Az EU leszerződött az európai „kínai vakcina” gyártójával, a Valnevával

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.10. 13:52

A Valneva vakcinája az évtizedek óta bevált, elölt vírusos technológián alapul, ahogy a kínai vakcinák is. Az EU 27 millió adagra kötött szerződést 2022-re, a gyártó szerint a vakcinát hozzá lehet igazítani az új vírusvariánsokhoz.

Az EU leszerződött az európai „kínai vakcina” gyártójával, a Valnevával

Az Európai Bizottság ismét koronavírus-vakcina vásárlására kötött szerződést, immár a nyolcadik gyógyszergyártó céggel – közölte szerdán a Bizottság.

Ez a cég a francia Valneva, az általa fejlesztett oltóanyag pedig az évtizedek óta használt, elölt vírusos technológián alapul

– ugyanúgy, ahogy a Magyarországon az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása nélkül használt és gyakran lesajnált kínai oltóanyag.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a Valneva vakcinájának október közepén befejeződött harmadik fázisú klinikai tesztje sikeres volt, az AstraZeneca-hoz hasonló hatékonyságot állapítottak meg nála, amihez kevesebb mellékhatás és nagyobb arányú antitest-termelődés társult.

Emelett – mint azt Letoha Tamás kutatóorvos korábban az Azonnalinak kifejtette – a vakcina korábbi tesztelési fázisában az antitestek mellett a hosszútávú immunitást biztosító T-sejtek termelését is kiváltotta. A sikeres tesztek után a Valneva azt is bejelentette, kész elindítani az engedélyeztetési folyamatot az EMA-nál.

A Bizottság közleménye szerint a Valnevával kötött szerződés lehetőséget biztosít az összes EU-tagállamnak csaknem 27 millió adag vásárlására 2022-ben.

A szerződés tartalmazza azt az opciót is, hogy a cég hozzáigazítása az oltóanyagot az új vírusvariánsokhoz,

valamint lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy 2023-ban további 33 millió adagot rendeljenek.

NYITÓKÉP: Valneva / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek