Száz hazai értelmiségi követeli, hogy végre kezdjünk társadalmi vitát a járványkezelésről

Szerző: Aradi Péter
2021.11.17. 11:20

Kutatóorvosok, orvosok, biológusok, pszichológusok, jogászok, szociológusok, művészek és újságírók írták alá azt a nyilatkozatot, amivel azt szeretnék elérni, hogy induljon vita a járványkezelésről. Mint nyilatkozatukban írják, fontos, hogy a lehető legszélesebb körben induljon párbeszéd, és fontos, hogy csak olyan korlátozásokat vezessenek be a döntéshozók, amik tudományosan igazoltan hatásosak, emellett jogilag arányosak.

Száz hazai értelmiségi követeli, hogy végre kezdjünk társadalmi vitát a járványkezelésről

Száz hazai értelmiségi, köztük kutatóorvosok, jogászok, művészek és újságírók tettek közzé egy nyílt levelet, amiben azt követelik, hogy induljon el egy valódi párbeszéd a járványkezelésről, olvasható a frissen indított Facebook-oldalukon.

Mint írják, 2020-21, de talán a következő évek, évtizedek legfontosabb kérdése, hogy mennyiben voltak hatékonyak, indokoltak, helyesek és arányosak a járványra adott válaszok, hiszen

„egy betegség is lehet veszélyes, azonban egy félrekezelt járvány a teljes társadalom számára okozhat alapvető és sok esetben visszafordíthatatlan károkat.”

Céljuk, hogy új mederbe tereljék a járványkezelésről szóló párbeszédet, és ennek érdekében 9 pontban fogalmazták meg aggályaikat a jelenlegi helyzetről.

Az alapálláspontjuk, hogy lehet, sőt, kell is vitatkozni a járványkezelésről, mivel senki sem az igazság egyedüli birtokosa, és úgy vélik, az ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatások nem a tudomány hangja, hanem a szektáké.

A Facebookon közzétett nyílt levelük szerint fontos, hogy az állampolgárokat ne nézzék kiskorúaknak, hiszen az emberek képesek felelős döntéseket meghozni, és véleményük szerint jelenleg egy olyan világ felé terelik az embereket, ahol a meggyőzés és meggyőződés nélkül kell betartani a szabályokat, akik pedig ezeket kritizálják, vagy felhívják a visszásságokra a figyelmet, őket elítélik, felelőtlennek és rossznak tartják.

„Az egyéni felelősségvállalás és a tudatos cselekvés felől egyfajta kiskorú-alattvalói viselkedés felé terelik az embereket: egy olyan világba, ahol meggyőzés és meggyőződés nélkül kell betartani a szabályokat, kell »jól viselkedni«, s ahol a világ – ugyancsak kiskorúsítva az embereket – azt ígéri, hogy aki »jól viselkedik«, azt nem érheti baj"

– fogalmazták meg a nyilatkozatukban.

A szövegben felhívják a figyelmet, hogy nemcsak a járványnak, hanem a járványkezelésnek is voltak áldozatai, hiszen a gazdasági hatások mellett fontos megemlékezni arról is, hogy

sok műtétet és orvosi kezelést halasztottak el, ami „a magyar lakosság egészségügyi állapotának további romlásához” vezetett.

Szerintük fontos, hogy a magyar társadalom véget vessen a szellemi polgárháborúnak, ami alatt azt értik, hogy a viták és a párbeszéd ellehetetlenül, ami végső soron egy mi-ők-dichotómia felállásához vezet, és úgy vélik, ez a társadalom teljes szétesésével fenyeget.

Emellett azt követelik, hogy gyakoroljanak önkritikát a járványról nyilatkozók, és hogy a döntéshoztalban ideje lenne használni a koronavírussal kapcsolatos eddigi információinkat.

A nyilatkozat végén kijelentik, hogy csak a szükséges és arányos korlátozásokat fogadják el, illetve felhívják a figyelmet arra is, hogy fontos lenne kielemezni az elmúlt húsz hónap intézkedéseit, mégpedig a legszélesebb körben, a legtöbb véleményt és tapasztalatot összegezve.

„Az elmúlt húsz hónap intézkedései, a hírek, a rémhírek és az összeesküvés-elméletek súlyos változásokat idéztek elő a világgazdaságban, a kultúrában és a közösségek életében. Ennek az időszaknak a tapasztalatait elemezni kell, mégpedig a lehető legszélesebb körben, a legtöbb véleményt meghallgatva, a legtöbb tapasztalatot összegezve. Fontos levonni a következtetéseket. Ha ezt nem tesszük meg, beletörődünk, hogy a világ örökre a veszélyhelyzetben ragad. Ezt pedig nem akarjuk”

– zárják nyilatkozatukat.

A deklarációt a megjelenésekor százan írták alá, többek között az Azonnali alapító-főszerkesztője, emellett borszakértő Bukovics Martin, illetve az Azonnali anyasági szabadságon lévő főszerkesztője, Bakó Bea jogász, de az aláírók között van dr. Letoha Tamás kutatóorvos, dr. Feldmár András pszichoterapeuta, Balogh Gábor, Hont András, Seres László újságírók, Schiffer András jogász, egykori országgyűlési képviselő, de rajtuk kívül több színész és zenész is aláírta, mint például Thuróczy Szabolcs, Lovasi András, Kispál András és Szűcs Krisztián. 

A teljes szöveget ide kattintva lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Párbeszédet a járványkezelésről / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek