Alakulóban az új cseh kormány: az már biztos, hogy az eurót nem vezetik be

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.03. 16:34

Megegyezett a választás győztese, a SPOLU szövetség a kalóz-polgármesterek szövetséggel a koalíciós szerződésről, Pert Fiala miniszterelnök-jelölt állítólag meghívást is kapott beteg Zeman elnöktől, hogy az megbízza a kormányalakítással.

Alakulóban az új cseh kormány: az már biztos, hogy az eurót nem vezetik be

Kedden egy éjszakába nyúló tárgyaláson sikerült megegyeznie az októberi cseh választás győztesének, a SPOLU szövetségnek a Kalózok-STAN szövetséggel arról, hogy a két pártszövetség hogyan osztja el egymás között a minisztériumokat. A koalíciós szerződés mellett a kormányprogramban is sikerült megegyezniük, de a dokumentumok még nem nyilvánosak.

Az új kormány valójából öt pártból áll majd: a SPOLU szövetséget a konzervatív polgári-demokrata ODS, a népi-kereszténydemokrata KDU-ČSL és a konzervatív-liberális TOP09, a PirSTAN szövetséget pedig a zöld-szociálliberális Kalózok és a lokalista STAN alkotja.

Hogy konkrétan melyik párt melyik minisztériumot viszi majd, illetve hogy kik lesznek a kormány tagjai, még nem nyilvános, már csak azért sem, mert még nem döntöttek minden posztról, ez a következő napok tárgyalásain dől el. 

Az elnök üzent Fialának

Néhány név azonban már biztos. Ahogy az a választás óta nyilvánvaló, a miniszterelnök a SPOLU listavezetője, egyben az ODS elnöke, Petr Fiala politológiaprofesszor lesz, aki kedd éjjel azt is bejelentette:

Zeman elnök üzent neki, hogy várja a találkozásukat.

Erre azonnal sor kerülhet, amint az idős és beteg államfőt kiengedik az intenzív osztályról – az orvosai ezt napok óta fontolgatják.

Mint arról az Azonnali is írt, Zeman elnök eredetileg mindenképp a jelenlegi miniszterelnököt, Andrej Babišt bízta volna meg először a kormányalakítással – szerinte a lehetőség a legerősebb pártot, nem valamelyik pártszövetséget illeti, másrészt Babiš populista ANO-ja hajszállal lett második a választáson, de a cseh rendszer sajátosságai miatt eggyel több mandátumot szerzett, mint a legtöbb szavazatot kapó SPOLU. Erre azonban nem került sor, mert az elnök intenzív osztályra került, de Babiš belátva, hogy a SPOLU-nak és a PirSTAN-nak kényelmes többsége van a parlamentben, azt nyilatkozta, nem élne a lehetőséggel, hogy megpróbáljon kormányt alakítani.

Az új kormány 18 tagú lesz – Babiš kormányának 15 tagja volt – lesz ugyanis három új miniszter: egy európai ügyekért, illetve egy jogalkotásért felelős tárca nélküli miniszter, valamint lesz egy új minisztérium is, ami a tudományért, a kutatásért és az innovációért felel.

A koalíciós szerződést a tervek szerint hétfőn írják alá, addig mind az öt pártnak meg kell szavaznia azt.

Nem lesz euró

Még kedden délelőtt a koalíciós tárgyalásra érkező politikusokat kérdezték újságírók arról, hogy az új kormány tervezi-e bevezetni az eurót. Jan Jakob, a konzervatív-liberális TOP09 frakcióvezetője és Zbyněk Stanjura, a polgári-demokrata ODS alelnöke azt nyilatkozták, hogy

nincs napirenden az euró bevezetése.

Jakob azt mondta, ez majd az utánuk jövő kormányok feladata lesz, Stanjura szerint pedig a cseh államháztartás nincs olyan állapotban, hogy teljesítse az eurozónába való belépés feltételeit. „Az eurót akkor kell bevezetnünk, amikor az kedvező lesz Csehország számára, de egyelőre nem az” – fogalmazott az ODS politikusa.

Csehország az egyik fontos feltételt, az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartását az előrejelzések szerint még évekig nem teljesíti – bár az EU a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt 2023-ig ezt nem is várja el sem az eurózóna tagjaitól, sem az eurózóna előszobájának számító ERM-II rendszerben (európai árfolyammechanizmus) lévő tagországoktól nem várja el.

Az euró bevezetése a Kalózok-STAN szövetség programjában szerepelt: ők a következő ciklusban szerették volna Csehországot beléptetni az ERM-II-be, de az eurót csak 2025 után vezették volna be. Petr Fiala azonban már korábban is úgy nyilatkozott az euróról, hogy annak bevezetése nem lenne kedvező Csehország számára, és szerinte a következő években egy új ország sem lesz tagja az eurózónának. 

NYITÓKÉP: A pártszövetségek pártelnökei – középen Pert Fiala – bejelentik, hogy megegyeztek a koalíciós szerződésben és a kormányprogramban. Petr Fiala / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek