A britek hagyományos karácsonyi menüjét is elveheti a brexit és a koronavírus okozta munkaerőhiány

2021.10.02. 10:21

A koronavírus és a brexit miatti szigorúbb bevándorlási szabályok miatt kieső szezonális munkaerő Európa más országaiból nagyon hiányzik a karácsonyi rohamra felkészülő brit húsiparnak, de a zöldség- és gyümölcstermesztőknél sincs elég dolgozó.

A britek hagyományos karácsonyi menüjét is elveheti a brexit és a koronavírus okozta munkaerőhiány

Úgy néz ki, eddig nem csak az Egyesült Királyság exportjára nincs jó hatással az Európai Unióból való kilépés, de a koronavírus-járvány hatásaival együtt a britek hagyományos karácsonyi ételeit – például, a baconbe göngyölt kolbászt a címlapképen – is elveheti idén a hússzektor által is elszenvedett munkaerőhiány miatt az ágazat képviselői szerint, írja a Politico.

A brit kormány átmeneti vízumot ad ki legfeljebb 5500, a baromfi-ágazatban dolgozó ember és 5000 teherfuvarozó számára, hogy legalább az ünnepi szezon előtt elegendő pulykahús legyen a szigetországban.

A többi húsáruval kapcsolatban viszont hasonló intézkedéseket egyelőre nem hoztak, ami garantálná az ország elegendő készletét belőlük az erős karácsony előtti kereslet alatt.

És a Brit Húsfeldolgozók Szövetsége szerint a munkaerő-probléma különösen hatással van a kifejezetten munkaigényes termékekre, mint a már említett baconös kolbász és más tradicionális brit karácsonyi ételek. David Lindars, a szervezet műszaki üzemeltetési igazgatója a lapnak azt mondta, ha azonnal történnének is hasonló intézkedések a húságazat többi részén is, vélhetően senki nem fogja otthagyni az állását Európa többi országában azért, hogy hat-hét hét erejéig kimenjen egy brit üzembe dolgozni.

A dolgozók negyede is hiányozhat 

Elmondása szerint az átlagos brit húsfeldolgozó cég 15 százalékos létszámhiánnyal működik, de egyes országrészekben a dolgozók negyede is hiányzik a cégektől. Általában a karácsonyi menühöz szükséges alapanyagokat már júniusban elkezdik gyártani a vállalatok, idén azonban ezt nem tudták megtenni. A munkaerőhiány ugyanis a fagyasztott ünnepi ételeket gyártó délkelet-ázsiai cégeket is sújtja.

A farmerszövetség szóvivője szerint a probléma egyébként nem csak a húsevőket érinti, a zöldségeket és gyümölcsöket is sok helyen nincs, aki betakarítsa.

Mindkét érdekképviselet egy éves helyreállítási vízum bevezetését követeli, mivel sok, korábban brit cégeknél dolgozó európai hazatért a koronavírus és szigorúbb brexit utáni bevándorlási szabályok miatt, őket szeretnék ezzel visszahívni az ország munkaerő-piacára.

Egy kormányzati szóvivő arról beszélt, hogy tisztában vannak a vöröshús-ágazat kihívásaival és a szezonális munkaerő fontosságával és velük együtt keresik a megoldást. 

CÍMLAPKÉP: freeimageslive.co.uk / freefoodphotos (CC BY-3.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek