Babišsal szemben Orbánnak legalább van politikai imidzse – Kalózpárti miniszterelnök-jelölt az Azonnalinak!

2021.10.09. 08:06

Andrej Babiš csak egy lépéssel van lemaradva Orbán mögött, és tőle főleg abban különbözik, hogy Orbánnak legalább van politikai pályafutása. Mire számít a cseh Kalózok elnöke a hétvégi választáson és hogy értékeli a Magyarországhoz hasonlóan kemény halálozási adatokat produkáló cseh kormány válságkezelését a járványidőszakból? Ivan Bartoš válaszolt az Azonnali kérdéseire!

Babišsal szemben Orbánnak legalább van politikai imidzse – Kalózpárti miniszterelnök-jelölt az Azonnalinak!

Csehország a hétvégén választ: a győzelemre a közvélemény-kutatások szerint Andrej Babiš üzletember, jelenlegi kormányfő populista pártja, az ANO esélyes, nyomában egy jobboldali koalíció, illetve a Kalózpárt-STAN koalíció jár. A pár hónapja még a népszerűségi listát vezető Kalózpárt elnökét, Ivan Bartošt Plzeňben (Pilsenben) csíptük el egy interjúra.

Elégedett azzal, ahová a Kalózpárt eljutott Csehországban? 

Immár tizenkét éve, két évvel a svédek után kezdtünk neki ennek az egésznek, igaz, akkor még a Kalózpárt világszintű pilot-projektjén belül. Ezután jött az a több mint 10 éves periódus, amikor is alulról szerveződve, nagyon kemény munka árán feltornáztuk magunkat mind a cseh, mind az európai politika minden szintjére –

legyen szó hazai parlamenti képviseletről, régiós jelenlétről, vagy akár uniós pozícióról, ma már a politika minden szintjén megálljuk a helyünket.

Bár Csehország legtöbb régiójában képviseltetjük magunkat, a legfontosabb bázisunk azért továbbra is Prágában, Brnoban és Ostravában maradt – ezekben a nagyvárosokban a legerősebb a támogatottságunk.

Megérte szövetkezni az önkormányzatiságot hangsúlyozó STAN-nal?

A koalíciós partnerünk nagyon hasonló módon szerveződött, mint mi. Egy alapvetően jobbközép pártról van szó, akiknek a politikai gondolkodása nagyrészt beleillik a mi profilunkba is. Már a kezdetektől 70 százalékban azonos elképzeléseink voltak, amit az utóbbi időszakban még további és mélyebb harmonizáció követett. Mindamellett, hogy nagyrészt elkerülhetetlen a jelenlegi politikai realitások közepette a szövetségi rendszerek kialakítása, ez azért egy egészen konkrét egyetértésen alapuló együttműködés is, ami kétségkívül mindkét fél számára jövedelmező. 

Tehát nem csak Babiš rendszerének eltakaritása érdekében szövetkeztünk, a pártjaink érdekei ugyanis tényleg közös projektekben fognak megvalósulni, amire már kidolgozott tervezetük is van a klímavédelmi céloktól egészen az oktatáspolitikáig minden területen. 

Nem fél attól, hogy a közben elvesztik a saját profiljukat, és ezzel együtt a támogatottságukat is? 

Nem. Egyszerűen csak félreraktuk az egóinkat. A szavazóktól kaptuk a felhatalmazást a koalícióépítésre, az állampolgárok voltak azok, akik igényelték, hogy egyesítsük a portfóliónkat. Egyáltalán nem félek a profilvesztéstől, ugyanis ez nem erről szól, hanem az együttes fellépésről és újratervezésről. Mindezt egyébként a gyakorlatban is pozitívumok jellemzik, Olomouc régióban például sikerült megnyerni a kerületi önkormányzati választást 2020-ban, és jó az együttműködés, ami okot ad a további bizakodásra. A Kalózok-STAN koalíció esélyes a kormányalakításra. 

Vajon trumpi módon elbukik, vagy az orbáni poltikához hasonlóan inkább megszilárdul Andrej Babišnak köszönhetően Csehországban a populizmus? 

Babiš valóban Trumptól és Orbántól tanulta azt, amit tud. Elsősorban Trump motiválta, a volt amerikai elnök elbukása után pedig Babiš Orbán felé fordult, így lett

Andrej Babiš a „kis Orbán” – a kisöccs, aki egyszerűen olyan akar lenni, mint a bátyja.

Csehország viszont még nem tart azon a szinten, ahol Magyarország, és nem is engedhetjük meg, hogy ez megtörténjen, hisz ez alatt a nyolc év alatt igencsak megszenvedte ez a kis ország Babiš politikáját. Ideje hát távoznia az oligarchának. (Az ANO 2013-ban jutott be először a parlamentbe, Babiš 2014 és 2017 között pénzügyminiszter volt, a 2017-es választási győzelem után lett miniszterelnök – a szerk.)

Tehát Orbánt komolyabb problémának tartja, mint Babišt?

Abban teljesen biztos vagyok, hogy Orbán sokkal rosszabb, mint Babiš. Habár tettestársakról, cimborákról van szó, akik együtt küzdenek az európai értékek lebontásában, mégis hatalmas különbség van a jelenlegi magyar és cseh kormányfő között:

Orbán Viktor ugyanis legalább rendelkezik politikusi pályafutással, van egyfajta imidzse, ami valljuk be őszintén, Babiš esetében nincs meg. Ő csupán egy gazdag üzletemberből lett miniszterelnök.

Babiš korrupciós ügyei, valamint a pénzmosás gyanúja még inkább megmutatja, hogy a két pozíció összeférhetetlen, sőt, a jelenlegi populista kormányfő a saját érdekeit az ország érdekei elé helyezi. 

Orbán egyébként saját hatalmának megerősítésére használja Babišt mind Magyarországon, mind az európai politikai színtéren, ugyanis a magyar miniszterelnök ezzel legitimálja saját belpolitikai és külpolitikai narratíváját: „nem vagyok egyedül Európában, van rajtam kívül más is, aki bevándorlásellenes és EU-szkeptikus!” És ekkor még nem is beszéltünk a csapat harmadik tagjáról, a szintén jobboldali populista lengyel miniszterelnökről, Mateusz Morawieckiről.

Félreértés ne essék, a diplomáciai együttműködés Budapest és Prága között, illetve Varsót és Pozsonyt is beemelve,

a visegrádi országok közötti szoros együttműködés igenis fontos külpolitikai stratégia kell, hogy legyen Csehország számára, de akkor sem illik kampány idején olyan direkt látogatásokat tenni, mint amilyet a napokban tett Orbán Viktor Csehországban.

A magyar miniszterelnök csehországi kiruccanása morálisan több oldalról is megkérdőjelezhető, a találkozón többek között például kizárták a médiát. Miért nem engedték be a populista vezetők a nagy nyugat-európai lapok, úgy mint a Le Monde újságíróit és tudósítóit, ha nem azért, hogy ezzel is üzenjék Brüsszelnek: együtt bontjuk le a demokratikus értékeket Európában! Tehát ha nem is olyan rossz még a helyzet nálunk, mint mondjuk az LMBTQ-emberek vagy az igazságszolgáltatás helyzete Lengyelországban vagy akár Magyarországon, még akkor sem dőlhetünk hátra, hisz csupán egy lépéssel vagyunk hátrébb, ami önmagában már rémisztő dolog.

Mindezek alapján feltételezzük, ön szerint a koronavírus és annak válságkezeléséből sem vizsgázott jól Babiš.

Az ANO egyszerűen megbukott válságkezelésből. Az nem problémamegoldás, hogy egyszer megpróbálom a vírust megfékezni, másszor feloldásokat vezetek be, aztán meg azt mondom, hogy megoldotottam a problémát, miközben csak azért nem terjed a vírus, mert önkényesen bezárattam „ideiglenesen”, majd végül 1077 napra az iskolákat, amiknek nyitva kellene lennie. Nem fér kétség ahhoz, hogy kontaktus nélkül nem terjed a vírus, azonban nem ez az effektív formája a pandémia kezelésének, főleg nem a 21. században. 

A válságkezelés hiánya pedig egyértelműen mutatja az ANO cselekvésképtelenségét.

Viccen kívül: még a lengyel jobboldali populista, Morawiecki is többet valósított meg az ígéreteiből, mint Babiš. A jelenlegi cseh miniszterelnök csak álomba ringatja a cseh társadalom tagjait, az ígéreteiből ezalatt a nyolc év alatt semmi sem valósult meg, egyszerűen nincs érdemi munka és megvalósítás mögöttük.

A krízispontok pedig csak még erősebben kirajzolódnak napjainkban a koronavírussal. Babiš sosem segített az egyszerű embereken, ők csak ígéreteket kaptak, ellenben a nagy gazdasági szereplőkkel és az üzletemberekkel, akik azért nagyot kaszáltak ezalatt a kemény nyolc év alatt. A probléma az, hogy ők kaptak most is anyagi támogatást, ami egyszerűen nonszensz. 

Mik a Kalózpárt-STAN-koalíció fő programpontjai?

Az ANO totálisan elrontotta a koronavírus-járvány kezelését, de talán az utókezelését még inkább: rossz időben és nem a megfelelő embereknek csoportosítottak át hatalmas állami pénzeket, ami a fiskális politika nagy kudarca, ugyanis a gazdaságba pumpált összeg inflálta a pénz értéket, az egyszerű embereknek pedig hirtelen megdrágult az élet Csehországban. 

Pontosan emiatt helyezzük mi kalózok arra a három esszenciális területre a hangsúlyt, amelyeket az eddigi cseh politikai irányvonal szisztematikusan félrekezelt:

  • a digitalizációra;
  • a koronavírus gazdasági és társadalmi következményeinek megfelelő kezelésére, különösen a lakhatási válságra összpontosítva;
  • és a demokratikus, európai és liberális értékek megszilárdítására.

Mi 2017 óta, azaz a cseh parlamentbe kerülésünk óta küzdünk olyan értékekért, mint az átláthatóság, a közvetlen demokrácia, az e-kormányzat, és liberális-progresszív koalíciónk ezek tényleges megvalósítására törekszik az említett három fontos területen.

jelenlegi állás szerint azonban még Babiš korrupciós ügyei sem elegek az ANO mozgalomba vetett bizalom megrendüléséhez. A választások előtt az ANO ugyanis még mindig 26 százalékon áll, a két ellenzéki pártkoalíció vélt támogatottsága pedig 20 százalék körül ingadozik: az ODS, TOP 09 és KDU–CSL alkotta SPOLU támogatottsága stabil 21 százalékon van, ellenben a Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek szövetsége 18 százalékkal rendesen visszacsúszott a harmadik helyre. Az exit pollokért tarts velünk ma este az Azonnalin!

NYITÓKÉP: Ivan Bartoš és követői az október 2-án tartott kampányrendezvényen Plzeňben. Papp Zsanett Gréta / Azonnali

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek