Ipsos: Már nem a koronavírus miatt aggódik a legjobban a világ

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.27. 13:53

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint a pandémia a harmadik helyre szorult: a legnagyobb aggodalmak között, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint a munkanélküliség is megelőzi.

Ipsos: Már nem a koronavírus miatt aggódik a legjobban a világ

2020 áprilisa óta most először nem a covid-19, hanem a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát

– derüli az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég szerkesztőségünknek eljuttatott kutatásából. Az Ipsos What Worries the World nemzetközi kutatássorozatában 28 országot vizsgál meg rendszeresen. A legutóbbi – reprezentatív – felmérést szeptember 24 és október 8 között végezték; 21,5 ezer, 16 és 74 év közötti embert kérdeztek összesen meg a felmérésben részt vevő 28 országban.

Már nem a covid az első

Októberben a koronavírus miatt globálisan a megkérdezettek 29 százaléka aggódott; a járvány ezzel 2020 áprilisa óta először csúszott le az első helyről, és

a harmadik legaggasztóbb probléma volt holtversenyben a korrupcióval.

A járvány Malajzia lakóit aggasztja a leginkább – általánosságban elmondható, hogy a legjobban Ázsiában és Észak-Amerikában tekintik továbbra is fő feszélynek a járványt.

A magyarok a koronavírus miatt kevésbé aggódók közé tartoznak: a megkérdezetteknek mindössze 18 százaléka nevezte meg fő problémaforrásnak a pandémiát, de nálunk a járvány egyébként is csak egyszer, 2020 áprilisában került az első helyre, amikor az Ipsos először kérdezett rá a kutatássorozatában a covid-19-re.

Az első helyen azóta egészen 2021 szeptemberéig majdnem végig a korrupció volt, ezt előzte meg októberben a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség.

Ez a probléma került globálisan is az élre az aggodalmak között; a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség az emberek 33 százaléka szerint a legaggasztóbb probléma.

Ebben Magyarország Oroszországgal holtversenyben az élen van,

hazánkban és Oroszországban a megkérdezettek 55-55 százalékát vélekedett ugyanígy a szegénység és a szociális egyenlőtlenségek kérdéséről.

A munkanélküliség szintén megelőzte a koronavírust, globálisan az emberek 30 százaléka aggódik miatta – ez azonban a magyarokat kevésbé érinti: nálunk a megkérdezettek mindössze 19 százalékát aggasztja a munkanélküliség.

A többség szerint nem megyünk jó irányba

A korrupció miatti aggodalom tekintetében azonban szintén az élbolyban vagyunk: emiatt globálisan 29 százaléknyian aggódnak, nálunk azonban megkérdezettek majdnem fele, 49 százalék nevezte meg a pénzügyi-politikai korrupciót is az aggodalma tárgyaként.

Nálunk jobban csak Malajziában, kolumbiában és Észak-Afrikában aggódnak a korrupció miatt.

A felmérésben részt vevő országok közül a Magyarországon élőket aggasztja viszont a legkevésbé a bűnözés és az erőszak – mindössze hat százalékukat a globális 27 százalékkal szemben. Itt a listát érdekes módon Észak-Afrikát és Mexikót megelőzve Svédország vezeti.

A klímaváltozás globálisan az emberek 15 százalékát aggasztja, Magyarország esetében ez az arány is hat százalék.

Bár a koronavírus miatti aggodalmak csökkentek, globálisan az emberek többsége – 64 százaléka – mégis úgy gondolja, hogy nem mennek jó irányba a dolgok.

Magyarország ebben kicsit a globális átlag fölött van: nálunk 69 százalék gondolja, hogy rossz irányba haladunk.

NYITÓKÉP: Tamás Zádor / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek