Hollik István az Azonnalinak: A KDNP „belülről küzd” a balliberális Európai Néppárt megváltoztatásáért Brüsszelben

2021.11.06. 17:55

A még mindig a néppárti EP-frakcióban politizáló kisebbik kormánypárt politikusa alapvetően egyetértett a Magyar Nemzet szombat reggeli cikkével, ami szerint az Európai Néppárt frakciója immár inkább baloldali erő, azonban ők „keresztényekként mégsem adják fel a reményt”. Azt, hogy Márki-Zay Péter Manfred Weber frakcióvezetővel is találkozik Brüsszelben, pedig nem kívánta kommentálni.

Hollik István az Azonnalinak: A KDNP „belülről küzd” a balliberális Európai Néppárt megváltoztatásáért Brüsszelben

November 6-án reggel közölt cikket a kormánypártok szócsöve, a Magyar Nemzet arról, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a jövő héten több, Európai Néppártban (EPP) politizáló politikussal is találkozik Brüsszelben.

Az Európai Néppártot a Fidesz még idén tavasszal hagyta ott, így jelenleg az EPP-ben egy magyar párt, a KDNP képviseli magát, hiszen a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György fideszes kollégáival ellentétben nem lépett ki a frakcióból, pártja pedig továbbra is tagja az Európai Néppárt pártcsaládnak.

A kormányközeli lap cikke a leendő találkozók kapcsán megjegyezte, hogy egyetlen jobboldali frakció sem fog találkozni és tárgyalni Márki-Zayjal, 

mivel a jobbközép Európai Néppárt a lap szerint immár „balra tolódik”, és a cikkben „a jobboldal” alatt a két szélsőjobbos EP-frakciót, az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), illetve lepenista, salvinista Identitás és Demokráciát (ID) említik,

amik a Magyar Nemzetnek elárulták, nem fognak találkozni MZP-vel.

A szerző nélkül megjelentetett cikk után az Azonnali megkereste a KDNP-s Hollik Istvánt, hogy megtudjuk tőle, ők is balliberálisnak tekintik-e saját EP-frakciójukat.

Hollik István: Hölvényi György belülről javítaná meg az EPP-t

Hollik a kérdésre úgy válaszolt, a Magyar Nemzet értékelésével egyetért:

„Látjuk ezt a folyamatot, a KDNP pedig úgy döntött, hogy a Néppárton belül próbálja meg azt majd visszahúzni” – mondta el kérdésünkre Hollik.

Arra a kérdésre, hogyha balliberálisnak tartják az Európai Néppártot és EP-frakcióját, miért nem lép ki az ő egyetlen európai parlamenti képviselőjük, Hölvényi György is onnan úgy, mint ahogy a Fidesz, Hollik azt mondta,

„az Európai Néppárt egy olyan pártszövetséggé vált, ami a baloldanak próbál megfelelni. (...) Mivel keresztények vagyunk, ezért reménykedünk abban, hogy meg lehet javítani azt, ami az elmúlt egy évben elrontott.”

Hozzátette, szerinte Márki-Zay Péter azért ment most Brüsszelbe, hogy javítsa a baloldalon belüli képét, bár arra már nem tért ki, hogy miként javítaná Márki-Zay a baloldalon belüli képét, ha az EPP EP-beli frakcióvezetőjével, a jobboldali-konzervatív német Manfred Weberrel, illetve a pártcsalád leköszönő lengyel elnökével, Donald Tusk-kal találkozna.

Arra a kérdésünkre, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje akár Manfred Weber néppárti frakcióvezetővel is találkozhat, Hollik hangsúlyozta, nem csupán Weberrel folytathat majd megbeszéléseket, hiszen útját szerinte „Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szervezte”, majd

a KDNP EP-beli szövetségeseiről úgy szólt, Márki-Zay „Soros György szövetségeseivel és az Európai Egyesült Államok híveivel, (...) a brüsszelitákkal” találkozik.

A KDNP-s országgyűlési képviselő – aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója is – még hozzátette, úgy látja, az Európai Néppárt többsége baloldali és liberális, és sokkal inkább az Európai Egyesült Államokban gondolkodik, mintsem a Nemzetek Európájában, miközben egykoron Helmuth Kohl és a Néppárt többsége még nem így gondolta, „de sajnos ez megváltozott”.

Azt korábban már a HVG Online is megírta, hogy Márki-Zay Péter elég speciális helyzetben van, hiszen a főleg baloldali magyar ellenzék élére előválasztáson megválasztott konzervatív jelölt szimpátiát és érdeklődést váltott ki a Fidesztől 2021 tavaszán elbúcsúzó Néppártban, az Euronews pedig megszellőztette a találkozók hírét is.

Magáról Hölvényi Györgyről még márciusban EP-frakciója az Azonnalinak úgy nyilatkozott, nem tervezik sem őt, sem pedig a KDNP-kizárni a frakcióból a Fidesz kilépése után, így ők továbbra is maradnak, annak ellenére, hogy immáron 11 éve kormányoznak együtt a Fidesszel. 

NYITÓKÉP: Hollik István / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek