Keményen felléptek a szlovák rendőrök a maszkellenesek ellen, akik megint megszálltak egy Lidl-t

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.05. 15:22

Az esetről készült videókat a szabadság elleni rendőri brutalitás bizonyítékaként terjesztik, a rendőrség szerint nem a maszkviselésének hiánya, hanem hivatalos személy elleni erőszak miatt intézkedett.

Keményen felléptek a szlovák rendőrök a maszkellenesek ellen, akik megint megszálltak egy Lidl-t

Csütörtökön a járványügyi korlátozásokat ellenzők szervezett csoportja szállta meg az északnyugat-szlovákiai fürdőváros, Pöstyén (Piešťany) Lidl szupermarketét – számol be róla a szlovák sajtó.

Az akció a Facebookon terjedő több videó tanúsága szerint keményebb rendőrségi fellépést vont maga után: az egyik felvételen látható, hogy

két férfi hason fekszik a földön és a rendőrök megbilincselik őket.

A járványügyi intézkedéseket elutasítók szlovákiában már a 2020 őszi második járványhullám alatt demonstratívan maszk nélkül jártak bevásárolni, és gyakran videóra vették az őket a szabályok betartására felszólító eladókat, biztonsági őröket vagy a rájuk hívott rendőröket.

Szervezett akciók

Ehhez képest újdonság, hogy most már szervezett akciókat tartanak, nagyobb, akár húszfős csoportokban járnak bevásárolni.

Az üzletbe még maszkot viselve érkeznek, telepakolják a kosaraikat, a kasszához azonban már maszk nélkül állnak be, ahol a pénztárosok felszólítják őket a szabályok betartására, amit ők természetesen visszautasítanak.

Sok helyen a konfliktus elkerülése végett így is kiszolgálják őket; előző hét szerdán azonban a szintén északnyugat-szlovákiai Privigye (Prievidza) Lidl-jében az üzletvezető ragaszkodott a szabályok betartásához, és kihívta a rendőrséget.

A maszkellenesek elállták a kasszákat, így amíg ott voltak, más sem tudott vásárolni. Végül azzal a feltétellel engedték őket fizetni, hogy megmutatják a személyi igazolványukat, de többük inkább távozott;

azonban így is több mint két óra elteltével állt helyre a rend a szupermarketben.

A szupermarketnek néhány ezer eurós kára keletkezett a kieső forgalom és a várakozás közben a maszkellenesek kosaraiban tönkrement tejtermékek miatt. A maszkellenesek a járványügyi szabályok megsértése miatt pénzbüntetésre számíthatnak; a Lidl keresi a módját, hogy a miattuk keletkezett kárt és bevételkiesést is velük téríttesse meg.

Kényszerítő intézkedések

A maszkellenesek csütörtöki pöstyéni akciójuk másként végződött: a rendőrség keményen fellépett ellenük. Az esetről terjedő másik felvételen az látható, hogy

dulakodás alakul ki egy maszkallenes és a rendőrök között, akik miközben megróbálják leteperni, megütik és meg is rúgják őt.

(Ez a videó nem beágyazható, de itt elérhető; a dulakodás 02:10-től kezdődik.)

A rendőrség közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, ami kiemeli, hogy a videón is látszik: a rendőrök először csak felszólították a tiltakozókat a szabályok betartására, és csak azt követően léptek fel keményen, hogy dulakodás alakult ki.

A közleményben a szlovák rendőrség az írja: a maszk nélküli provokatőrök számára nem a szabadság számít, hanem a lájkok, és hogy

kompromisszumok nélkül fel fog lépni a „dezinformációknak bedőlő szerencsétlenek” ellen.

Mint egy másik rendőrségi közleményből kiderül: a dulakodásban két rendőr és egy személy sérült meg; a rendőrség három személyt vett őrizetbe, ellenük hivatalos személy elleni erőszak miatt indul eljárás.

A maszkellenesek a videókat a szabad emberekkel szembeni rendőri brutalitás bizonyítékaiként terjesztik – már több százezren osztották meg őket –, a fellépés miatt pedig megtorlást ígérnek, a Denník N azt írja:

a rendőrökről készült fotók feltöltésével tesznek közzé felhívásokat a Facebookon, hogy aki tudja hol laknak, adja meg a címüket.

A rendőrség az eset kapcsán a rendőröket ért fenyegetésekkel külön is foglalkozik.

Nem ez az első eset

Szlovákiában viszonylag gyakoriak a járványügyi intézkedések elleni, az erőszak határát súroló megnyilvánulások. Mint arról az Azonnali is beszámolt, az oltásellenesek az oltást nyilvánosan támogató orvosok lakóhelye elé szerveztek tüntetéseket, emiatt az egyik orvos a folyamatos zaklatások következtében még az országot is elhagyta. Nyáron a járványügyi intézkedések elleni tűntetők órákra megbénították a fővárost is, amikor fontos közlekedési csomópontokat foglaltak el.

Az erőszakos oltásellenesek és járványszkeptikusok elleni határozottabb fellépést sürgette már korábban Eduard Heger kormányfő és ezt ígérte Hamran István ideiglenes országos rendőrfőkapitány is.

Szlovákiában közben egyre súlyosabb a járvány aktuális hulláma; szerdán a járvány 2020-as kezdete óta a legmagasabb napi új esetet regosztrálták – 6713 PCR-teszt lett pozitív. A kórházak covidosztályai kezdenek betelni, közben az átoltottság Szlovákiában uniós összehasonlításban nagyon alacsony, az 50 százalékot sem éri el (a lakosság 46 százaléka kapta meg legalább az egyik, 42 százaléka mindkettő oltást).

NYITÓKÉP: Részletek a rendőrségi beavatkozásról készült pöstyéni videókból. FORRÁS: Jojo Hronkovič / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek