Elkezdi vizsgálni a rendőrség a cseh miniszterelnök offshore ingatlanvásárlásait

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.07. 09:30

De ha történt is bűncselekmény, lehet, hogy elévül, mire meggyanúsíthatnák Babišt.

Elkezdi vizsgálni a rendőrség a cseh miniszterelnök offshore ingatlanvásárlásait

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a brit-Virgin-szigeteki offshore szolgáltató cégektől kiszivárgott, nemzetközi újságírócsapat által feldolgozott Pandora-iratok szerint 2009-ben az akkor még nem politikus Andrej Babiš a Brit-Virgin-szigeteken alapított egy offshore céget, amibe 15 millió eurót fektetett. Az összeget ez a cég kölcsönadta Babiš egy másik, amerikai cégének, hogy aztán ennek monacói leányválallata Franciaországban luxusingatlanokat vásároljon.

Szakértők szerint az ilyen konstrukciókat tipikusan pénzmosásra szokták használni, Babiš szerint ezt a konstrukciót az ingatlanügynökség és a vásárlásoknál eljáró ügyvéd javasolta.

A cseh rendőrség már a Pandora-iratok nyilvánosságra kerülésének másnapján, hétfőn közölte, hogy vizsgálni fogják az azokban szereplő cseh állampolgárok ügyleteit, beleértve a miniszterelnök Andrej Babiš offshore cégeken keresztül bonyolított franciaországi ingatlanvásárlésait is.

A Seznam zprávy oldal értesülései szerint a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységénél kész is van a terv, hogy hogyan vizsgálják ki Babiš ingatlanvásárlásait.

  • első lépésként megvizsgálják, hogy a 15 millió euró valóban legális forrásból származik-e, vagyis hogy pénzmosásról van szó-e vagy sem;
  • illetve hogy az összeg után szabályok szerint befizettek-e minden adót, vagyis hogy nincs-e szó adócsalásról.

Babiš azt állítja, hogy minden szabályos volt; a rendőrség ki fogja tőle kérni az ezt alátámasztó dokumentumokat. Ha Babiš nem működik együtt, a rendőrség maga is be tudja szerezni ezeket a dokumentumokat a bankoktól, de az sokkal több munkával jár és tovább is tart.

Bonyolítja a vizsgálatot, hogy ha a rendőrség talál is arra utaló jelet, hogy valóban törvényszegés történt, lehet, hogy a 15 millió euró forrása Babiš valamelyik németországi vagy szlovákiai érdekeltsége – ez esetben az ottani hivataloknak kell kivizsgálni az ügyet.

Másrészt az egész ügylet 2009-ben kezdődött, és Csehországban az adócsalás legsúlyosabb formáinak akkor még pont 12 év volt az elévülési ideje, ezt később emelték 15 évre; erre az ügyre tehát még a 12 éves elévülési idő vonatkozik. Amíg a rendőrség nem indít eljárást konkrét személy ellen, addig telik az elévülési idő.

Vagyis előfordulhat, hogy mire a rendőrség eljárást indíthatna Babiš ellen, az ügye már elévül.

Csehországban pénteken és szombaton tartják a választást, amit az előrejelzések szerint Babiš populista pártja, az ANO nyer majd meg, azonban gondja lehet a kormányalakítással. Hogy a Pandora-iratoknak milyen hatása lesz az ANO és Babiš népszerűségére, az már csak a választáson derül ki, mert előtte három nappal már tilos közvélemény-kutatást közzétenni. Hogy ezen kívül min múlhat még, milyen összetételű lesz a cseh parlament, azt ebben a cikkünkben elemeztük.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek