Az MSZP társelnöke döntött: Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.14. 10:36

Tóth Bertalan még csütörtökön össze is fogja hívni a párt elnökségét annak érdekében, hogy az MSZP hivatalosan is soroljon be Márki-Zay Péter mögé.

Az MSZP társelnöke döntött: Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában

Hétfőn még arról beszélt Kunhalmi Ágnes az ATV-ben, hogy ugyan van neki is preferenciája arra nézvést, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, de ezt nem fogja elárulni, mert a párt társelnökeként ez már szinte hivatalos MSZP-álláspont lenne, márpedig az elnökség arról döntött, hogy a miniszterelnök-jelölti második fordulóban egyik jelölt mögé sem állnak be szervezetileg.

Amit nem tett meg Kunhalmi Ágnes hétfőn, azt viszont megtette csütörtökön társelnöktársa, Tóth Bertalan, aki Pécsett szavazott le kamerák előtt Márki-Zay Péterre.

Mint azt Tóth az erről szóló videóban elmondta, a helyi politikusaik (akik közül ott volt a társelnök oldalán Csaba István, az MSZP Baranya megyei elnöke, valamint Kaposi Levente, MSZP pécsi szervezetének vezetője) arról számoltak be: rengeteg új, fiatal szavazó jelent meg a második fordulóban, akik nem rejtették véka alá, hogy bizony Márki-Zayra szavaznak.

Mindemellett Tóth szerint mérlegelnie kellett, hogy kivel lehet a legnagyobb eséllyel kormányt váltani, és így egy új, baloldali (mint az alacsony fizetések és a nyugdíjak felzárkóztatása, vagy a bérlakásprogram) és zöld, klímavédelmi pontokat hangsúlyosan tartalmazó programot megvalósítani.

Márpedig Márki-Zay Péter – ahogy azt Tóth Bertalan elmondta – a szerdai, RTL Klubon tartott miniszterelnök-jelölti vitán – amit az Azonnali részéről Tóth Csaba Tibor elemzett a Partizán műsorában – bizonyította, hogy ő is kiáll a baloldali, zöld programpontok mellett, így arra, hogy a szocialisták célkitűzései megvalósuljanak, és a sok baloldali szavazó megjelenjen a leendő kormány politikájában, Mári-Zay Péternek van a legnagyobb esélye. Ezért szavazott Tóth Bertalan Márki-Zay Péterre.

Végül Tóth arra is kitért, hogy a párt társelnökeként nem teheti meg azt, hogy a döntését nem beszéli meg az MSZP elnökségével, ami ugye amellett határozott korábban, hogy sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay Péter mögé nem áll be a második fordulóban.

Éppen ezért Tóth Bertalan még csütörtök délelőtt összehívja az elnökséget, és arra fog javaslatot tenni, hogy az MSZP hivatalosan is Márki-Zayt támogassa a második fordulóban,

„hiszen neki van a legnagyobb esélye, hogy velünk együtt közösen leváltsuk ezt a kormányt és lebontsuk a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, és nagyon bízom benne, hogy az elnökség újra bölcs döntést fog hozni”.

Ha ez megtörténik, akkor azok az MSZP-s politikusok igencsak kényelmetlen helyzetbe fognak kerülni, akik az elmúlt napokban Dobrev Klára mellett tették le a voksukat: ilyen

  • Hiller István, az MSZP választmányi elnöke,
  • Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere,
  • Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere,
  • Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere,
  • Nyőgéri Lajos, Pécs MSZP-s alpolgármestere,
  • Gőgös Zoltán, az MSZP volt elnökhelyettese,
  • Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere,
  • Pintér Attila, az MSZP kaposvári szervezetének elnöke.

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek