Váratlanul bezárták Ukrajna legrégebbi angol nyelvű lapját, a KyivPostot

Szerző: Pintér Bence
2021.11.09. 06:56

Huszonhat év után váratlanul mindenkit kirúgtak a cégtől. A tulajdonos a lap átstrukturálására készült.

Váratlanul bezárták Ukrajna legrégebbi angol nyelvű lapját, a KyivPostot

Huszonhat év után a tulajdonos váratlanul bezárta Ukrajna első és legismertebb angol nyelvű portálját, a KyivPostot – írja maga a KyivPost, a Guardian és a Szabad Európa Rádió. Ötven embert rúgnak azzonali hatállyal ki a laptól, amelynél a tulajdonos átalakításokra készült: ukrán nyelvű újságot akart indítani egy általa kiválasztott főszerkesztővel, ez pedig nem tetszett a szerkesztőségnek.

A Guardian által oligarchaként jellemzett építési vállalkozó, a szíriai származású Adnan Kivan három éve vásárolta meg a lapot, akkor a sajtószabadság fontosságáról beszélt.

Most azt nyilatkozta: „Isten áldjon mindenkit. Reméljük, hogy egy nap nagyobb és jobb újságot nyithatunk újra”. De azt is mondta, hogy csak „rövid időre” zárják be a lapot. „A lap bezárást és a szerkesztőség kirúgását bosszúként értékeljük Adnan Kivan részéről” – írta a szerkesztőség az állásfoglalásában.

A Szabad Európa megemlékezett róla, hogy a Kyiv Post gyakran volt kritikus Ukrajna mindenkori kormányával, kiemelve, hogy mennyire van elmaradva az ország a nyugati viszonyoktól. A lap fontos olvasmánya volt az Ukrajnában élő külföldieknek, így például a követségi dolgozóknak.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szóvivője elutasította azt a felvetést, hogy közük lenne az újság bezárásához, azt mondta, hogy őket is meglepetésként érte az ügy.

A Szabad Európa portréja alapján Adnan Kivan a nyolcavanas években érkezett az országba, ahol első millióit egyiptomi termékek importjával szerezte meg, majd ukrán acélt exportált Afrikába. Az ingatlanbizniszbe a lap szerint a korrupt viszonyokról ismert Odesszában lépett be a kétezres évek közepén. Építési cégei mellé először a Channel 7 nevű tévécsatornát vásárolta meg, majd 2018-ban a KyivPostot.

A szerkesztőség állásfoglalásában arról ír: arra kérték Kivant, hogy adja el a lapot, vagy adja át a KyivPost név használatához szükséges jogokat a szerkesztőségnek, de ebbe ő nem egyezett bele. Ezután arra kérték a lap közönségét, a hirdetőiket, diplomatákat, nemzetközi szervezeteket, és mindenki mást, aki hisz a független újságírásban, hogy támogassák őket.

NYITÓKÉP: KyvPost Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek