A kúria törölte a kormány egyik népszavazási kérdését

2021.10.22. 16:36

Így arról nem dönthetnek a választók, hogy a gyerekek számára is elérhetőek legyenek-e a nemátalakító kezelések.

A kúria törölte a kormány egyik népszavazási kérdését
„A Kúria megítélése szerint a népszavazásra javasolt kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás az »igen« és a »nem« szavazatok többsége esetén is olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani” 

– olvasható a Kúria határozatában, amiben arról határoznak,

hogy visszavonják a kormány gyermekvédelminek mondott népszavazásai kérdései közül az egyiknek a hitelesítését.

A törölt kérdés így szólt: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

Mint korábban írtunk róla, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt még augusztusban támadta meg a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazás kérdéseit, mivel szerintük az „szembe megy a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra pedig nyilvánvalóan nincs hatással”. Ugyan korábban létezett megerősítő népszavazás, azonban azt a Fidesz-KDNP-s kétharmad vette ki a választási törvényből.

Emellett több kérdésnél is felmerült, hogy azok nem egyértelműek, illetve azt sem tudni, hogy a népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén milyen döntést kellene hoznia a parlamentnek.

Ahogy az MKKP akkor érvelt: „a népszavazásnak továbbá olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom és biológia könyvek nagy része a kukába”.

Az MKKP a kormány mind a négy kérdését megtámadta, egy kérdés kapcsán pedig a Kúria már döntött is,

és a négy kérdésből egyről már biztos nem lesz népszavazás, miután a Kúria az egyik kérdés hitelesítését megtagadta.

A hírt az MKKP Facebook-oldalán is bejelenttette, ahol írták: „Úgy tűnik, volt értelme megtámadni a kormány népszavazási kérdéseit. Eddig egyik beadványunkról született döntés, itt nekünk adott igazat a Kúria”.

A kérdéseket többen is megtámadták, összesen 6 különböző kérelem érkezett a Kúriához. A mostani döntésről a Kúria teljes határozatát itt lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor a gyermekvédelmi népszavazás bejelentésénél. FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek