A győri polgármester állt ki legkeményebben a kötelező oltás mellett

Szerző: Pintér Bence
2021.11.15. 19:56

Győr orvos-polgármestere nem csak a városházán rendelte el a kötelező oltást, de a városi cégek vezetőitől is ezt kérte.

A győri polgármester állt ki legkeményebben a kötelező oltás mellett

Interjút készített önmagával a győri polgármester, Dr. Dézsi Csaba András – bár ez elsőre talán meglepően hangzik, szeptember eleje óta többek között így is kommunikál a publikummal a városvezető. Aki amikor nem csak polgármester, akkor főorvos is, ebben a minőségében is nyilatkozott saját kérdéseire a GyőrPlusz nevű önkormányzati lapban,

ezúttal arról, hogy miért rendelte el a kötelező oltást a városházi dolgozók körében, illetve miért kérte ugyanezt ezt az önkormányzati cégek vezetőitől.

Ezzel egyébként országos viszonylatban elég egyedülálló módon cselekedett: a G7 összesítése szerint a legtöbb nagyobb város, illetve budapesti kerület önkormányzatánál egyelőre nem rendeltek el kötelező oltást,

  • egyrészt azért, mert egyébként is magas az átoltottság;
  • másrészt tiltakozásból, mivel több városvezető szerint erről központi döntés kéne, nem pedig rátolni ezt az önkormányzatokra, akik nem is rendelkeznek a megfelelő járványügyi adatokkal;
  • harmadrészt azért, mert tartanak a munkaerő elvándorlásától.

Mivel tényleg a legtöbb településen nem vezették be a kötelező oltást, ezért könnyebb felsorolni, hogy hol vezették be: például Budapest 12. kerületében, ahol a fideszes Pokorni Zoltán a polgármester, itt azonban csak a hivatal dolgozóira vonatkozik, az intézményekre, cégekre nem; vagy a szintén fideszes vezetésű XVI. kerületben, ahol a hivatal mellett az intézményekre és az óvodai, bölcsődei dolgozókra vonatkozik, de a cégekre szintén nem.

Dézsi polgármester: Megszoktam, hogy felelősséget kell vállalnom a döntéseimért

Egy dologban azonban különbözik Győr a legtöbb hazai önkormányzattól: Dézsi Csaba András ugyebár továbbra is praktizáló orvos, öninterjújában tehát így érvelt:

Orvosként meggyőződésem, hogy a védőoltás az, ami megállíthatja a járványt, és védelmet ad az embereknek. Polgármesterként pedig, mint munkaadónak, a kormány megadta azt a lehetőséget, hogy ennek a meggyőződésemnek a gyakorlatban is érvényt szerezzek.

Arról is kérdezte saját magát, hogy mit szól hozzá, hogy más önkormányzati vezetők sérelmezik, hogy a kormány áthárítja rájuk a döntést. Erre Dézsi Csaba András azt írta: „Megszoktam, hogy felelősséget kell vállalnom a döntéseimért, és ez a döntés végül is közel áll az orvosi mivoltomhoz. A cselekvés jogi hátterét pedig a kormány megteremtette. Természetesen el lehet futni a fontos döntések meghozatala elől, lehet mérlegelni annak népszerűségét vagy népszerűtlenségét, lehet nem dönteni is, de részemről ez a magatartás elég álságos dolog lett volna”.

Kiderült az is, hogy egyébként a győri önkormányzati dolgozók 85 százaléka már felvette az oltást,

aki pedig még nem, annak kilencven napja van arra, hogy felvegye, illetve hatvan napja akkor, ha a napi munkában ügyfelekkel találkozik. Aki ezt nem teszi meg, az a polgármester közlése szerint fizetés nélküli szabadságra mehet.

„Senkit nem akarok meggyőzni, ezen a ponton már túl vagyunk”

Az orvos-polgármester arról is fejtegetésbe bocsátkozott, hogy mi állhat az oltásellenesség mögött. Szerinte az oltást ellenzők jobban félnek az oltás szövődményeitől, mint a betegség okozta veszélyektől, bíznak a saját immunrendszerükben. A polgármester azonban egy sportos példával világította meg, hogy szerinte miért fals ez a bizalom:

Az immunrendszer azonban olyan, mint egy sportoló, ha éppen nincs edzésben, és felkészületlen a konkrét ellenfélre, nem ismeri annak erősségeit, gyengeségeit, akkor alulmaradhat a harcban. Tudja előfordulhat, hogy valaki egy falusi kocsmában parasztlengőkkel le tud ütni néhány embert, de egy boksz- vagy karateversenyen képzett ellenféllel szemben már tehetetlen. Kell a célzott védelem elsajátítása, amire a védőoltás képezi ki az immunrendszerünk harcosait.

A polgármester arról is kérdezte saját magát, hogy meg lehet-e győzni a szkeptikusokat, de végül arra jut az öninterjúban, hogy szerint már túl vagyunk ezen a ponton, ő senkit nem akar meggyőzni.

„A járványügy egy szakma. Az álhírek hatására sületlenségeket terjesztő embereket viszont nem lehet meggyőzni. (...) A szakemberek ezerszer kifejtették érveiket, mégsem hisznek nekik” – írta a polgármester.

Hozzátette: „Igencsak meglepődne az a Facebookon önképzett, oltást ellenző ember, amikor valamilyen sürgős vagy akár tervezett műtétje előtt megkérdezné az őt operálni készülő sebészt, hogy hol végzett, és azt a választ kapná: együtt jártam önnel az élet iskolájában”.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek