Puigdemontot szabadon engedték, nem adták ki az olaszok a spanyoloknak

2021.10.04. 17:34

Így ismét szabadon utazhat az Európai Unió területén a korábbi katalán elnök, ugyanakkor ez még nem jelenti az ügy végét, a spanyolok továbbra is le akarják tartóztatni a zendítéssel vádolt Puigdemontot.

Puigdemontot szabadon engedték, nem adták ki az olaszok a spanyoloknak

Szabadon engedték Carles Puigdemontot, korábbi katalán elnököt, a szeparatista Junts EP-képviselőjét.

Puigdemontot még szeptember 24-én tartóztatták le Szardínián, miután a mentelmi jogának a felfüggesztésével Spanyolország ismét arra kérte az országokat, hogy tartóztassák le és adják ki a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás miatt zendítéssel és hűtlen kezeléssel vádolt Puigdemontot.

A 2017 óta Belgiumban élő Puigdemont azért utazott Szardíniába, hogy ott részt vegyen egy konferencián más szeparatista katalán politikusokkal, azonban az olasz rendőrség egy korábbi, 2019-es elfogató parancs alapján abban a pillanatban őrizetbe vette a politikust, amint leszállt a repülőgépről.

Puigdemontot már másnap szabadon engedték, ám nem hagyhatta el Szardíniát, mert a bíróságnak kellett döntenie arról:

kiadják-e Spanyolországnak a letartóztatása elől Belgiumba menekült politikust vagy az elfogatóparancs végrehajtását felfüggesztik, azaz szabadon engedik a politikust

– a bíróság végül az utóbbi mellett döntött.

A bíróság azért nem adta ki Spanyolországnak a korábbi katalán elnököt, mert ugyan mentelmi jogát március 8-án felfüggesztette az Európai Parlament – köztük a Fidesz-KDNP képviselőinek szavazataival –, azonban eljárási szabálytalanságokra hivatkozva Puigdemont és két másik katalán képviselőtársa, Antoni Comín és Clara Ponsatí az Európai Unió Bíróságán támadta meg mentelmi jogaiknak a felfüggesztését, amiről pedig jelenleg még nem döntött a Luxemburgban székelő uniós szerv.

Az olasz bíróság ezért azt mondta ki:

amíg az Európai Unió Bíróságán nem döntenek mentelmi jogának felfüggesztésének jogosságáról, addig Puigdemontot nem adhatják ki Spanyolországnak.

Puigdemont szabadon engedéséről gondolatait Pere Aragonès, a Junts-cal közösen kormányzó Katalán Republikánus Baloldal (ERC) színeiben politizáló katalán kormányfő röviden Twitterén osztotta meg.

Ebben mint írja, a bírósági és politikai üldözés befejezése elengedhetetlen, illetve megismételte a korábbi követelését, miszerint a spanyol parlament hirdessen amnesztiát a 2017-es népszavazás kapcsán, illetve az egyetlen valódi megoldás az önrendelkezés.

Puigdemont röviden csak annyit írt: mivel egy nevében is igazi bíróság döntött az ügyéről, így nem kételkedett benne, hogy nem neki adnak majd igazat – odaszúrva egy kicsit így a spanyol legfelsőbb bíróságának, amit az Azonnalinak adott interjújában úgy jellemzett, hogy az ő működésük nem független a politikától.

Hosszú az út a katalán-spanyol békéig

A katalánok és a spanyol állam között akkor romlott meg a viszony, amikor 2017 októberében először egy spanyol rendőrök által szétvert, a spanyol hatóságok által illegálisnak titulált népszavazáson a katalánok a függetlenség mellett döntöttek, majd pedig a katalán parlament még ebben a hónapban ki is mondta a független Katalán Köztársaság létrejöttét.

A katalán-spanyol kapcsolat azután érte el a mélypontot, hogy több vezető politikust és civil aktivistát letartóztattak, majd zendítés, illetve hűtlen kezelés miatt 13 évre ítéltek – így járt például Puigdemont korábbi alelnöke, az ERC-s Oriol Junqueras is, akit csak idén engedtek szabadon, miután kegyelmet kapott (a spanyol alkotmány szerint így még továbbra is bűnös maradt, azonban a bűntetés maradék részét eltörölték. Az amnesztia és a kegyelem különbségét ebben a cikkünkben magyarázzuk el részletesen.)

Ugyan mindkét fél, a spanyol és a katalán kormány is a katalán konfliktus elsimításában, illetve a kapcsolatok normalizálásában érdekelt, jelenleg nem igazán talált egymásra a két fél: 2020 februárja után 2021 júniusában először ült le egymással a spanyol miniszterelnök és a katalán elnök, azonban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Aragonès katalán elnök mindössze abban tudott megállapodni, hogy szeptemberben folytatják a 2020 februárjában abbahagyott munkát, és a két kormány delegációi ismét kerekasztal-tárgyalásokon próbál megállapodni a békében. 

Ugyanakkor mindkét fél teljesen mást vár el a másiktól: Aragonès egy új, ezúttal a spanyol kormány és a legfelsőbb bíróság által is elfogadott függetlenségi népszavazásban látja a megoldást, azonban Sánchez erre nem hajlandó.

Mint korábban nyilatkozta: a kerekasztal-tárgyalásokon csak a spanyol alkotmány keretein belül értelmezhető témákról eshet szó, így a függetlenségi népszavazásról és Aragonès másik nagy kéréséről, az amnesztiáról nem: ugyanis a spanyol alkotmány egyik kérdést sem ismeri, eddig amnesztiát úgy hirdettek ki Spanyolországban más esetekben – például a Franco-diktatúra bukása után –, hogy a spanyol törvényhozás, a Cortes Generales törvényt fogadott el erről.

Az első ilyen találkozóra szeptember 15-én került sor, azonban sok mindenről nem tudtak megállapodni, elvégre még napirendi pont sem volt a kerekasztal-tárgyaláson, illetve a kisebbik katalán kormánypárt, a Junts távolmaradt az asztaltól.

Érdekel, hogy milyen Katalónia helyzete? Olvasd el a témában írt cikkünket itt! Inkább egy katalán politikustól hallanád mindezt? Olvasd el a korábbi katalán elnökkel, Carles Puigdemonttal készített interjúnkat itt! Hogy áll most a spanyol-katalán kibékülés? Azt is kielemeztük! Ha pedig a katalán ügy a spanyol belpolitikára gyakorolt hatása érdekelne, ezt és ezt a cikket ajánljuk.

NYITÓKÉP: Mathieu Cugnot / © European Union 2021 – FORRÁS : European Parliament

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek