Emberi jogi díjat adott az Európai Parlament a bebörtönzött Alekszej Navalnijnak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.20. 17:51

A szovjet disszidens Andrej Szaharovról elnevezett díjat az EP minden évben olyasvalakinek ítéli meg, aki életében az emberi jogok és a gondolatszabadság védelme érdekében cselekedett.

Emberi jogi díjat adott az Európai Parlament a bebörtönzött Alekszej Navalnijnak

Alekszej Navalnij „fáradhatatlanul harcolt Vlagyimir Putyin korrupt rendszere ellen. Ez a szabadságába, és kis híján az életébe került. A ma megítélt díj elismeri az óriási bátorságát, és ismételten felszólítunk az azonnali szabadon bocsátásáért”  

így kommentálta Twitter-oldalán David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, hogy az EP szerdai döntése alapján a Putyin-ellenes politikus, Alekszej Navalnij kapja meg idén az úgynevezett Andrej Szaharov Díjat, amelyre a jobbközép Európai Néppárt és a progresszív-liberális Renew Europe frakciója jelölte őt „a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért” vívott küzdelemben mutatott bátorságáért.

A díjat a szovjet magfizikus és emberi jogi aktivista, Andrej Dmitrijevics Szaharov után nevezték el, aki az elnyomó szovjet rendszerből disszidált, és 1975-ben megkapta a Nobel-békedíjat is. Az Európai Parlament a tiszteletére alapította a díjat 1988-ban, és minden évben odaítélik annak a személynek vagy csoportnak, aki vagy ami az EP szerint az adott évben kiérdemelte azt az emberi jogokért és a gondolat szabadságáért való kiállásával.

A díjazottak között van többek között az apartheidrendszer ellen harcoló Nelson Mandela, az elnyomásban a szabad újságírásért és tájékoztatásért küzdő Belarusz Újságírók Szövetsége, a nők egyenjogúságáért és szabad oktatásáért fellépő, pakisztáni Malala Yousafzai, vagy a kínai ujgurok elnyomása ellen felszólaló Ilham Tohti – ehhez a neves társasághoz csatlakozik most az Oroszországban jelenleg is börtönben lévő Alekszej Navalnij.

A díjjal egyébként pénzjutalom is jár:

az azt elnyerők 50 ezer eurós, átszámolva 18,1 millió forintos összeget is kapnak – igaz, arról az EP nem nyilatkozott, hogy a bebörtönzött Navalnij számára ezt az összeget hogyan terveznék eljuttatni.

Mint ismeretes, a Putyin-ellenes politikust még idén február másodikán ítélték Oroszországban 3 és fél év börtönbüntetésre, amiért a vád szerint megszegte a sikkasztási ügyében rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését. A börtönben Navalnij állapota folyamatosan romlott: a politikus láb-, illetve hátfájdalmak miatt márciusban éhségsztrájkba is kezdett, hogy megfelelő orvosi ellátást követeljen magának – ezt végül 23 napnyi éhségsztrájk után kapta csak meg, azonban azóta is fogságban tartja a putyini rezsim.

Navalnij egyébként azon túl, hogy megkapta az Andrej Szaharov Díjat, korábban visszakapta a nemzetközi emberi jogi szervezettől, az Amnesty Internationaltől az úgynevezett „lelkiismereti fogoly” státuszt is, amit az Amnesty azoknak ad, akiket nem az erőszakos vagy gyűlöletkeltő bűncselekményeikért, hanem a személyük, nemi identitásuk, származásuk, bőrszínük, nyelvük, gazdasági helyzetük vagy vallási, politikai, lelkiismereti meggyőződésük miatt zártak rácsok mögé.

Csakhogy az emberjogi szervezet még 2007-2008-ból talált Navalnijtól olyan kijelentéseket, amik szerintük gyűlöletkeltőek, ezért aztán februárban hoztak egy belső döntést, hogy Navalnij mégsem lehet lelkiismereti fogoly – ezt vonták vissza végül idén májusban arra hivatkozva, hogy a státusz megvonását Putyinék arra használták fel, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni őt”.

Azt ugyanakkor az Amnesty International akkor hozzátette:

Navalnij lelkiismereti fogoly státuszának visszaadása nem azt jelenti, hogy egyet is értenének a politikai programjával.

NYITÓKÉP: Samphors Moun / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek