Bár a kormány szerint relatíve olcsó a benzin Magyarországon, mégis az ár maximalizálásáról döntöttek

Szerző: Kósa András
2021.11.11. 10:49

November 15-től három hónapra maximalizálják a benzin és a gázolaj árát Magyarországon. Újabb járványügyi szigorításokról viszont nem döntött a kabinet.

Bár a kormány szerint relatíve olcsó a benzin Magyarországon, mégis az ár maximalizálásáról döntöttek

Majdnem 6 millió ember kapott legalább egy oltást eddig Magyarországon, az elmúlt 24 órában 8394 új fertőzött, elhunyt 132 beteg a koronavírus miatt – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pfizer hatástanulmányára hivatkozva azt mondta, az oltások nyújtotta védettség hat hónappal a beadás után csökken, így mindenkit a harmadik vakcina felvételére biztatnak.

Emiatt indítják az oltási akcióhetet november 22-től, aminek keretében 101 oltóponton az országban bármilyen oltást meg lehet kapni előzetes regisztráció nélkül.

Ellátási zavar nincs az egészségügyben a miniszter szerint, általánosan kötelező oltást továbbra sem rendelnek el. (A Népszava híre szerint most döntöttek a halasztható műtétek felfüggesztéséről.) A kormányablakoknál dolgozó alkalmazottak számára december 15-ig kötelezővé tették a harmadik oltást. (Mint lapunk kedden megírta, az Országgyűlés dolgozói számára is kötelezővé tették ezt.)

A kormány a pedagógus érdekképviseletektől is megértést kért a kötelezővé tett oltásokkal kapcsolatban, mivel korábban ők sürgették a tanárok oltását. A negyedik hullám csúcsát még nem lehet prognosztizálni Gulyás Gergely szerint, de további vírushullámok sem zárhatók ki.

Maximalizálják a benzin árát

480 forintos felső határral rögzíti a benzin árát a kormány

– jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely. A kancellárminiszter szerint összességében a magyar üzemanyag ár a hatodik-hetedik legolcsóbb az Európai Unióban, és egyedül Horvátországban maximálták az üzemanyag árát eddig – Magyarországon kívül.

Az ármaximalizálás november 15-től három hónapig lesz érvényes, utána felül fogják vizsgálni.

A kormány továbbra is arra kéri az Európai Bizottságot, hogy utólag térítse meg a magyar határkerítés árát. Gulyás Gergely szerint udvariatlanság lenne, ha megelegezné Ursula von der Legyen bizottsági elnök válaszát a témában Orbán Viktor levelére, azt üdvözlik, hogy már az Európai Néppárt frakcióvezetője is támogatná a magyar tervet.

A Glasgow-i klímacsúccsal kapcsolatban Gulyás azt mondta, „az ellenzéknek divat a környezetvédelem”, ehhez képest Magyarország vállalta saját klímacéljait és 1990 óta jelentős kibocsátási célokat teljesített és ezeket továbbra is vállalja. Ehhez képest „vannak a beszélő országok, melyek akár még növelték is az elmúlt években az üvegházhatású gázok kibocsátását”– véli Gulyás, majd továbbfűzve gondolatát arról beszélt, hogy atomenergia nélkül lehetetlen a klímacélok elérése, és szerinte a nukleáris a „legklímabarátabb energia”. (A magyar kormány egyébként a 2050-es klímasemlegességi célok elérésére kapcsán nagyon számít az atomenergiára, mint azt korábban egy háttérbeszélgetésen Kaderják Péter, korábbi energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsadója lapunknak elmesélte.)

Hamarosan elkezdhetik oltani az 5-11 év közötti gyerekeket is

Ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) úgy dönt, akkor a kormány az 5-11 év közötti gyerekek oltását is elkezdi. A kormány arra kérte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy tegye közzé az adatokat a beoltottak megbetegedésével kapcsolatban, amit Gulyás ígérete szerint nyilvánosságra fognak hozni. A területi oltottsági adatokat már elkezdték közölni.

Az országgyűlési képviselők lehetséges kötelező oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a képviselők jogállása sajátos ebből a szempontból, mert nem lehet őket úgy kötelezni őket erre, mint más munkavállalókat, hiszen „a képviselők főnökei a választópolgárok”, de a Fideszben elvárás az oltás és a képviselők, valamint a kormánytagok be is oltatták magukat.

Az a tanulmány továbbra sem készült el, amely Orbán Viktor kérésére választ adhatna arra, az osztrák adatokhoz képest miért haltak meg lényegesen többen Magyarországon a koronavírus fertőzésben. Ezt korábban októberre ígérték, Gulyás Gergely most további türelmet kért.

A Magyarország-San Marino világbajnoki selejtező miatt a kormány nem látja indokoltnak a kötelező maszkviselést a stadionban, mint ahogy nem látnak összefüggést a romló járványügyi adatok és az október 23-i tömegrendezvények között sem.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek