A nép ügyvédje jogellenesnek minősítette a kötelező oltási kártyát Romániában

2021.10.01. 12:52

Az ombudsmani hivatal a rendelettervezetet és a hozzá kapcsolódó törvényjavaslatot is súlyosan kritizálta.

A nép ügyvédje jogellenesnek minősítette a kötelező oltási kártyát Romániában

Súlyosan aggályosnak találta a romániai ombudsman hivatala, a Nép Ügyvédje, azt a törvény- és kapcsolódó rendelettervezetet amely az egészségügyben oltás hiányában fizetőssé tenné a dolgozóknak a koronavírus-teszteket és azt is, ami kötelezően alkalmazhatóvá tenné az európai covidigazolványt az országban – írja a Transindex.

A hivatal szerdán kiadott jelentésében részletesen válaszolt egy, az egyik ilyen törvénnyel kapcsolatos alkotmányjogi panaszra, és megállapította, az állampolgári jogok még egy jogos egészségügyi aggály érdekében sem korlátozhatóak ilyen súlyosan.

A jelentésben a panasz nyomán ugyanis az összes készülő rendeletet és jogszabályt górcső alá vették, és az egészségüggyel kapcsolatos tervnél különösen azt nehezményezték, hogy a törvény értelmében minden olyan ápolót és orvost, aki annak nem tesz eleget, 30 napra felfüggeszthetik állásából, sőt, el is bocsáthatják.

Ugyanígy aggályosnak tartják, hogy a beteg- és idősgondozásból oltás hiányában a törvény kitiltaná a dolgozókat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy „az alkotmány szerint a jogok és szabadságok kizárólag parlamentben elfogadott törvényekkel korlátozhatók, sürgősségi rendeletekkel nem”. 

A tesztekkel kapcsolatos, fizetős szabályozás terveire reagálva fölvetették, az már csak azért is súlyosan diszkriminatív, mert a román lakosság vásárlóerejéhez viszonyítja a tesztek árai kiemelkedően magasak az országban, ezért az oltás alternatívája számos polgár számára egyszerűen elérhetetlen.

Összegzően pedig megállapították,

a két jogszabály-tervezet megszegi Románia alkotmányának a munkához és a szociális védelemhez való jogról, a jövedelemszint szerinti diszkrimináció tilalmáról, illetve a beteg- és idősgondozási központok lakóinak jogairól szóló passzusait egyaránt.

A jelentés megállapításainak ellenére a Transindex is arra számít, hogy Florin Cîțu amúgy kormányválság is tépázta, törékeny többsége a jövő héten mind az egészségügyi dolgozókról, mind az oltási igazolványról szóló törvényeket meg fogja majd szavazni.

Mint az ismert, a Magyarországon hivatalosan továbbra is önkéntes oltásokkal kapcsolatban éppen Bakó Bea, az Azonnali anyasági szabadságon lévő főszerkesztője az Alkotmánybírósághoz fordult panasszal. A testület erről az ügyről hazánkban még nem döntött.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek