Gyurcsány kétértelmű videóval üzent Márki-Zay Péternek

Szerző: Pintér Bence
2021.10.18. 15:25

„Ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt.”

Gyurcsány kétértelmű videóval üzent Márki-Zay Péternek

Befutott Gyurcsány Ferenc DK-elnök értékelése az előválasztási eredményekről egy videó formájában. Gyurcsány a videó elején először arra emlékeztette követőit, hogy a DK alakulása óta küzdelemben van: először a frakcióért, aztán azért, hogy az ellenzék elismerje őket egyenrangú félként, aztán az önálló frakcióért, azóta pedig értékelése szerint ők lettek a legnagyobb ellenzéki párt, ami szerinte az egyetlen, ami önmagában is kormányzóképes.

Ezután azt hangsúlyozta, hogy száz választóból negyvenhárom az utolsó talpon maradt párt, a DK jelöltjére, Dobrev Klárára szavazott. „Gyerekek, nem kell ezt szégyellni!” – mondta Gyurcsány.

Ezután ismét azt hangsúlyozta, hogy a DK küzdelemben született és  küzdeni is fog tovább – majd némi hatásszünet után megjegyezte, hogy persze első sorban azért, hogy legalább száz képviselője legyen az mostani ellenzéknek a parlamentben.

Azzal folytatta, hogy felsorolta, hogy a 106 egyéni képviselőjelölt közül 32 DK-s és 22 jobbikos, majd kissé lefitymállóan hozzátette, hogy „talán 25-en vannak az MSZP-sek és a párbeszédesek együtt, talán 15 a Momentum, és ha fejből jól emlékszem, 4 LMP-s jelölt van”.

Ezután jött az igazán érdekes rész: ahogy a DK elnöke meglehetősen kétértelműen megfogalmazta:

„Ezért kell küzdeni: ha a parlamentben van többség, akkor majd a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát. Ezért fogunk megküzdeni. Valójában parlamenti helyekért küzdünk, és ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először többség, aztán kormányfő. Ez a sorrend.”

A kétértelműség abból fakad, hogy alapvetően egy triviális dolgot ismertet a volt kormányfő – valóban a parlamenti többség választ miniszterelnököt –, a videó többi részével együtt azonban, amelyben a DK erejét, küzdeni akarását hangsúlyozta, illetve külön blokkban emelte ki, hogy a DK-nak és a DK-val korábban együttműködést kötő Jobbiknak hány képviselőjelöltje van, a fenti soroknak egészen más üzenete is lehet.

Azt is üzenhette ugyanis Gyurcsány, hogy a kormányfőről majd a többség dönt, és ha ebben a többségben a legerősebb párt a DK lesz, akkor dönthet majd úgy is, hogy nem Márki-Zay Péter lesz a kormányfő. Az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter nevét egyszer sem mondta ki a DK elnöke a videó folyamán, amit itt lehet megnézni:

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek