Most már biztos, hogy Szabó Tímea rekord pénzbüntetést kap Kövér Lászlótól

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.19. 17:07

Hiába vitte a Párbeszéd társelnöke először a mentelmi bizottság, majd az Országgyűlés elé azt a kérését, hogy helyezzék hatályon kívül a közel tízmillió forintos pénzbüntetést, ami Kövér László egy fudanos performansza miatt szabott ki rá, a parlamenti fideszes többség nem engedett az ügyben.

Most már biztos, hogy Szabó Tímea rekord pénzbüntetést kap Kövér Lászlótól

9 686 400 forint – ekkora, négyhavi keresetének megfelelő összegbe került Szabó Tímeának, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének és társelnökének, hogy 2021. június 15-én – a napirend előtti felszólalására reagáló Dömötör Csaba parlamenti államtitkár hozzászólása közben –felment a szónoki emelvényre, és annak külső oldalára egy molinót helyezett el, amelyen vörös körben a „FIDESZ” felirat, fölötte a Kínai Népköztársaság zászlajában található csillagok szerepeltek.

A performansz – mint arról az Azonnalin is írtunk

arra volt reakció, hogy az Országgyűlés aznap szavazott a Fudan Egyetem megépítését a Diákváros eredeti területén előkészítő törvényjavaslatokról is, amiket a kormánypárti többség egyébként elfogadott.

Az akció miatt Kövér László házelnök rendelte el a fenti összegben történő tiszteletdíj-megvonást, erről most kedden szavazott végül a parlament. Ez alapján 114 igen, 47 nem ellenében, és 2 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta Szabó Tímea tiszeletdíjának csökkentését.

Az igen gombra nyomtak a Fidesz-KDNP képviselői, a nemre az ellenzéki, valamint a jelen lévő független képviselők is, beleértve a Mi Hazánk politikusait is. Tartózkodni mindössze a német nemzetiségi képviselő Ritter Imre, valamint az exjobbikos és exmihazánkos Fülöp Erik tartózkodott.

Ezzel a párbeszédes politikus most már hivatalosan is megosztott első helyre lépett fel a kövéri pénzbüntetések terén: ez a legmagasabb összeg, amit eddig a házelnök kiszabott,

és eddig egyedül Jakab Péter, a Jobbik elnöke kapott pont ekkora büntetést – ő azért, mert egy parlamenti felszólalásában leficsúrozta a fideszes képviselőket.

Miért ne lehetne molinóval tiltakozni?

Ahogy az a büntetésről szóló határozati javaslat indoklásában áll:

„A házszabályi rendelkezések világosan meghatározzák a képviselői vélemények kifejezésének módját, helyét és idejét. Szabó Tímea nemcsak e rendelkezéseket hagyta figyelmen kívül, hanem cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az – éppen az ő felvetéseire választ megfogalmazó – államtitkári felszólalást.”

Mint ismeretes, Kövér László házelnök kezdeményezése nyomán a házszabályi rendelkezéseket úgy módosították, hogy azok értelmében az Országgyűlés ülésén vagy bizottsági ülésen – kivéve, ha ezt a Házbizottság vagy az illetékes parlamenti bizottság előzetesen engedélyezi – „tárgyi, képi vagy hanghordozó útján történő szemléltetés (…) nem alkalmazható”.

Azaz megszűnt hivatalosan annak lehetősége, hogy például az ellenzéki képviselők előre be nem jelentett performanszokkal fejezzék ki a politikai tiltakozásukat egy-egy ügy kapcsán. Ha mégis megteszik – mint ahogyan júniusban Szabó Tímea –, akkor számíthatnak arra, hogy Kövér László házelnökként pénzbüntetéssel fogja sújtani őket. 

De miért kellett erről a parlamentnek is szavazni?

A javaslat egész pontosan úgy került a plénum elé, hogy Szabó Tímea a fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki/független tagokat magába foglaló mentelmi bizottság elé vitte az ügyet azt kérve, hogy a bizottság a kövéri döntést helyezze hatályon kívül, mondván, hogy az ténybelileg megalapozatlan, mert az ülést „egyetlen másodpercre sem kellett megszakítani”, és a zászló kitételével nem akadályozta Dömötör Csaba beszédét.

A bizottság azonban 3-3 arányban, szavazategyenlőséggel nem adott helyt Szabó kérelmének, mondván, hogy a párbeszédes képviselő kifejezetten zavaró szándékkal használt szemléltető eszközt,

illetve „az ülésvezető elnöknek Szabó Timea cselekménye következményeként két alkalommal is módosítania kellett a Dömötör Csaba államtitkár számára megállapított időkeretet; elsőként a molinó eltávolításához szükséges időtartamra, majd a képviselő folyamatos közbeszólásai miatt alkalmazott szóbeli figyelmeztetésre figyelemmel”.

Szabó ezt követően kérte az Országgyűléstől a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését – sikertelenül.

Maga Szabó a következőkkel kommentálta a szavazást Facebook-oldalán:

„Mindegy, mennyire büntet a házmester, akkor is, most is, a jövőben is harcolni fogok az ellen, hogy Orbánék kínai gyarmatot csináljanak hazánkból! Nem kérünk a Kínai Kommunista Párt 540 milliárdos, Budapestre tervezett titkosügynök-lerakatából, sem a 450 milliárdos kínai hitelből, Magyarország szolgasorba taszításából! Mi a vidéki magyar fiataloknak akarunk lakhatást! Nem adjuk a Diákvárost! Harcolunk tovább!”

NYITÓKÉP: Szabó Tímea a keddi szavazáson nem molinóval, hanem pólóval tiltakozott a Fudan Egyetem megépítése és az ellene kiszabott pénzbüntetés miatt. Szabó Tímea / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek