A DK-t olyanná kellett tenni, mint amilyen a Fidesz – így ment nagyot az előválasztáson

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.10.01. 08:00

Gondoljunk bármit Gyurcsány Ferencről és a DK-ról, azt meg kell adni, hogy ezt a mostani eredményt a tíz éve következetesen és harsányan képviselt mondanivalóval, tíz év kegyetlen ellenzéken belüli taktikázással, és tíz évnyi pártépítésbe belefektetett szívós munkával hozták össze.

Valószínűleg a következő pár napban, pár héten rengeten írás fog arról születni, ami azon kesereg vagy értetlenkedik, hogy a Gyurcsány-család ilyen erős támogatással érkezett meg végleg az ellenzéki térfél közepére.

Száz kerület eredményei alapján Dobrev Klára EP-képviselő, üzletasszony, Gyurcsány Ferenc felesége a szavazatok 34,8 százalékát szerezte meg, ezzel első lett.

Ez nem elég ahhoz, hogy ne legyen második forduló, de nagyon szép eredmény, főleg, hogy nagyobb részét a szavazatoknak Budapesten kívül gyűjtötte be a DK listavezetője.

A DK-s jelöltek a 106 körzetből nagyjából hasonló arányban tudtak győzelmeket aratni, jelen pillanatban 32 olyan választókerület van, ahol DK-s fog indulni. (Második helyen a Jakab gyengébb eredménye miatt lesajnált Jobbik van egyébként 27 képviselővel, aztán az MSZP 15, a Momentum 14, a Párbeszéd 6, az LMP 5, az ÚVNP 1 indulóval, aki Márki-Zay Péter.)

Tényszerűen megállapítható tehát, hogy az elkötelezett ellenzéki választók között legalábbis a jövő hónapban tizedik születésnapját ünneplő Gyurcsány-párt a legnagyobb erő. Látszott ez már korábban is, például a 2019-es EP-választáson;

de ez a mostani előválasztás a legjobb bizonyíték rá, hogy a Gyurcsány miatt évekig csak kinevetett alakulat révbe ért.

De miért ment ekkorát a DK?

Két fontos dolgot kell figyelmbe venni: a DK az a párt, ami tulajdonképpen megalakulása óta egy darab szögegyszerűségű üzenetet képvisel: Orbánt le kell váltani. Emellé aztán bekúszott az a – DK által talán a legkorábbtól fogva propagált – gondolat, hogy ha ehhez össze kell fogni, akkor össze kell fogni.

Tehát a DK az a párt, ami retorikában legalábbis a legkeményebben szembehelyezkedik a NER-rel, ami a legklasszikusabb (és legüresebb) balliberális és Európa-párti értékeket hangoztatva a leglogikusabb politikai otthona lehet az Orbán-rendszerrel egyet nem értők közül azoknak, akiket vagy nem zavar Gyurcsány korábbi tevékenysége, vagy kifejezetten pozitívan látják azt.

Erre az üzenetre alapozva azonban a párt nemcsak a Facebookon és az ATV beszélgetős műsoraiban kezdett létezni, mint oly sok más, a NER alatt indult pályatársuk, hanem ezekhez képest komolyabb pártszervezésbe is kezdett:

mint most láthatjuk, nem csak a Nagykörúton belül, hanem vidéken is nagyobb sikerrel, mint a többiek.

Gondoljunk bármit Gyurcsány Ferencről és a DK-ról, azt meg kell adni, hogy ezt a mostani eredményt a tíz éve következetesen és harsányan képviselt mondanivalóval, tíz év kegyetlen ellenzéken belüli taktikázással (sok erős ellenfél azért nem volt), és tíz évnyi pártépítésbe belefektetett szívós munkával hozták össze.

Tetszettek volna forradalmat, vagy legalább politikát csinálni!

Azt viszonylag könnyű megállapítani, hogy Gyurcsány Ferenc mai napig kitartó elutasítottsága alapvetően nem tesz jót az ellenzéki összefogásnak, ez pedig nagyon jó a Fidesznek, orrba-szájba fog menni a jogos és jogtalan gyurcsányozás a következő fél évben. És bőven lehet, hogy a DK erős jelenléte az összefogásban nem fogja segíteni az áhított kormányváltást sem.

A Jobbikkal való közösködés nagyon erős kérdőjelessége mellett a „big tent”-jellegű ellenéki összefogás másik alapkérdése mindig az volt, hogy hoz, vagy visz-e szavazót a Gyurcsány legitimálása; meg hát egyáltalán, be lehet-e ezt vállalni erkölcsi szempontból. De az alapkérdés inkább ez volt: több bizonytalan választó, vagy Fidesz-árva érkezne, ha a hazudozással és szemkilövetéssel összenőtt nevű politikus nem lenne az összefogásban?

Gyurcsány is pontosan tudta ezt, ezért a fent említett kemény munkával elérte, hogy ha már a bizonytalan és behúzandó választók között nem ő a legnépszerűbb, akkor az ellenzéki szavazók magját adó csoportban viszont ő legyen a legerősebb, tehát fel se merülhessen kérdésként az, hogy őt kihagyják a buliból.

És szerintem igaz, hogy ehhez a DK-t sok szempontból olyanná kellett tennie, mint amilyen a Fidesz; és az üzeneteit is úgy kell megfogalmaznia és eladnia, ahogy azt a Fidesz teszi; és a DK-s rajongótábor is pont olyan elvek és dinamikák mentén működik, ahogy a Fidesz körüli rajongótábor működik.

Minden adott ahhoz, hogy esetleg kormányra kerülve a DK valóban leszalámizza, ledarálja a többi ellenfelét: a haldokló MSZP-t, a nemlétező LMP-t és a bizonytalankodó Momentumot legalábbis mindenképpen.

Én személy szerint nem örülök ennek, de ez mellékes dolog. A lényeg az, hogy nem lehet elvitatni Gyurcsány Ferenctől és Dobrev Klárától, illetve a DK politikusaitól, hogy ezt a győzelmet megérdemelték; ebbe a győzelembe ők kemény munkát fektettek az elmúlt tíz évben – másokkal ellentétben.

Bárki, akinek mind Orbántól, mind Gyurcsánytól herótja van, és szeretne valamit elérni, itt kell elkezdje: iszonyatosan sok munkával.

És meg kell jegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a következő győzelmet majd a valódi választáson meg tudják szerezni a DK jelöltjei.

Ismerős a szöveg? Ha nem, az azért van, mert még nem jár neked az Azonnali heti háromszori hírlevele, a Reggeli fekete! Iratkozz rá fel, és akkor legközelebb már reggel 7-kor képbekerülsz! Vitáznál a szerzővel? Feel free!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek