Ezért kellene Karácsonynak visszalépnie Márki-Zay javára

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.10.02. 08:14

Márki-Zay már bizonyította, hogy meg tudja győzni a bizonytalanokat, Karácsony pedig bizonyította, hogy erre képtelen.

Az nem kérdés, hogy ha az ellenzéki oldal jövőre kormányváltást szeretne, akkor valakinek vissza kell lépnie, máskülönben nyer Dobrev, ami azt is jelenti, hogy jövőre nyer Orbán. Persze elsőre logikus lenne azt mondani, hogy lépjen vissza a harmadik helyen végző Márki-Zay Péter a második Karácsony javára, azonban alább kifejtem, hogy miért az általam felvázolt opció a nyerőbb, feltéve ha a kormány és rendszerváltás a célja az ellenzéki pártoknak, erőknek, szavazóknak.

Miért kellene Karácsonynak visszalépnie, Márki-Zay javára?

Karácsony 2018-ban már megpróbálta, annak csúfos kudarc lett a vége, mindössze 682 ezer szavazatot tudott gyűjteni, szemben Orbán 2.8 milliójával. S tény: Vona, Szél és Gyurcsány is vitt el bőven szavazatot, azonban ezeket ha összeadjuk, akkor is csak 2 millió 487 ezernél tartunk, ami továbbra sem több, mint a 2 millió 824 ezer.

Az ellenzéknek nem arra kell koncentrálnia, hogy összeadja a 2018-as nem kormánypárti szavazatokat, és imádkoznia, hogy az valahogy több legyen, mint ahányan a Fideszre voksolnak, hanem valahogy meg kell szólítania azt a 30 százaléknyi, mintegy 2,8 millió embert, akik 2018-ban senkire sem szavaztak.

Karácsony Gergely erre 2018-ban nem volt képes, miatta a rejtőzködők, a bizonytalanok, a pártnélküliek nem keltek fel a kanapéról, és nem rajzottak az urnák elé. Márki-Zay Péter ellenben Hódmezővásárhelyen épp erre volt képes, kétszer is.

Ne feledjük, 2014-ben Hódmezővásárhelyen 5210 ellenzéki szavazat érkezett, szemben a 8160 kormánypártival. 2018-ban, az időközi választáson Márki-Zay Péterre 13076 ember szavazott, szemben a fideszes jelölt 9468-ával. Egy évvel később tovább tudta növelni az eredményét, akkor már 13 478 állampolgár támogatta őt. Úgy, hogy eközben 2014-hez és 2018-hoz képest is nőtt a Fidesz támogatáttsága, 8160-ról előbb 9468-ra, majd 10 042-re. Tehát világosan látszik, nem a Fidesz szavazóit csábította el MZP, hanem azt a több ezer embert állította maga mellé, akik 2014-ben egyik oldalra sem voltak hajlandók szavazni.

A választást nem az ellenzéki pártok szavazói fogják megnyerni: tetszik, nem tetszik, nincs belőlük elég, a fideszes tábor nagyobb, mint a hat ellenzéki párt tábora összesen.

Éppen ezért van szükség egy olyan jelöltre, aki a közel 3 millió bizonytalant képes meggyőzni arról, hogy érdemes szavazni. Karácsony erre 2018-ban nem volt képes, és nem gondolnám, hogy most az lenne. A budapesti főpolgármester képes lehet egy szoros meccsre Orbánnal szemben, ha a csillagok is úgy állnak, akkor szűken még talán le is tudja győzni őt, azonban a kis győzelem nem győzelem, az ellenzéknek roppant fontos lenne a kétharmados siker, hogy kormányozni is tudjanak.

Ehhez viszont nélkülözhetetlen a 2,8 millió bizonytalan szavazó megszólítása, amire véleményem szerint egyedül Márki-Zay Péter lehet képes. Ugyanis nem véletlen, hogy minden magyarországi választáson van legalább 30 százaléknyi, de általában több állampolgár, aki kimarad a választásból. Ők azok, akik ilyen, vagy olyan okokból egyik pártból sem kérnek, a pártpolitikusokban nem bíznak, hiszen azok (vagy elődjeik) eljátszották a bizalmukat, kategorikusan nemet mondanak a Fideszre, és az ellenzéki pártokra is.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen bebizonyította, hogy igenis meg lehet őket szólítani, hogy nekik is van véleményük, és ők is képesek odaállni valaki mellé, akit hitelesnek tartanak.

Ha engem, vallásellenes liberálist meg tudott győzni...

Márki-Zay és én nagyon sok mindenben különbözünk. Ő konzervatív, én liberális vagyok. Ő vallásos, én élből utasítom el az egyházakat és a vallást. Mégis ő az egyetlen jelölt, aki képes volt elnyerni a bizalmamat, aki mellett ha kell, véleménycikkben állok ki, és akinek a támogatására olyan barátaimat is rábeszéltem, akik korábban soha nem szavaztak. Ha engem, a lázadozó, vallásellenes liberálist meg tudott győzni, akkor a többi 2,8 millió embert is képes lehet. Személy szerint Márki-Zay Péterre biztosan szavaznék 2022 tavaszán, Dobrev Klárára biztosan nem, Karácsony pedig egyelőre több okból kifolyólag (zuglói parkolási maffia, Tóth Csaba támogatása a végsőkig, a 2018-as kudarcos teljesítmény) is billeg nálam, és vélhetően másoknál is.

Azt se feledjük el, hogy Karácsony támogatottsága eléggé Budapest-központú, és amellett se menjünk el, hogy vélhetően a Jobbik és Momentum szavazók is inkább MZP mögé sorakoznának fel, és ugyan Márki-Zay kérheti a szavazóit, hogy ezentúl támogassák Karácsony Gergelyt, ezen szavazók többsége 2018-ban sem támogatta egyik ellenzéki pártot és jelöltet sem. Továbbá a Fidesz látványosan nem tud mit kezdeni az MMM-elnökével. Amíg Karácsonyt összegyurcsányozzák és alkalmatlannak állítják be, addig

Márki-Zay Pétert se lenyelni, se kiköpni nem tudják. Hogy is tudnák? Márki-Zay tükröt mutat a Fidesznek, megmutatja azt, hogy mi lehetett volna a Fideszből, ha nem mennek el a demagóg-szélsőjobboldali irányba,

továbbá egy valóban jobboldali, egy valóban konzervatív és valóban vallásos embert egy önmagát jobboldalinak, konzervatívnak és vallásosnak hazudó párt nem tud érdemben támadni.

arácsony 2019-ben már kapott egy igazán komoly feladatot: az ország fővárosának a vezetését. Igen, Márki-Zay pedig Hódmezősávárhelyét, de a két települést ne hasonlítsuk össze, Budapestben jóval nagyobb a potenciál, vélhetően a munka is több és a kihívás is, mint egy vidéki város esetében. Karácsony ezt a munkát a nem túl baráti kormányzati légkörnek hála egyelőre nem tudja maximálisan ellátni, azonban ha jövő április után egy Márki-Zay-kormány alakulna, olyan szellemiséggel, melynek nem része az önkormányzatok büntetése, vélhetően Karácsony Gergely is képes lenne egy igazán élhető és szerethető várost kreálni Budapestből.

Ha a tárgyalásokon Karácsony enged, az mindenki számára win-win szituáció. Márki-Zay legyőzheti Dobrevet, és Orbánt is, létrejöhet az oly régóta vágyott tisztességes, szakértői kormány, míg Karácsony a mostaninál kedvezőbb légkörben vezetheti a térség egyik legnagyobb városát.

Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől
Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek