Robert Fico a covidról: Fiúk, valahogy így néz ki a halál!

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.29. 18:37

A korábbi miniszterelnök rendszeresen részt vett a korlátozások elleni tüntetéseken és nem hisz az oltásban. Csütörtökön kiderült: maga is átesett a covidon, de ezt eltitkolta a nyilvánosság előtt, és még a PCR-tesztjét is meghamisította.

Robert Fico a covidról: Fiúk, valahogy így néz ki a halál!

A héten újabb és újabb részletek jelentek meg a szlovák sajtóban azokból a felvételekből, amiket a rendőrség rögzített egy hétvégi házban, ahol Robert Fico háromszoros miniszterelnök; a volt belügyminisztere; egy elítélt bűnöző ügyvédje; egy letartóztatott korábbi rendőrfőkapitány fia és egy szintén letartóztatott oligarcha apja vettek részt.

A beszélgetéseik leginkább a folyamatban lévő, Fico kormányzásához köthető nagy korrupciós ügyekkel kapcsolatos nyomozások körül forognak, de az is kiderült belőlük,

hogy Robert Fico maga is átesett a koronavírus-fertőzésen.

Nem akart róla nyilvánosan beszélni

Önmagában nem lenne különös, hogy egy politikus átesik a betegségen – az előző télen a koronavírust a fél szlovák kormány elkapta –, Fico esetében ez azért pikáns, mert

  • ő maga a kormány járványkezelésének egyik leghangosabb bírálója (bár a kaotikus járványkezelésen volt is mit bírálni), több tiltakozó tüntetésen is részt vett;
  • nem hisz az oltásban, azt a gyógyszeripari cégek „bizniszének” tartja, ennek megfelelően nem is hajlandó beoltatni magát;
  • ezzel pedig a járványszkeptikusok és az oltást elutasítók között is szerez támogatókat, illetve a saját híveit is ebbe az irányba tolja.

Ennek az imidzsének nem tett volna jót, így nem is hozta nyilvánosságra, csak a lehallgatásokból derült ki, hogy július végén a görögországi nyaralása alatt őt is ledöntötte a lábáról a covid. Mint a Denník N által nyilvánosságra hozott, augusztus 19-én rögzített felvételen fogalmaz:

„Nyilvánosan erről nem fogok beszélni, de kedden éjjel megérkeztem Görögországba. Szerda reggel még úsztam pár kilométert a tengerben, délután valahogy már fájt a torkom. Szerdán, csütörtökön ágyban maradtam, 38 fokos lázam volt. Pénteken reggel lementem reggelizni, mondom a páromnak, hogy figyelj, Katka, valahogy furán érzem magam. És baszod, többre nem emlékszem. Arra tértem magamhoz, hogy valami orvos ugrál a mellkasomon. A szomszéd asztalnál egy német kardiológus ült, aki meg volt győződve róla, hogy szívrohamot kaptam. Bevittek a kórházba, ahol minden tesztet elvégeztek, a szívem rendben volt. Elkaptam a covidot. A covid a meleggel, az alacsony légnyomással kombinálva szabályosan földhöz baszott, de úgy, fiúk, úgy, hogy valahogy így néz ki a halál is. Csak egy pillanat volt, és azt sem tudom, mi történt körülöttem négy percen keresztül.”

Amiatt is panaszkodik, hogy bár már minden tesztje rendben van, mégsem érzi jól magát, például nem bír edzeni. „Nem edzek, pedig én minden nap edzek, mint az őrült, de nem bírok semmit” – mondja.

Meghamisította a PCR-tesztet

Fico azt is elmondja, hogy a kórházból még aznap kiengedték saját felelősségre, és a hotelszobájában kellett karanténba vonulnia, de utóbbi nem volt túl nagy élmény, mint fogalmazott:

„Tizenegy napig be voltam zárva egy klimatizált helyiségbe, onnan néztem a tengert”,

majd hozzáteszi, hogy az antigén tesztjei rendben voltak, de a görög hatóságok csak PCR-teszttel engedték volna ki a 14-napos karantén letelte előtt,

így a tizenegyedik napon meghamisította a PCR-teszt eredményét.

Ugyanakkor a felvételen úgy fogalmaz, „szabályosan feketén jöttem haza Görögországból”. Augusztusban a külföldről hazatérő nem beoltottaknak Szlovákiában a határ átlépését követően 14 napos karanténba kellett vonulniuk, ami alól öt nap után negatív PCR-teszteredmény birtokában mentesülhettek.

Fico azonban a hazaérkezése után két nappal már megjelent Dušan Kováčik korrupcióval gyanúsított korábbi különleges ügyész tárgyalásán,

akit végül szeptemberben nem jogerősen 14 év börtönre ítélték).

A közegészségügyi hivatal közlése szerint Fico teljesítette a karantén alóli kivétel feltételeit – ezt abban az online kérdőivben kell jelezni, amit minden Szlovákia területére beutazónak kötelező kitölteni, azonban a hivatal nem tudta megszerezni tőle a feltételek meglétét igazoló dokumentumokat, míg végül október elején a parlamentben sikerült neki kézbesíteni a felhívást.

Fico ezt követően tartott egy sajtótájékoztatót arról, hogy valaki a nevében július 31-én kitöltötte az online kérdőívet; szerinte csalás történt, mert ő az adott napon nem töltött ki semmilyen kérdőívet és nem is lépte át a határt, és nem érti, miért zaklatja a közegészségügyi hivatal azzal, hogy igazolja: kapott oltást.

Ha Fico jogtalanul vonta ki magát a kötelező karantén alól, ötezer euróig terjedő pénzbírságot kaphat.

A felvételeken a koronavírus később is szóba kerül: augusztus végén Fico arról beszél, hogy nem tud megszabadulni a covidtól. Elmondása szerint minden tesztje rendben van, de még így is napokra ledöntötte a lábáról a betegség – akkor már több mint két hét telt el a hazaérkezése óta –, le kellett mondania az összes programját. Kimerült és folyamatosan fémes ízt érez a szájában – panaszolja.

„Szörnyű betegség, szörnyű”

– mondja, hozzátéve, hogy pedig a lefolyása nem is volt súlyos, sima influenzához hasonlított.

A rendezvényeken ennek ellenére sem ösztönöz elővigyázatosságra

Bár nem nyilvánosan maga Fico is „szörnyű betegségnek” tartja a covidot, a kritikusai szerint a támogatóit könnyelműségre ösztönzi.

Október 17-én pártja, a szociálpopulista Smer-SD kormányellenes nagygyűlést tartott a közép-szlovákiai Rimaszombatban, amint 3-4 ezer ember vett részt. A rimaszombati járásban a romló járványhelyzet miatt az aktuális előírások szerint tömegrendezvényeken kültéren is kötelező lenne a maszkviselés.

Ezt a szabályt sem Fico, sem a szintén felszólaló volt belügyminiszter, Robert Kaliňák, sem a Smer egyik legismertebb képviselője, a szélsőbaloldali-ruszofil Ľuboš Blaha nem tartotta be,

ahogy a közönség nagy része sem viselt maszkot, és nem tartotta be a távolságratásra vonatkozó előírást sem.

A rimaszombati járásban a következő héten megduplázódott a covidfertőzöttek száma, a Denník N sejtetése szerint ezért a Smer nagygyűlése felelős; a lap többekkel is beszélt, akik a gyűlésen való részvétel után betegedtek meg.

Szlovákiában a járványügyi intézkedéseket az ún. covidautomata szabályozza; ez az egyes járásokat a fertőzöttségi adatokat sorolja különböző színekkel jelölt járványügyi kategóriákba, és rendel hozzájuk intézkedéseket.

Jelenleg egyetlen járás sincs a legenyhébb, „zöld” fokozatban, az eggyel szigorúbb „narancs” fokozatba is már csak néhány nyugat-szlovákiai járást sorolt az automata,

az ország többi része a valamelyik veszélyességi fokozatot jelentő „piros”, „bordó”, vagy „fekete” kategóriában van,

amikben egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak leginkább a nem oltottakra, a bordó járásokban például a csak oltottakat kiszolgáló éttermek lehetnek nyitva, de a fekete járásokban nekik is teljesen be kell zárniuk, csak kiszállításra vagy elvitelre szolgálhatják ki a vendégeket.

Szlovákiában az átoltottság az 50 százalékot sem éri el (a lakosság 46 százaléka kapta meg legalább az egyik, 42 százaléka kapta meg mindkettő oltást). Szerdán majdnem 5 ezer új fertőzöttet azonosítottak, ami a második legnagyobb napi növekmény a járvány 2020-as kezdete óta.

Az új megbetegedések leginkább a nem beoltottakat érintik, ezért Szlovákiában a média elkezdte a jelenlegi járványhullámot az „oltatlanok járványának” nevezni.

NYITÓKÉP: Smer-SD / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek