A parlamentben látná viszont a lemondott Fekete-Győr Andrást a Momentum ügyvezető elnöke

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.11. 16:11

A párt vezetését Fekete-Győrtől ügyvezető elnökként átvevő Orosz Anna kérdésünkre elmondta, hogy baloldaliként nem látja akadályát a konzervatív Márki-Zay Pétert támogatni, és megnövekedett feladatai ellenére sem fog egyelőre lemondani az újbudai alpolgármesteri pozíciójáról.

A parlamentben látná viszont a lemondott Fekete-Győr Andrást a Momentum ügyvezető elnöke

Vasárnap este tartott bizalmi szavazást a Momentum legfőbb döntéshozó testülete, a területi listák alapján szerveződő 84 fős küldöttgyűlés arról, hogy Fekete-Győr András eddigi elnök, valamint a héttagú elnökség folytassa-e a munkáját azt követően is, hogy a párt elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje csupán 3,39 százalékot szerzett a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában, ezzel messze az utolsó, ötödik helyen végezve.

Az erről szóló, hétfő délutáni sajtótájékoztatón Fekete-Győr András megerősítette, amit már vasárnap este is megírtunk, hogy

neki nem szavaztak bizalmat a küldöttek, így benyújtotta a lemondását, és a párt alapszabálya értelmében helyét ügyvezető elnökként a Momentum alelnöke, egyúttal Budapest 2. választókerületi közös jelöltje és Újbuda alpolgármestere, Orosz Anna veszi át.

Maga Orosz azt is közölte, hogy a küldöttgyűlés a Momentum elnökségének viszont bizalmat szavazott, így azt Orosz mellett továbbra is Bárdi Zsuzsanna, Hajnal Miklós, Mándi László, Tóth Endre és a nyáron lemondott Körömi Attila helyére megválasztott Ilyés Márton alkotják.

Mihez kezd most Fekete-Győr?

Fekete-Győr András a lemondásával minden formális pozícióját elvesztette a Momentumban. Az Azonnali kérdésére, hogy mihez fog kezdeni most, az exelnök elmondta, hogy mivel előttünk áll egy előválasztási és egy országgyűlési kampány, így abból fogja kivenni a részét, hogy az előválasztáson győztes 15 momentumos egyéni jelöltet, valamint majd a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet megtámogassa, és ezen belül is rövid távon a fókuszban Márki-Zay Péter előválasztási kampányának sikerre vitele áll.

Mint kérdésünkre hozzáfűzte: nem tudja egyelőre, hogy formális pozíciót a párton belül fog-e vállalni a jövőben, szerinte ez attól is függ, hogy van-e olyan pozíció, amire érdemesnek tartja őt a közösség.

Az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy Fekete-Győr András szeretne-e a közös ellenzéki listán parlamenti széket jelentő, befutó helyet magának – Fekete-Győr magyar hangja, Orosz Anna erre úgy válaszolt, hogy a listás helyekről elsősorban a küldöttgyűlés dönt,

de mivel a leköszönő elnök összességében sikeres vezetője volt a Momentumnak, ezért „mi azt szeretnénk, hogy Fekete-Győr András oszlopos tagja legyen a Momentum parlamenti frakciójának”.

Orosz Anna nem fog lemondani az újbudai alpolgármesterségről

Az ügyvezetőként a párt vezetésének feladatát megkapó Orosztól kíváncsiak voltunk, hogy miben fog különbözni ebben az átmeneti időszakban a Momentum politikája attól, amit Fekete-Győr András alatt lehetett tapasztalni.

A válasz Orosz Anna szavai alapján: semmiben.

Mint azt az immáron ügyvezető elnök kifejtette: a következő hetek átmeneti időszakában kampány van, „úgyhogy mi most minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a második fordulóban bevessük az aktivistáinkat, hogy minél több embert elvigyünk választani. Nem most van itt az ideje a fő irányváltásoknak, megyünk tovább azon az úton, annak a stratégiának a mentén, amelyet Fekete-Győr András elnöksége alatt létrehoztunk. A többi pedig a jövő zenéje.”

Orosz egyébként a sajtótájékoztatón többször elmondta, hogy nem tudják most megmondani a tisztújítás várható menetrendjét, csak hogy szeretnék azt minél előbb megejteni annak érdekében, hogy a küldöttgyűlés új pártelnököt választhasson.

Kérdésünkre Orosz Anna közölte: ő maga még nem döntötte el, hogy ezért a pozícióért indulni fog-e.

Arról viszont igen, hogy az ügyvezető elnökségi ideje alatt nem fog lemondani az újbudai alpolgármesteri pozíciójáról, annak ellenére sem, hogy az elnöki és az alpolgármesteri feladatai mellett még közös egyéni jelöltként is vannak kötelezettségei. Orosz Anna még tavaly júniusban adott az Azonnalinak nagyinterjút – ekkor még csak az alpolgármesteri teendőkkel a nyakában nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem marad sok szabadideje az alpolgármesterkedés mellett. A hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

„Azon dolgozunk, hogy ezt az átmeneti időszakot levezényeljük az elnökséggel és a Momentum operatív vezetésével, és a tisztújítás után kell erről a kérdésről (az esetleges alpolgármesteri lemondásról – a szerk.) is dönteni.”

A baloldali Orosz Annának nem akadály a konzervatív Márki-Zay mellett kampányolnia

A tavalyi interjúnkban egyébként Orosz azt is egyértelműen kijelentette, hogy ő a Momentum baloldali szárnyához tartozik, így kíváncsiak voltunk rá, hogy nem okoz-e számára problémát, hogy baloldaliként a konzervatív Márki-Zay Pétert kell támogassa a Fekete-Győr-éra örökségeként.

Mint azt az ügyvezető elnök kifejtette: nagyon szeretne már ott tartani, hogy végre értékalapon lehessen a koalíciós partnerekkel vitázni, ehhez azonban először szerinte meg kell teremteni azokat a demokratikus és jogállami alapokat, amelyeket a Fidesz az elmúlt 11 évében lerombolt – erre pedig Márki-Zay Péter a legalkalmasabb. Ahogy azt Orosz Anna hozzáfűzte:

„Semmi akadályát nem látom annak, hogy mert adott esetben értékbeli különbségek vannak közöttünk, attól még őt (Márki-Zay Pétert – a szerk.) támogassuk ebben a versenyben.”

A sajtótájékoztató alább lehet végignézni.

NYITÓKÉP: Orosz Anna / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek