Magyarország bevásárolná magát az egyik legnagyobb szlovák energetikai cégbe

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.02. 13:18

A Denník E információi szerint az MVM megvenné a Közép-szlovákiai Energetika nevű cég 49 százalékát, jelentősen felüllicitálva a másik két érdeklődőt. Az eladók ebbe csak akkor mennek bele, ha a szlovák kormány is rábólint, miközben az MVM ajánlata politikailag kényes környezetbe érkezett.

Magyarország bevásárolná magát az egyik legnagyobb szlovák energetikai cégbe

Orbán megvenné a Közép-szlovákiai Energetikát

vezeti fel a jobbközép-liberális Denník N-hez tartozó gazdasági lap, a Denník E a hírt, miszerint az energetikai cég 49 százalékos részesedését birtokló cseh-szlovák vállalat eladná a tulajdonrészét, és

az ajánlattevők közül a 100 százalékban magyar állami tulajdonban levő MVM tűnik a befutónak.

Az MVM vásárlási szándéka politikailag érzékeny környezetbe érkezik. Mint arról az Azonnali is beszámolt, Szlovákiában botrány lett a magyar kormány külföldi termőföldvásárlási terveiből, a magyar kormány pedig végül visszavonta az e célt szolgáló Termőföld Magántőkealap létrehozásáról szóló kormányhatározatot – mint azt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnalinak elmondta: a kormány nem számított rá, hogy ekkora irritációt fog kiváltani a terve a szlovákokból.

Magyarország azonban nemcsak termőföldet, hanem műemlék épületeket is vásárol Szlovákiában, vagy közvetlenül a külügy számára, vagy egy magyar állami alapítvány által birtokolt magyar cég szlovák leányvállalatán keresztül – a szlovák kormány ennek sem örül. Egy stratégiai jelentőségű energetikai cég 49 százalékos tulajdonrészének eladása azonban teljesen más léptékű üzlet, mint néhány épületé.

Ráadásul az MVM ajánlata a Denník E szerint nem támasztható alá gazdasági indokokkal, és sokkal a magyar kormány arra a szándékára utal, hogy az energetikából hatalmi eszközt csináljon a közép-európai térségben.

Az MVM indokolatlanul nagyvonalú ajánlatot tett

A Közép-szlovákiai Energetika (SSE) a három nagy szlovák földgáz- és villamosenergia-disztribúciós cég egyike – a másik kettő a Nyugat-szlovákiai Energetika (ZSE) és a Kelet-szlovákiai Energetika (VSE). Mindhárom cég 51 százaléka a szlovák állam tulajdona; a ZSE 49 százaléka a német E.ON, a VSE 49 százaléka a szintén német RWE tulajdona, az SSE kisebbségi tulajdonosa pedig a cseh-szlovák EPH. Ez utóbbi cég adná el a 49 százalékos részesedését az SSE-ből. Három érdeklődő van: az E.ON, a cseh ČEZ és a magyar MVM.

A Denník E becslése szerint az SSE 49 százalékának értéke 900 millió euró (324 milliárd forint). A lap értesülése szerint ez az összeg megfelel a cseh ČEZ által tett ajánlatnak, amire azonban

az MVM azzal reagált, hogy a saját ajánlatát 1,2 milliárd euróra (432 milliárd forintra) emelte, azaz 300 millió euróval többet fizetne a piaci árnál,

ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,9 milliárd forint.

A Denní E szerint ez a különbség már annyira nagy, amit nem lehet gazdasági indokokkal megmagyarázni, vagyis az MVM a konkurenseihez képest „semmivel sem rendelkezik jobb know-how-val, és nem tud a Közép-szlovákiai Energetikában semmilyen forradalmi szinergiákat kihasználni” – fogalmaz a lap.

Mivel gazdasági indokot nem talál az MVM ajánlatának nagyvonalúsága mögött, a Denník E

a magyar állami cég vásárlási szándéka mögött inkább azt sejti, hogy a magyar kormány az energetikából az orosz Gazprom mintájára hatalmi eszközt csinálna.

Ha a szlovák kormány nem akarja, nem lesz üzlet

Mivel az MVM tette a legjobb ajánlatot, pillanatnyilag a magyar állami cég tűnik a legesélyesebb vevőnek. Az EPH tulajdonosai azonban – ha más akadálya nem is lesz az üzletnek – csak akkor fogadják el az MVM ajánlatát, ha azzal a szlovák kormány is egyetért. Ha a kormány olyan jelzést küld, hogy nem tetszik neki a magyar állami cég belépése a stratégiai szlovák cégbe, az EPH tulajdonosai a lap szerint biztosan visszalépnek, mert a cégük több másik állami többségi tulajdonban lévő energetikai céggel is üzletel.

A Denník E-nek Richard Sulík gazdasági miniszter, a libertariánus kormánypárt, az SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke megerősítette, hogy az EPH előzetesen tájékoztatta őt az MVM ajánlatáról, de azt egyelőre nem kommentálja, először mindkét féllel szeretne beszélni. Eduard Heger kormányfőt szintén tájékoztatták a helyzetről, de egyelőre ő sem kommentálta azt.

Hogy a szlovák kormány hogyan dönt, az a Denník E szerint attól függ, hogy

sima bizniszként tekint vagy politikaként tekint-e a magyar állami MVM vásárlási szándékára. 

NYITÓKÉP: OtoZapletal / Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek