Orosz Anna: Fekete-Győr András lesz a Momentum listavezetője a választáson

2021.10.24. 19:01

Az, hogy a leváltott Momentum-elnök felelősséget vállalt politikai döntéseiért a bizalmi szavazással, nem jelenti azt, hogy ellenfelek lennének, mondta el a párt ügyvivő elnöke és Újbuda alpolgármestere a Partizánban.

Orosz Anna: Fekete-Győr András lesz a Momentum listavezetője a választáson

A Momentum küldöttgyűlése vasárnap döntött arról, hogy Fekete-Győr András távozó pártelnök a Momentum országgyűlési választási listájának vezetője lesz, mondta el Orosz Anna, a párt ügyvivő elnöke és a 11. kerület alpolgármestere vasárnap este a Partizán közéleti Youtube-csatornán. Orosz hozzátette, a Momentum-lista, amelynek alapján részben majd a közös ellenzéki pártlista is előáll, az ő előterjesztése alapján áll majd föl Fekete-Győr vezetésével.

A küldöttgyűlés döntésének különös jelentősége az, hogy akit a Momentum listavezetőjeként megjelöl, minden bizonnyal az lesz a a párt parlamenti frakcióvezetője is 2022 tavaszától.

Orosz hozzátette, javaslata is azt jelzi, hogy ugyan Fekete-Győr a végül nagy arányban elbukott bizalmi szavazással „felelősséget vállalt” sikertelen előválasztási miniszterelnök-jelölti kampányáért, mindez „nem jelenti azt, hogy politikai ellenfelek lennénk párton belül”. Így hiába nyilvános már, hogy Orosz Anna a pártelnöki pozícióért is ringbe száll, Fekete-Győr sem marad beosztás nélkül, a parlamenti munkát vezetné majd.

Az ügyvivő elnök cáfolta hogy ő kérte, Fekete-Győr vállaljon felelősséget kudarcáért, ehelyett elmondta, a párt elnöksége közösen fogalmazta meg felé ezt a kívánalmat, hogy hirdessen maga ellen bizalmi szavazást, ő pedig ezelőtt nem fogalmazott meg vele szemben nyilvános kritikát.

Orosz Anna elismerte, felemás eredmény született a Momentum részéről az előválasztáson, hiszen saját miniszterelnök-jelöltjük utolsó helyen végzett, viszont 15 győztes képviselőjelöltet is fel tudnak mutatni. Ez szerinte azt jelzi, nagyon erős helyi szervezeteik vannak, ez pedig a választóknak fontos.

Azt ígérte, a párt a parlamenti bejutás után „sem fog belesimulni a parlament öltönyös, jól fésült parlamenti képviselők közé” mert nem ezért kapták a Momentum képviselői a bizalmat.

Orosz kérdésre hozzátette, nem gondolja, hogy az ellenzéki megújulást egy személyben Márki-Zay Péter érte el, szerinte ebben a Momentum által támogatott Hadházy Ákosnak, és a momentumos képviselőjelölteknek is fontos szerep jutott, ugyanakkor fontos dolog, hogy a miniszterelnök-jelöltben „szövetségesre leltek” ebben a törekvésben.

Fekete-Győr a párt 2017 márciusi, formális megalakulásától egészen 2021 október 10-ig vezette a Momentumot elnökként, ekkor, az előválasztás első fordulójában elért 3,39 százalékos eredménye után, egy korábban maga ellen kért bizalmi szavazáson elbukott. Korábban azt nyilatkozta, lemondani nem fog, mivel ez „a gyávák útja”. Most viszont helyette mégis Orosz Anna lett végül az ügyvivő elnök, a november 21-én esedékes elnökválasztáson pedig ő is elindul majd.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek