Nigel Farage kiállt az ír egyesülés és a PIRA mellett

2021.10.12. 20:33

Ugyan csak tévedésből, de a brexit egyik arcának, Nigel Faragenak sikerült egy olyan videót elkészítenie, amiben kiállt a PIRA terrorszervezet és az ír egyesülés mellett. Farage azzal védekezik: nem tudta, mit jelent, amit mond.

Nigel Farage kiállt az ír egyesülés és a PIRA mellett

Nigel Farage politikai karrierje során két dolgot képviselt következetesen: Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az integritását, illetve ehhez kapcsolódóan a britek Európai Unióból való kilépését.

Utóbbit végül 2016-ban sikerült is elérnie, amikor a britek többsége az EU-ból való kilépés mellett szavazott, ami után a single-issue pártja, a UKIP be is töltötte célját, és belső hatalmi harcok, illetve céltalanság miatt szét is esett a párt. A UKIP romjain az elhúzódó kilépés nélküli brexit miatt megalapította a Brexit Pártot, amivel a 2019-es EP-választásokon viszonylag jó eredményeket elérve EP-képviselő is maradhatott Farage.

Azonban azzal, hogy 2020. január 31-ével megtörtént először a politikai, majd 2021. január 1-jével a gazdasági brexit is, Farage és pártja ismét elvesztette egyetlen témáját, az azóta Reform UK-ra átnevezett pártja pedig továbbra is a közvélemény-kutatások által mérhetetlen kategóriába tartozik – politikai pozíció nélkül pedig Faragenak is munka után kellett néznie.

Az azóta magát showmanként és műsorvezetőként pozícionáló brexiternek jelenleg pénzért – vagy Trump rendezvényein – tart beszédeket, ha meghívják, emellett az amerikai konzervatív Fox News mintájára Nagy-Britanniában létrehozott GB News hírtévé egyik vezetője is lett, miután kitúrta a BBC-től átcsábított Andrew Neilt. Neil – aki 2019-ben még az amerikai alt-right egyik arcát, Ben Shapirot élő interjújában sarokba szorította, aki emiatt dühösen távozott is az adásból – szerint az egykoron szebb reményekkel indult csatorna már inkább UKIP TV-vé vált.

Farage a GB News-on futó saját műsorának, a Farage at Large-nak a vezetésén kívül regisztrált egy olyan fizetős oldalra, ahol átlagemberek sztároknak fizethetnek sok pénzt, hogy cserébe ők egy személyre szóló pár másodperces videót készítsenek a megrendelőnek.

Farage egy személyes videóért 73 fontot (átszámítva körülbelül 31 ezer forint), míg egy üzleti videóért már 1 100 fontot (átszámítva körülbelül 465 ezer forint) kér, amit akár 24 órán belül is elkészít a megrendelőnek.

Ezt szúrta ki egy férfi, aki egy barátjának vásárolt egy ilyen személyes üzenetet Farage-tól. Farage, mint minden egyes ilyen videót, azzal kezdte, hogy kinek szól az üzenet, és hogy azt mely barátjától kapja.

„Ez az üzenet Brian Ó Céileachairnak, egy brexiternek szól. Remélem jól telik a születésnapod, ez egy kedves barátodtól, Aidantől jött.”

Majd ezután felemeli kávéspoharát, és elmondja, ugyan még korai, ezért ő kávét iszik, „de remélem pár korsóval iszol ma este folyamán a barátaiddal”, majd búcsúzásként úgy szól, hogy

„Up the ’Ra!”, amit korábban az ír terrorszervezet a PIRA támogatói mondtak, hogy így is kifejezzék az egyesült ír állam és az ezt harcokkal elérni kívánó PIRA támogatását.

Mindez videón:

A videót közösségi médiára feltöltötte a születésnapos is, de az azóta már az egész brit és az ír sajtón keresztül futott,

hiszen Nigel Farage ezzel a mondattal kvázi kiállt az ír republikánusok mellett, akik akár fegyveres küzdelemben is hajlandóak lennének egyesíteni az Ír Köztársaságot és Észak-Írországot.

Miután a fél brit sajtó megírta az október 10-re készített videó történetét, Farage a Daily Mailnek nyilatkozott az ír egyesülés melletti kiállásáról. Ebben elmondta, hogy

gyakran kérnek tőle olyan mondatokat, amik belsős poénok, így nem mindig érti őket, és azt gondolta, hogy az „Up the ’ra!” is egy ilyen ártatlan kijelentés.

Farage elmondta, hogy nem nézett utána, hogy mit is jelent a mondat, és amúgy ha tudta volna, hogy durva vagy sértő, akkor visszautasította volna. Ugyanakkor a Daily Mailnek arra a kérdésre, hogy az IRA-nak is készítene-e egy ilyen videót, azt válaszolta, hogy esze ágában sincs, mert szerinte már korábban halálosan megfenyegették őt az IRA-tól.

Mindenesetre azt azért még elárulta a jobboldali lapnak, hogy ő az egyik legfoglalkoztatottabb felhasználója az oldalnak, ahol a felhasználói profilján egyébként úgy mutatkozik be, hogy „Mr. Brexitnek hívnak... egyesek szerint ellentmondásos vagyok, de engem ez egyáltalán nem érdekel.”

Arról, hogy a brexit miatt miért vált az északír helyzet ismét felfokozottá, korábban itt és itt írtunk hosszabban, míg az Ír Köztársaság és Észak-Írország egyesülésének esélyével történelmi kontextusba helyezve, az Ír szigeten dúló vérzivataros évtizedeket bemutatva ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Észak-Írország jelenlegi helyzetéről pedig az ország létrejöttének 100. évfordulóján írtunk.

NYITÓKÉP: Nigel Farage a koronavírus-járvány miatt 2021-ben megrendezett 2020-as Eb-döntőn a Wembley előtt, ahol állítólag az angol fociszurkolók megdobálták. FOTÓ: Nigel Farage / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek