Republikon Intézet: Márki-Zay Péter népszerűbb Orbán Viktornál

2021.11.08. 10:14

A liberális politikai think tank közvélemény-kutatása szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltje népszerűbb Orbán Viktornál, ugyanakkor a nagyobb pártok támogatottsága csökkent Októberhez képest. A kormányközeli Nézőpont szerint a Fidesz még mindig vezet az ellenzék közös listájával szemben.

Republikon Intézet: Márki-Zay Péter népszerűbb Orbán Viktornál

November 8-án elég mozgalmas napja van a magyar politika iránt érdeklődőknek, hiszen két közvélemény-kutatás is megjelent a pártok jelenlegi támogatottságáról. 

A kormányközeli Nézőpont Intézet a Fidesz-KDNP, illetve a közösen induló ellenzéki lista támogatottságát mérte meg, míg a liberális Republikon Intézet a pártpreferenciákat vizsgálta.

Nézőpont: Márki-Zay nem húz felfelé

A vélhetően biztos pártválasztók körében elkészített Nézőpont-felmérés szerint a Fidesz-KDNP-re jelenleg a válaszadók 56 százaléka szavazna, míg az előválasztás során az ellenzék miniszterelnök-jelöltséget behúzó Márki-Zay Péter vezette ellenzéki listára a 42 százalékuk szavazna, ami alacsonyabb a szeptemberben mért 45 százaléknál, amikor még az első forduló sem zárult le. 

A Nézőpont emiatt a közleményében úgy fogalmaz, Karácsony Gergely visszalépésével és a hódmezővásárhelyi polgármester győzelmével csak a Fidesz erősödött

– igaz, azt megjegyzik, hogy a változások a 3 százalékos hibahatáron belül mozognak.

Emellett az ellenzéki összefogásban nem résztvevő pártok, így a Magyar Kétfarkú Kutya Párt protesztpártot, a Jobbik néppártosodását megvető, és emiatt a pártból kiváló Mi Hazánk, illetve az MSZP korábbi EP-képviselője, Szanyi Tibor által fémjelzett ISZOMM támogatottságát sem mérték fel.

Republikon: Márki-Zay népszerűbb Orbán Viktornál

Ennél részletesebb kutatást közölt a liberális politikai think tank, a Republikon Intézet. A havonta megjelenő kutatásaik szerint

októberben a nagy pártok támogatottsága csökkent, míg a kis pártoké nőtt – mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében.

A Republikon mérése szerint a kormánypártok támogatottsága 2 százalékponttal csökkent, így egy most vasárnap tartott választás során a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében 32 százalékot szerezne, míg a biztos pártválasztók körében – ők azok, akik biztos pártpreferenciájuk mellett részt vennének egy most vasárnap tartandó választáson – 42 százalékon áll a Fidesz-KDNP – szeptemberhez képest itt is 2 százalékponttal, azaz a 3 százalékos hibahatáron belül csökkent a kormánypártok támogatottsága.

A biztos pártválasztók körében a második helyen a Demokratikus Koalíció áll 16 százalékkal, amit a Jobbik követ 11, a Momentum 10, az MSZP 7 százalékkal, míg az 5 százalékos parlamenti küszöböt jelenleg nem ugorja meg sem a két zöldpárt, a Párbeszéd (4 százalék) és az LMP (3 százalék), ahogyan a Kétfarkúak (3 százalék) és a Mi Hazánk (2 százalék) sem.

A Republikon emellett felmérte az eddig ismert két kormányfő-jelölt, Orbán Viktor és Márki-Zay Péter elfogadottságát is, ami alapján úgy néz ki,

a teljes népességben Márki-Zay Péter népszerűbb: míg a megkérdezettek 55 százalékának szimpatikus az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, addig Orbán Viktornak csak 43 százalékos a népszerűsége,

miközben az elutasítottsága jóval magasabb: a válaszadók 57 százaléka nem kedveli az immáron 11 éve kormányzó Orbánt, miközben Márki-Zay esetében ez a szám csak 45 százalék.

Ez egyrészt adódhat az ismertségükből is: az 1000 fős mintán alapuló reprezentatív kutatás szerint Orbán Viktort a válaszadók 88 százaléka ismeri, míg MZP esetén ez a szám jelenleg 71 százalék.

Ugyanakkor pártpreferncia szerint teljesen ellentétes, hogy ki mit gondol a két politikusról: a Fidesz-szavazók 96 százaléka kedveli Orbánt, addig az ellenzéki szavazóknál ez már mindössze 4 százalék, azonban ami érdekes,

a bizonytalanok körében a hódmezővásárhelyi polgármester igen kedvelt a 66 százalékos eredményével, míg Orbán Viktor esetében ez a szám mindössze 33 százalék,

ami összhangban van az Intézet korábbi kutatásával, amiben a bizonytalanok preferenciáit felmérve arra jutottak, hogy az ellenzéknek nagyobb tartaléka van közöttük, mint a Fidesznek.

A pártpreferencia mellett azonban korosztályonként, illetve településtípusonként is eltérő támogatottságot tudhat maga mögött a két politikus:

mindhárom korosztály (18-39 éves, 40-59 éves, 60+ éves) esetén többen vannak azok, akik Márki-Zay Pétert kedvelik, mint sem, addig Orbán Viktornak a kedveltsége sehol sem éri el az 50 százalékot:

a 18-39 évesek, illetve a 40-59 évesek között is a válaszadók 41 százaléka kedveli, addig a 60 év felettiek körében ez a szám már 49, míg Márki-Zay Péter leginkább a középkorúak körében kedvelt: 40-59 évesek 57, az ennél fiatalabbak 56, míg a 60 év felettiek 52 százaléka tartja szimpatikusnak a hódmezővásárhelyi polgármestert.

Településtípus szerint MZP-t leginkább a vidéki városokban kedvelik (60 százalék), amit Budapest (59) majd a megyeszékhelyek (58) követnek, míg községekben többen vannak, akik nem kedvelik az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét – az itt élők körében 46 százalék elfogadottság mellett 54 százaléknyi válaszadónak nem szimpatikus.

A liberális think tank kutatása szerint Orbán Viktor támogatottsága egyedül csak a községekben nagyobb Márki-Zay Péterénél, bár itt is csak hibahatáron belül, mindössze 1 százalékponttal – ugyanakkor még itt is többen vannak azok, akik nem kedvelik. 

A Republikon Intézet nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerinti reprezentatív kutatását itt lehet elolvasni, míg Nézőpont Intézet nem, életkor, és településtípus szerinti reprezentatív kutatását itt. A hibahatár mindkét kutatás esetén 3,16 százalék.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek