Pécs intő példa lehet Márki-Zay Péter számára

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.10.23. 08:10

Pécsett hiába győzött Péterffy Attilával az ellenzéki összefogás, az ellenzéki pártok által összeállított képviselőtestületnek hála Pécs nem az összefogás mintapéldája, hanem pont ellenkezőleg. Ha Márki-Zay Péter nem vigyáz, úgy járhat, mint ahogy Péterffy.

Mint ismert Pécsett 2019-ben győzött az ellenzéki akkor épp ötpárti összefogás, élén egy civil jelölttel, Péterffy Attilával. Az egyéni körzetekben is taroltak a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltjeivel szemben, kétharmados többségük lett a közgyűlésben.

Azonban sikertörténetnek az elmúlt két évet mérsékelten lehet nevezni. Határozott véleményem pécsi lakosként, hogy erről nem Péterffy tehet.

Nem tisztem őt védeni, de én azt látom, hogy az ő keze kötve van, öt pártot kell –vagy kellett volna – egyben tartania, ami akkor is nehéz feladatnak ígérkezne, ha tisztességes, becsületes, jószándékú és nem utolsósorban kellő tudással rendelkező képviselők ülnének a sorokban.

Csak hát ilyenből keveset találunk, ellenben akadnak bőven megélhetési politikusok, simlis alakok, vagy csak szimplán – és elnézést a szóért – butuska képviselők.

Olyan pártokkal a hátuk mögött, akikre külön-külön alig szavazott volna bárki, azonban a kívülről érkező, felkészültnek tűnő civil jelölt mögé a város lakossága már könnyebben beállt. Ismerős történet, igaz?

Ezeknek a pártoknak Péterffy jó volt: a hátán felkapaszkodva visszajutottak a hatalomba. A hatalomba, amit nem véletlenül vesztettek el 2009-ben. Az akkori baloldali városvezetés több tízmilliárdos hiányt halmozott fel, és hiába volt sokáig az MSZP egyik utolsó bástyája a város, a Fidesz könnyedén győzött 2009-ben, 2010-ben és 2014-ben is. Úgy, hogy itt helyben igazán népszerű soha nem volt a jelenlegi kormánypárt.

Azonban különösen jól ők sem végezték a dolgukat, néhány milliárdos hiányt ők is összehoztak, a pécsiek pedig ahogy 2009-ben, úgy 2019-ben is változásra vágytak. Péterffy személyében pedig kaptak egy olyan jelöltet, aki sem az elmúlt tíz, sem a korábbi nagyon sok év bűnjeihez nem volt köthető, utólagosan is azt gondolom, hogy egyértelműen az ő személye (és a Fidesz rossz polgármesterjelölt választása) kellett ahhoz, hogy győzzön az egyesült ellenzék.

Péterffy volt a kulcs, mert egyébként ha a listát például a most épp DK-s korábbi alpolgármester Kunszt Márta vezette volna, aligha szavazott volna rájuk több tízezer ember.

A pécsiek többsége nem a korábbi, 2009 előtti bukott, zűrös alakokra, hanem Péterffyre és a Fidesz távozására mondtak igent.

Ám amíg az ajtón kitették a Fideszt, az ablakon bemásztak az egykori szocialista városvezetők.

Holott civil vagy annak tűnő jelöltre szavaznak, szavaztak volna az emberek, olyanra, aki látszólag képes meghaladni az ellenzéki pártokat, és a 2010 előtti időszakot is. Péterffy ilyen volt, vagy ilyennek tűnt, rá szavaztak, csak hát vele együtt csomagban jártak a csokitolvajok, a korábbi bukott baloldal embere, a nem túl erős képességű jobbikosok, politikai szerencsevadászok, olyanok, akik tehetségük és tudásuk alapján a piacról képtelenek lennének megélni, így marad nekik a politika.

Péterffy szerintem kifejezetten jó polgármester lehetne, ha mögötte jó képviselőtestület állna. Értelmes ember, felkészült, a legtöbb megélhetési politikussal szemben a piacon is derekasan megállta a helyét, csak hát aligha ő választotta ki a képviselő-jelölteket, azokat a pártoktól kapta a logójukért „cserébe”. Akiket meg kapott, hát az a megye hármas szint, annak is az alsóosztálya.

Kíváncsi lennék, ha Péterffy még mindig cégvezető lenne, a mostani testületből hány embernek adna munkát, bízná meg felelősségteljes pozícióval, tenné meg felső vagy középvezetőnek. Csak ugye, amíg egy cégvezető maga választja ki az alkalmazottait, az összefogás jelentette speciális helyzet miatt egy polgármester vagy egy miniszterelnök-jelölt már nem.

Pontosan ez az, amitől féltem Márki-Zay Pétert. Péterffyhez hasonlóan okos, felkészült ember, aki a politikán kívülről jött, aki dolgozott már a való életben is, van diplomája, tudása, nyelvismerete, menedzser szemléletű, szóval alapvetően ideális vezető.

Azonban ahogy Péterffy, úgy Márki-Zay sem választhatja ki a saját képviselőit, azokkal kell együtt dolgoznia, akiket a pártok arra alkalmasnak találnak.

A pártok többsége pedig nem feltétlenül az arra legalkalmasabbat jelölik, hanem valami egészen más érdekek mentén állítanak jelölteket. Amúgy is felhígultak a pártok, jellemző, hogy Pécsett a testületben több képviselő is úgy dolgozhat, és hozhat döntést súlyos összegekről, hogy egyetemet akkor láttak, amikor elsétáltak mellette. A saját pénzügyeimet nem bíznám a többségükre, nemhogy egy megyeijogú város több tíz milliárdos költségvetését. 

Bevallom, ettől tartok országosan is. Hogy hiába nyer Márki-Zay, a képviselő testület telis-tele lesz hitványabbnál-hitványabb, rosszabbnál-rosszabbnál alakokkal. És mondhatjátok, hogy még az is jobb, mint a Fidesz, ami lehet igaz is, de

épp a pécsi példa mutatja, hogyha teljesen vállalhatatlan, inkompetens alakokat ültetünk döntési pozícióba, akkor abból sok jó dolog nem fog kisülni.

Pláne, ha ezen alakok többsége nem csak gyenge képességű, hanem még kapzsi és rosszindulatú is. 

Ezért is őrülten fontos lenne, hogy legalább saját frakciót tudjon állítani Márki-Zay, hogy azok a pártok, ahol többségében azért tisztességes és hozzáértő emberek vannak (szerintem a Momentum, az LMP és a Párbeszéd ilyen és a Jobbiknak, de még az MSZP-nek is vannak tisztességes képviselői), ők ténylegesen beálljanak MZP mögé, és erőt mutassanak mögötte. Hogy a hitványak, a felfuvalkodottak, a pénzéhesek, a simlisek ne nőhessenek fölé. Ne történhessen meg az, ami Pécsett megtörtént.

A szituáció roppant mód hasonlít arra, amit országosan látunk, láthatunk. Egy kvázi anti-establishment, abszolút kívülről érkező, a piacon is helytálló, intelligens, civil jelölt, aki mögött széles társadalmi támogatottság áll, és már csak a tiszta múltjuk miatt is népszerűek a lakosság körében.

Azonban mögöttük vészjóslón felsejlenek a múlt zűrös, bukott emberei, azok, akik önerőből nemhogy nyerni, bejutni sem lennének képesek. Péterffy esetében ezek az alakok némileg a fejére nőttek, reméljük Márki-Zay ilyen szempontból szerencsésebb lesz. Nem Márki-Zay Péter, hanem az egész ország miatt.

Hozzászólnál? Vitatkoznál! Írj nekünk!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek