Az ellenzék leváltását ígérte MZP, de inkább hasonul hozzá. Mit csinál rosszul és mit kellene tennie?

Renczes Ágoston

Szerző:
Renczes Ágoston

2021.11.03. 12:27

Az eddigi politikai teljesítménye reményt adott az ellenzékváltásra, MZP viszont egyre inkább úgy viselkedik, mint azok, akikkel szemben meghatározta magát.

Márki-Zay Péter néhány hónapja még csak az ellenzéki összefogás „kirakatkonzervatívja” volt, aki – úgy tűnt – esélytelenül indul el a miniszterelnök-jelölti előválasztáson,

ma pedig ő Orbán Viktor 2006 óta legpotensebb kihívója.

A sikerét leginkább annak köszönheti, hogy egy csomó mindenben különbözik attól, amiket a magyar politikában megszokhattunk:

  • hangsúlyosan jobboldali-konzervatív pozícióból bírálja a magát is annak nevező Fideszt;
  • miközben nem okoz neki gondot együttműködni a baloldallal – a baloldali pártok által dominált előválasztáson is elindult;
  • igazi politikai outsider, aki viszont már fel tud mutatni politikai teljesítményt a kétszeres hódmezővásárhelyi győzelmével;
  • hatékonyabban tudja használni a közösségi médiát, mint a többi ellenzéki politikus, ezzel a fiatalokat is jobban eléri;
  • meghökkető, a tabukat feszegető kommunikációs húzásai vannak – ahogy a Fidesz retorikáját használva igyekszik lerántani a leplet a Fidesz képmutatásáról, az a migránsozással meg a miniszterelnök fiának szexuális orientációjára való utalgatással túl van a jóízlés határán;
  • azonban MZP ezekről és bármiről hajlandó gyakorlatilag bárkivel beszélgetni, a magyar politikában szokatlan mértékben nyitott a párbeszédre.

MZP ígéretei között nemcsak a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás is szerepel, és az erre való tömeges választói igényt erősítette meg a miniszterelnök-jelölti előválasztáson aratott győzelme. MZP ugyanis azzal nyerte meg az előválasztást, hogy ott az ellenfele tulajdonképpen Gyurcsány Ferenc volt,

az MZP-t karikázók Gyurcsány Ferencet küldték el a francba, kinyilvánítva azt az igényüket, miszerint nemcsak a Fideszből van elegük, hanem a 2010 előtti baloldalból is.

Azon persze lehet lamentálni, hogy az ellenzéki összefogáson belül a DK így is megkerülhetetlen, és hiába lesz akár miniszterelnök is MZP, a kormány legerősebb frakciója Gyurcsányé lesz, de MZP eddig politikai teljesítménye bizakodásra adott okot, hiszen:

  • az első hódmezővásárhelyi győzelme után a fideszes önkormányzati többséggel szemben tudta irányítani a várost, hogy a következő választáson már látványos, kétharmados győzelmet arasson az őt támogató koalíció;
  • a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóján pedig esélytelennek tartott pozícióból futott be a harmadik helyre, és sikerült elérnie, hogy a nála jobban szereplő Karácsony Gergely lépjen vissza az ő javára, és végül látványos győzelmet aratott az első fordulót magabiztosan nyerő Dobrev Klára fölött.

Ezek alapján egyáltalán nem tűnik esélytelennek, hogy tud majd mit kezdeni a DK ballasztjával, és ha nem is egy csapásra, de fokozatosan valóban végre tudja hajtani az ellenzékváltást.

Az elmúlt napokban azonban több olyan megnyilvánulása is volt, amik alapján inkább az látszik,

hogy nem leváltja az ellenzéket, hanem hozzáidomul.

Vegyük sorra ezeket a hibákat, és egyúttal nézzük meg, mit is kellene tennie MZP-nek, hogy kivédje őket!

Az ostoba Fidesz-szavazók

MZP a hiteles jobboldali, aki szeretné megszólítani a Fidesz-szavazókat is, ehhez képest ostobának nevezi azokat, akik elhiszik, hogy a Fidesz bevándorlásellenes.

A választók érzelmi alapon szavaznak, és a szavazatuk gyakran protestszavazat az ellen, aki a szemükbe mondja, hogy lenézi őket; a túloldalról jövő lesajnálás erősíti a csoportszellemet, és segít elnyomni a saját oldallal kapcsolatos kételyeket.

A rendszerváltás utáni magyar jobboldalnak az egyik alapélménye, hogy a haladó balliberálisok amellett, hogy nácizzák, mélyen meg is vetik őket – ez jelentősen hozzájárult a magyar közélet polarizálódásához, és

rengeteg Fidesz-szavazót ez az élmény fog vissza máig attól, hogy elforduljon az egyre kínosabb pártjától, mert úgy érzi, ebben a közegben legalább otthon van és nem nézik le nyíltan.

Amikor MZP – még ha csak a bevándorlás megítélésével kapcsolatban is – ostobának nevez Fidesz-szavazókat, a kilencvenes évek balliberális hagyományát folytatja, amit a kormánypropaganda könnyen MZP természetes adottsága ellen – miszerint ő tényleg hitelesen jobboldali-konzervatív – fordíthat.

Mit tegyen hát? Amikor a választókról beszél,

száműznie kell a szókincséből minden dehonesztáló jelzőt.

Az ő imidzséhez sokkal különben is sokkal jobban illik a választók iránti univerzális alázat.

Az MKKP-n múlhat a választás

2010 óta két országgyűlési választás volt, és az ellenzéki sikertelenségnek, illetve az elsöprő Fidesz-győzelemnek mindig volt valami külső felelőse, akiket pótcselekvésként lehetett szidni. Ezek közül a két legfontosabb a határon túliak és a Kétfarkú Kutyapárt voltak. Az előbbiek felelnek a kétharmadért, meg különben is minek szólnak bele, ha nem itt laknak stb.; az utóbbiak meg elszívnak szavazatokat a komoly ellenzéki pártoktól, illetve az ellenzéki összefogástól.

Hétvégi hír, hogy MZP helyet ajánlott Kovács Gergőnek, az MKKP elnökének a közös ellenzéki listán, amit az visszautasított, az MKKP a 2022-es választáson önállóan indul és 85 választókerületben egyéni jelöltet is állít. MZP ezt azzal kommentálta, hogy az MKKP lehet majd a felelős azért, ha Orbán hatalmon marad, és hogy ő kampányolni fog azért, hogy az emberek ne szavazzanak az MKKP-ra.

Ennyi erővel csinálhatna egy „Stop MKKP”-kampányt is.

Az embereket nem arról kell meggyőzni, hogy kire ne szavazzanak, hanem arról, hogy szavazzanak őrá. Lehet, hogy az MKKP bázisát azok a politikából kiábrándultak képezik, akik szavazataira MZP is számít, de őket biztosan nem fogja tudni pont annak a politikának a retorikájával megszólítani, amiből ők nem kérnek.

Mit tegyen hát? Az MKKP-hoz egyetlen helyes módon lehet viszonyulni MZP részéről:

azokat a kormányváltást akaró embereket, akiknek nem szimpatikus az ellenzéki összefogás,

arra kell biztatnia, hogy szavazzanak az MKKP-ra, és Kovács Gergőéknek pedig azt kell kívánnia, hogy jussanak be a parlamentbe.

Gyurcsány Ferenc

MZP onnan, hogy Gyurcsánnyal szemben fogalmazta meg magát, eljutott odáig, hogy az október 23-i ellenzéki nagygyűlésen, amikor felsorolta a Fidesz ellene felhozott vádjait, azt mondta:

azzal a Gyurcsány Ferenccel támadják, akire a Fidesz 12 év alatt semmit sem tudtak rábizonyítani.

Pedig a Gyurcsánnyal nem az a fő probléma, hogy elmaradt a büntetőjogi értelemben vett elszámoltatása, hanem az, hogy az őszödi beszéd kiszivárgása után nem mondott le azonnal, teret adva 2006-os tüntetéseknek – 2006 a rendőri túlkapásokkal azóta is identitásformáló pontja a jobboldalnak –, majd a három évig tartó bukdácsolását oldalba kapta egy világválság is, és Magyarországot olyan állapotban hagyva mondott le, hogy arra magától értetődő válasz volt a Fidesz 2010-es elsöprő győzelme.

Tehát ha a DK nem is megkerülhető az ellenzéki összefogásban,

MZP részéről semmi nem indokolja Gyurcsány mentegetését, sőt, az szembe megy mindennel, amit eddig képviselt.

Teljességgel érthetetlen, hogy az ellenzéki térfél legnehezebben összegyurcsányozható figurája miért áll neki egyértelmű kommunikációs eszközökkel saját magát összegyurcsányozni.

Az nyilvánvaló, hogy MZP nem támadhatja Gyurcsányt, ha együtt akar működni a DK-val, márpedig ezt egyelőre nem kerülheti el, ez azonban nem jelenti azt, hogy nyilvánosan ki is kell állnia mellette, hiszen ezzel pont azokat a szavazókat riasztja el, akik benne látták meg az Orbán-Gyurcsány-tengelyen kívüli politika reményét, és saját maga szolgáltat muníciót a kormánymédiának.

Mit kellene hát MZP-nek tennie?

Gyurcsány Ferencnek a nevét sem kellene kimondania.

Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek