Andrej Babiš cseh miniszterelnök: Ha ellenzékbe kerülök, otthagyom a politikát

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.05. 11:42

A cseh miniszterelnök belefáradt az állandó veszekedésbe a politikában, az államfői poszt sem érdekli. A franciaországi offshore ingatlanvásárlásai szerinte rendben voltak.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök: Ha ellenzékbe kerülök, otthagyom a politikát

Ismét megszólalt Andrej Babiš cseh miniszterelnök, a populista ANO elnöke egy nappal azt követően, hogy a nyilvánosságra került Pandora-iratokból kiderült: 2009-ben offshore céget alapított, hogy egy cégláncon keresztül pénzmosásnak látszó módon franciaországi luxusingatlanokat vásároljon. Babiš hétfő este a Frekvence 1 kereskedelmi rádió vendége volt, ahol azt mondta:

„Nem vagyok olyan, mint Zaorálek (Lubomír Zaorálek szociáldemokrata politikus, Babiš kormányának kulturális minisztere – a szerk.), aki harminc éve beszél a képviselőházban és nem történik semmi. Menedzserként jöttem a politikába, ezért nem tudok ennyit beszélni. Ha ellenzékben végeznénk, otthagynám a politikát.”

Andrej Babiš 2014-ben, miután az előző évi választáson először bejutott a parlamentbe, a legnépszerűbb cseh politikus volt, ezért már akkor felmerült a médiában, hogy ő lehet Csehország következő köztársasági elnöke, ő azonban visszautasította, hogy indulna a következő, 2018-as elnökválasztáson. Ehelyett miután Babiš pártja 2017-ben megnyerte a parlamenti választást, miniszterelnök lett.

A hétfői interjújában is előkerült, hogy esetleg érdekelné-e az államfői poszt, ha otthagyná a parlamenti politikát.

„Már belefáradtam az állandó veszekedésbe a politikában. Nem akarok elnök lenni” – mondta erre Babiš.

A beszélgetés során a miniszterelnök visszautasította a Pandora-iratokból nyilvánosságra került franciaországi ingatlanvásárlásokkal kapcsolatos aggályokat. „12 évvel ezelőtt adtam egy kölcsönt, ami után szabályosan befizettem az adót” – magyarázta Babiš emlékeztetve rá, hogy akkor még nem volt politikus.

Ezzel érvelt a cseh köztévének is hétfőn, amikor azt mondta:

lehetséges, hogy egy politikus számára nem megfelelő ilyen konstrukcióban üzletet kötni, de ő akkor még nem volt politikus.

A 12 évvel ezelőtti kölcsönnel a Pandora-iratok feldolgozásában résztvevő cseh oknyomozó portál szerint az a gond, hogy egy Babiš által létrehozott offshore cég adott kölcsön egy szintén Babiš által alapított amerikai cégnek, az ingatlanokat pedig az utóbbi monacói leányválallata vásárolta.

A cégek a monacói leányválallaton kívül azóta megszűntek, de úgy tűnik, hogy az első cégnél megpróbálták elrendezni, hogy a Babiš által belerakott 15 millió euró forrásának egy bankhitel tűnjön.

Az oknyomozó portál által megkérdezett szakértők szerint az ilyen konstrukciókat tipikusan pénzmosásra szokták használni.

Csehországban pénteken és szombaton tartják a választást, amit az előrejelzések szerint Babiš ANO-ja nyer majd meg, azonban gondja lehet a kormányalakítással. A jelenlegi koalíciós partner, a szociáldemokrata ČSSD az utolsó közvélemény-kutatások szerint kicsivel a bejutási küszöb alatt, a kormányt tavaszig kívülről támogató kommunista KSČM pedig kicsivel a bejutási küszöb felett van.

Az év első felében még biztos befutónak tűnő, a zöld-urbánus Kalózok és a lokalista STAN alkotta koalíció a harmadik helyre szorult, nem sokkal előtte a polgári demokraták, kereszténydemokrata-népiek és a liberális konzervatívok alkotta SPOLU koalíció áll. Rajtuk kívül még a japán származású Tomio Okamura által vezetett szélsőjobboldali-nacionalista és bevándorlásellenes SPD jut be biztosan a parlamentbe a felmérések szerint.

Hogy a Pandora-iratoknak milyen hatása lesz az ANO és Babiš népszerűségére, az már csak a választáson derül ki, mert előtte három nappal már tilos közvélemény-kutatást közzétenni.

Hogy ezen kívül min múlhat még, milyen összetételű lesz a cseh parlament, azt ebben a cikkünkben elemeztük.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek