Az MSZP hivatalosan is Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.14. 13:51

Mint azt a párt közleménye írja, szerintük Márki-Zaynak van a legnagyobb esélye a 2022-es közös ellenzéki sikerre.

Az MSZP hivatalosan is Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában

Hétfőn még arról beszélt Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök az ATV-ben, hogy ugyan van neki is preferenciája arra nézvést, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, de ezt nem fogja elárulni, mert a párt társelnökeként ez már szinte hivatalos MSZP-álláspont lenne, márpedig az elnökség arról döntött, hogy a miniszterelnök-jelölti második fordulóban egyik jelölt mögé sem állnak be szervezetileg.

Amit nem tett meg Kunhalmi Ágnes hétfőn, azt viszont megtette csütörtökön társelnöktársa, Tóth Bertalan, aki Pécsett szavazott le kamerák előtt Márki-Zay Péterre.

Döntését azzal indokolta, hogy a szerdai, RTL Klubon tartott miniszterelnök-jelölti vitán – amit az Azonnali részéről Tóth Csaba Tibor elemzett a Partizán műsorában – világossá vált számára, hogy Márki-Zay tudja képviselni azt a baloldali, zöld programot, amit az MSZP kormányon szeretne megvalósítani, és neki van nagyobb esélye lebontani a NER-t.

Tóth csütörtök reggeli videójában jelezte azt is, hogy rendkívüli elnökségi ülést fog még aznap délelőtt összehívni annak érdekében, hogy megtárgyalják: az MSZP beálljon-e hivatalosan is a hódmezővásárhelyi polgármester mögé.

Az MSZP délutáni sajtóközleményéből kiderült:

„A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra.”

Az MSZP ezt azzal indokolta, hogy bár elismeri mindkét versenyben maradt miniszterelnök-jelölt politikai teljesítményét, és akárki is nyerjen végül, azt támogatni fogják közös miniszterelnök-jelöltként, azonban „Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást”.

Az MSZP hozzáteszi azt is, hogy a közös miniszterelnök-jelölttől azt várja,

„hogy mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító országot építő programot képviseljen az alacsony magyar fizetések felzárkóztatásával, a rabszolgatörvény eltörlésével, a szociális háló megerősítésével, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásával, a lakhatási válság felszámolásával, a közfinanszírozott oktatás és egészségügy megerősítésével és minőségének javításával, legyen elkötelezett a korrupció megszüntetése, a magyar embereket megkárosítók felelősségre vonása, valamint Magyarország nemzetközi tekintélyének helyreállítása iránt”.

Mindezek alapján most a párt arra kéri valamennyi tagját és szavazóját, „hogy az előválasztás hátralévő időszakában Márki-Zay Pétert támogassák”.

Az MSZP arról nem számolt be, hogy milyen arányban szavazott a 16 tagú elnökség Márki-Zay mellett – az mindenesetre tudható, hogy az elnökség egyik tagja, a szombathelyi polgármester, Nemény András korábban a DK-s miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára mellett állt ki.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek