Dobrev Klára az ellenzéki előválasztás első fordulójának hivatalos győztese

Szerző: Pintér Bence
2021.10.01. 02:11

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter online faragták le Dobrev Klára előnyét, így 34,7 százalékot szerzett a DK jelöltje. Ők hárman mennek tovább a második fordulóba.

Dobrev Klára az ellenzéki előválasztás első fordulójának hivatalos győztese

Véget ért az előválasztási szavazatok megszámlálása, közre is adták az összesített eredményeket. Eszerint

  • Dobrev Klára 34,7,
  • Karácsony Gergely 27,3,
  • Márki-Zay Péter 20,4,
  • Jakab Péter 14,1,
  • Fekete-Győr András 3,4

százalékot szerzett. Online szavazatokban egyébként Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely voltak különösen erősek: Márki-Zay a személyes szavazatokat nézve csak 17,6 százalékot szerzett, de online 31,8 százalékot; Karácsony élőben 25,8 százalékot kapott, de online 33,6-ot. Dobrev Klára a személyes szavazatoknál 39,4 százalékot szerzett, online azonban csak 16 százalékot.

Az előválasztás második fordulójába tehát Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (MSZP-P-LMP) és Márki-Zay Péter (MMM) miniszterelnök-jelöltek jutottak tovább.

Összesen 632 479-en voksoltak, ebből 122 576-en online, és összesen 33 316 érvénytelen szavazat volt, ami az összes szavazat nagyjából öt százaléka. (Érdekes, hogy úgy tűnik, érvénytelen szavazat több volt a helyi jelöltek között, mivel az összes, miniszterelnök-jelöltekre leadott érvényes szavazat száma 616 512 – tehát ebben a körben csak 15 967 volt az érvénytelen szavazatok száma.)

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek