti vitában jónak minősítették a javaslatot – mondta a miniszter.

Karas Mónika végkielégítése nem pofátlan

Karas Mónika, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság lemondott elnökének 41 millió forintos végkielégítésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, bár annak idején „pofátlannak” nyilvánították a több tízmilliós juttatásokat, de az Alkotmánybíróság megszüntette ezek 98 százalékos megadóztatását. Egyébként pedig

„más, amikor egy ország majdnem csődbe megy és a vezetői úgy vesznek fel tízmilliós juttatásokat, és más, amikor egy gazdaságilag stabil országban egy vezető hosszú munkaviszony után megkapja a neki járó juttatást”.

A „Stop Soros”-törvényt az uniós joggal ellentétesnek minősítő európai bírósági döntést a kormány még vizsgálja, de Gulyás szerint megint arról van szó, hogy az EU „téves jogi alapokon áll”, mert az illegális határátlépést segítő tevékenységet szankcionálni hivatott törvényt törölt el.

A kormányinfot teljes egészében alább lehet újranézni:

Kormányinfó (2021. november 18.)

Kormányinfó (2021. november 18.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. november 18., csütörtök

NYITÓKÉP: MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek