Nem kérnek Londonban Orbán új barátjából

Szerző: Kósa András
2021.11.18. 09:07

Törölte Éric Zemmour jobboldali-populista francia elnökjelölt programját az egyik legrangosabb brit tudományos intézet. Zémmourt nemrég fogadta Budapesten Orbán Viktor.

Nem kérnek Londonban Orbán új barátjából

A londoni Királyi Intézetben (Royal Institution, RI) tartott volna több száz ember előtt előadást pénteken Éric Zémmour francia publicista és – egyelőre még hivatalosan be nem jelentett – elnökjelölt, a Politico szerint azonban szerdán törölték a programot. Az RI szóvivője a Politico megkeresésére csak annyit közölt, hogy miután „gondosan utánanéztek a leendő előadó hátterének”, erre a döntésre jutottak, de a konkrét okokról nem közöltek többet.

Zémmour új könyve, a Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót bemutatóján turnézik Nagy-Britanniában. A tévés újságíróból lett politikus ismert bevándorlóellenes, jobboldali-populista nézeteiről.

Gyakran hangoztatja, hogy Franciaországban a politika, a média és az igazságszolgáltatás a „bevándorlók és kisebbségek” irányítása alá került, az ez elleni küzdelem az egyik fő programpontja elnöki kampányának is.

Zémmour ugyanis az elmúlt hónapokban az áprilisi francia elnökválasztás egyik potenciálisan erős szereplőjévé vált, aminek egyelőre elsősorban a másik szélsőjobboldali induló, Marine le Pen látta kárát. Zémmour szóvivője útján nem akarta hosszabban kommentálni az RI döntését, csak annyit közölt,

„ironikus, hogy erre a szólásszabadság szülőhazájában kerül sor”.

A francia – és a nemzetközi – politikai élet nagy része számára nézetei miatt elfogadhatatlan Zémmour személye, akit eddig háromszor ítélt el a bíróság hazájában gyűlöletbeszéd miatt. Orbán Viktor ugyanakkor leendő potenciális szövetségest lát benne a Fidesz európai jobboldali építkezéséhez, miután pártja kilépett az Európai Néppártból. A magyar kormányfő szeptember végén hívta meg Zémmourt Budapestre a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs keretében. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Zémmourt, ahol Novák Katalinnal, a Fidesz (akkori) nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökével is találkozott.

NYITÓKÉP: Éric Zemmour / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek