November 8-án az Európai Parlament is megismerheti a Facebook titkait

2021.11.03. 19:44

Az amerikai Szenátus, illetve a brit törvényhozás után az Európai Parlament is meghallgatja Frances Haugent, a Facebook eddig leghíresebb szivárogtatóját.

November 8-án az Európai Parlament is megismerheti a Facebook titkait

Nem túl jó heteken, hónapokon van túl a Facebook, hiszen 2021 szeptemberétől kezdve a Wall Street Journalon hétről hétre jelennek meg a súlyosabbnál súlyosabb hírek a legnagyobb közösségi médiumról, 

miután Frances Haugen, a Facebook korábbi adatelemzője több ezer oldalnyi adatot, belső jelentést és a különböző, a közösségi oldalon megtalálható problémára kidolgozott javaslatot adott át az amerikai lapnak,

amikben többek között kiderültek, hogy a Facebook vezetői tudtak arról, hogy az immáron Metává átnevezett cég alá tartozó Instagram káros a tini felhasználókra, vagy hogy a Facebook rosszul kezeli a felületein található gyűlöletbeszédet, álhíreket, sőt, bizonyos országokban még emberkereskedelemre is használták a netmulti felületét.

Frances Haugen október 3-án vállalta fel először névvel, hogy a szivárogtatások mögött ő áll, amikor az amerikai CBS vasárnapi hírműsorában, a 60 Minutes-ben szerepelt, de október 5-én meghallgatta az amerikai Kongresszus felsőháza, a Szenátus egyik bizottsága, míg október 25-én a brit törvényhozás, a Westminster tagjai tehettek fel neki kérdéseket.

 Az Európai Parlament október 11-én jelentette be, hogy ők is szívesen meghallgatnák a Facebook szivárogtatóját személyesen, november 3-án pedig már az is kiderült,

minderre november 8-án este fog sor kerülni, és az EP-képviselők közel 3 órán keresztül tehetik fel kérdésüket Haugennek.

 Az ülésen nem minden EP-képviselő vesz majd részt, azonban több bizottság tagjai is ott lesznek a meghallgatáson: a meghallgatást eleve az EP Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) szervezte, de emellett az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE), a Jogi Bizottság (JURI), az Állampolgári Jogi-, Bel- és Igazságügyi Bizottság (JURI) is képviselteti magát, és két különbizottság, a Digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) és a leginkább félretájékoztatással foglalkozó INGE bizottság tagjai is kérdezhetik az amerikai nőt.

Az EU régóta szeretné szabályozni a közösségimédia-óriást

Az német Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság még 2020 decemberében mutatott be két intézkedéscsomagot (Digital Service Act és Digital Market Act), amelyeknek a célja, hogy a Bizottság kezébe olyan jogosítványokat és eszközöket adjon, aminek segítségével nagyobb bírságokkal sújthassák a techvállalatokat, sőt, akár a feldarabolás lehetőségét is megadná az EU-s intézménynek. 

A javaslat már régóta az IMPCO bizottság előtt hever, és ahogy az EP oldalán kiadott sajtóközleményben is szerepel,

részben azért hívják el a korábban Facebooknál dolgozó Haugent, hogy a szivárogtató információival javíthassanak a rendeletjavaslatokon,

és tanácsot adjon, hogy a benyújtott javaslatot hogyan kellene kiegészíteni és javítani rajta.

A meghallgatás elsősorban arról fog szólni, hogy a nagy techvállalatoknak milyen negatív hatásaik vannak, és az Európai Parlament oldalán élőben közvetítik majd.

A Bizottság által benyújtott rendeletjavaslatról Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy többek között a Facebookot azért kell szabályozni, mert

olyan nagyra nőttek, hogy azok már nem magáncégnek számítást, mivel közszolgáltatást nyújtanak, és ezek a platformok akár választásokat tudnak eldönteni.

Frances Haugen november 8-án az EP bizottságai előtt kifejtheti, hogy ő is így gondolja-e.

De mi a gond a Facebook algoritmusával? Jámbor Andrással utánajártunk! Mi a gond alapvetően a közösségi médiumokkal? Az Azonnali közéleti podcastjében, a Helyzetben kibeszéltük! És milyen tervek vannak ezen cégek szabályozására? Tóth Csaba Tibor összeszedte!

NYITÓKÉP: Francis Haugen a Web Summit 2021 nyitóelőadásán november 1-jén Lisszabonban. FOTÓ: Eóin Noonan/Web Summit via Sportsfile (Flickr)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek