Többen szavaztak a második fordulóban, mint az elsőben

2021.10.17. 08:26

Az utolsó nap pedig megdőlt az eddigi napi rekord is, miután több mint 118 ezren mentek el szavazni. Eredmény vasárnap késő este várható, akkor derül ki, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben

Többen szavaztak a második fordulóban, mint az elsőben

Szombat este zárult le az előválasztás második fordulója, ahol a választók arról dönthetnek, ki legyen a 2022-es választáson közösen induló ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Szombaton összesen 118 415-en szavaztak le, ami az eddigi legtöbb a második fordulóban,

ráadásul összesen 662 016 fő adta le a szavazatát a második fordulóban, ami több, mint az első 

– akkor összesen 633 811-en szavaztak.

Az OEVB szerkesztőségünknek megküldött közleményében még azt is írja, hogy az első fordulóhoz képest 219 911 új szavazó jelentmeg a második fordulóban.

Mint azt a Tóka Gábor, a Central European University kutatóprofesszora és a Vox Populi blog szerkesztője a magas részvételről szóló Facebook-posztjában úgy fogalmaz, hogy az valószínűleg Márki-Zay Péternek kedvez, azonban Dobrev tetemes előnnyel indult neki a második fordulónak. 

„A magas részvétel, az új szavazók váratlanul magas (egyharmadhoz közelítő) aránya és sok helyütt láthatóan fiatal kora, az online és nagyvárosi szavazóknak az első fordulóban látottnál magasabb aránya valószínűleg mind Márki-Zay Péter esélyeit javítják, de Dobrev Klára induló előnye tekintélyes: (…) kétfordulós elnökválasztásokon szinte soha nem fordul elő, hogy valaki ekkora első fordulós vezetés után ne nyerje meg a döntőt.”

– fogalmaz Tóka.

Eredmények vasárnap késő este várhatóak.

NYITÓKÉP: OEVB / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek