A Párbeszéd helyi elnöke a saját szövetségese ellen segíthetett kirobbantani a szavazatvásárlási botrányt Kecskeméten

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.30. 07:16

A momentumos Bodrozsán Alexandra úgy nyerhetett Kecskeméten, hogy a szocialista kihívó Király József előválasztási szövetségese, a párbeszédes Orbán Gyula segíthetett neki kompromittáló hangfelvételeket készíteni. Orbán Gyula sokat sejtető nyilatkozatot is adott ezzel kapcsolatban az Azonnalinak, majd hirtelen rájött, hogy mégsem akar semmit sem kommunikálni az ügyben.

A Párbeszéd helyi elnöke a saját szövetségese ellen segíthetett kirobbantani a szavazatvásárlási botrányt Kecskeméten

Miközben tűkön ülve várhatjuk, hogy a vártnál jóval lassabban folyó előválasztási szavazatszámlálási folyamat mikor hoz ki végleges eredményeket az egyes egyéni jelölti csatákban, és főleg összességében a miniszterelnök-jelölti versenyben (ahol egyelőre úgy tűnik, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter részvételével számíthatunk a második fordulóra), Bács-Kiskun megye 2-es, kecskeméti körzetében már megszületett az eredmény:

a momentumos Bodrozsán Alexandra az összesen leadott 5171 érvényes szavazat 54,11 százalékát (2798 voks) megszerezve, 8,22 százalékpontos előnnyel nyert a szocialista Király József előtt, aki 45,89 százalékos (2373 voks) eredményt tudhat magáénak.

Facebook-oldalán mindkét előválasztási jelölt megköszönte a rá leadott szavazatokat és a kampánycsapatok munkáját, a másikat viszont egyikük sem méltatta, nem úgy, mint a szombathelyi jelöltek Vas megyében. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy Kecskeméten az utóbbi napokban sok feszültség adódott a jelöltek között, és érdemes is egy pillantást vetnünk a momentumos jelölt győzelmének előzményire.

A korábbi részek tartalmából

Még hétfőn pattant ki Kecskeméten egy előválasztási botrány, aminek főszereplője az előválasztás ottani két jelöltje, a momentumos Bodrozsán Alexandra (akit támogat még a DK, a DK-hoz kötődő Liberálisok, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt), valamint szocialista vetélytársa, Király József között (akit támogat még a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP).

A botrányt Bodrozsán robbantotta ki azzal, hogy választási csalással vádolta meg Királyt, mondván, hogy az előválasztásra tömegével érkeznek egy közvetítő által odautaztatott szavazók a sátrakhoz – az egyébként kecskeméti önkormányzati képviselő momentumos politikus pedig

hangfelvételekkel tudja bizonyítani, hogy rá akarták bírni arra őket, hogy az MSZP-s Király Józsefet és az MSZP-Párbeszéd-LMP közös miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt támogassák, fejenként 2-4 ezer forintos összegekért cserébe.

Bodrozsán a szám szerint hat darab hangfelvételt elküldte az Országos Előválasztási Bizottságnak (OEVB), hogy ez alapján zárják ki szocialista ellenfelét az előválasztásból (erről mindezidáig nem született döntés az OEVB részéről), a Momentum pedig ezekből az egyik hangfelvételt feliratozva közzé is tette, ahol az hallható, hogy egy – személyiségi jogokra hivatkozva – eltorzított hangú személy egy úgyszint torzított hangú választóval beszélget, aki megerősíti neki, hogy kétezer forintot kapott azért, hogy Királyra és Karácsonyra szavazzon.

Király József és az MSZP tagadja a vádakat, állítva: a szocialista jelölt nem vásárolt szavazatot és nem buzdított erre senkit – maga Király nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt büntetőfeljelentést is belebegtetett Bodrozsán ellen.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy mindkét jelölt a kecskeméti önkormányzat képviselője, és már nem ez az első összetűzésük:

Király korábban azzal vádolta meg a momentumos ellenfelét, hogy a körzetben miatta és „holdudvara” közbenjárása miatt nem állítottak előválasztási szavazósátrakat négy településen.

Ezt Bodrozsán cáfolta, mondván, hogy „a megyei sátrak listáját a pártok közös egyetértéssel fogadták el, és az MSZP is megszavazta azt”, és Királyék az OEVB sátrakról szóló döntése után kezdett csak el reklamálni. A momentumos jelölt továbbá vetélytársa szemére vetette, hogy szerinte ő együttműködik a helyi Fidesszel a kecskeméti önkormányzatban, ami az elmúlt években több százmilliós megbízásokat adott neki közbeszerzések formájában.

Király József nevéhez egyébként – mint azt a Telex cikke összegzi – több cég is köthető vállalkozóként, és a fideszes kecskeméti polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia vezette önkormányzattól összességében valóban több százmilliós értékben kapott megbízásokat az utóbbi években Király egyik cége, a Free Line, például a Kertvárosi Általános Iskolája energetikai korszerűsítésére, vagy a Rudolf-laktanya veszélytelenítésére és az ottani szemét elhordására.

Király állítása szerint viszont ezeket a közbeszerzéseket tisztességes versenyben nyerte el a vállalkozása, és – az Azonnali kérdésére – megjegyezte:

„Helyi frakcióülésen amúgy szóba hoztam, hogy mely közbeszerzéseken indulok, és akkor nem szólt (Bodrozsán Alexandra – a szerk.) egy büdös szót sem. És most akkor a kampányban előhozzák ilyen alattomos módon.”

Király József szövetségese segíthetett terhelőt készíteni – Király József ellen

Az Azonnali természetesen az ügy kapcsán megkereste mindkét érintett felet: írásbeli érdeklődésünkre a Momentum jelöltje elmondta, hogy több, a szavazatvásárlást bizonyító hangfelvétel is készült.

„Volt (olyan hangfelvétel – a szerk.), amelyet a sátor előtti sorban álló civil készített, illetve volt olyan momentumos, aki miután gyanakodni kezdett, rákérdezett a szervezetten érkező csapatnál, hogy mégis mi zajlik itt. Létezik olyan felvétel is, amelyet jómagam készítettem, melyben egy engem nem felismerő szavazó nyíltan, őszintén és barátságosan elmondta, hogy mi is történik, hogyan is zajlik a szavazatvásárlás. De ez az egész már a Király József körüli embereknek is sok volt, hiszen tőlük is kaptunk bizonyítékot.”

Mások mellet ez utóbbi mondat volt az, ami miatt kerestük volna az elmúlt két napban Bodrozsán Alexandrát – kedden azért nem értük el őt, mert (mint kiderült) az előválasztás kampányhajrájában a momentumos jelölt egyszerűen otthon hagyta a mobilját, szerdán pedig hiába kerestük telefonon többször is, nem vette fel.

Így jobb híján Király Józsefet kérdeztük meg, hogy tud-e arról, hogy az ő környezetéből valaki segédkezett Bodrozsánnak bizonyítékokat gyűjteni ellene: kérdésünkre a szocialista jelölt elárulta, hogy tud az esetről, az illetőt viszont nem vette be a kampánycsapatába, és anno közölte is, hogy nem tart igényt a munkájára.

A sztori pikantériáját az adja, hogy Király állítása szerint az ő politikai szövetségeséről van szó: a kecskeméti Párbeszéd elnökéről, Orbán Gyuláról – akinek pártja ugye pont Király Józsefet támogatja az előválasztáson.

Király állítását erősíti az is, hogy az Azonnali egy magát megnevezni nem kívánó forrástól hozzájutott a Momentum által közzétett felvétel eredeti, torzítatlan verziójához, amit alább közlünk:

Az eredeti hangfelvételről több minden is kiderül, ami a momentumos verzióból nem: egyrészt hogy a telefon egyik végén egy férfi, a másikon egy nő beszél (a Momentumhoz hasonlóan a nő nevét mi is érthetetlenénné tettük, ugyanis abból már potenciálisan lehetne azonosítani őt, és semmi okunk feltételezni, hogy közszereplőről lenne szó, akinél ez indokolt lenne).

Másrészt a férfi hangja megszólalásig hasonlít Orbán Gyuláéra – az alábbi videófelvétellel, ahol Orbán Gyula szólal meg, bárki összevetheti a fenti hangfelvételt.

 

Azzal kapcsolatban, hogy valóban Orbán szerepel-e szavazatvásárlós hangfelvételen, az Azonnali természetesen megkereste magát a párbeszédes politikust, aki nyilatkozott is nekünk, olyan dolgokat mondva, amik erősíthetik a feltételezést, hogy valóban Orbán segített Bodrozsán Alexandrának elkészíteni a hangfelvételt.

A politikus azonban utólag azzal hívott vissza minket, hogy számára nem volt egyértelmű, hogy on record nyilatkozik, és nem járul hozzá a beszélgetésünk semmilyen tartalmi közléséhez.

Az nem kizárható, hogy történt szavazatvásárlás

Az eredeti hangfelvétel egyébként még abban is különbözik a Momentum által közzétett társától, hogy azon egyértelműen hallatszódik, ahogy valaki az Orbán Gyuláéval kísértetiesen hasonló hanggal rendelkező férfit instruálja a háttérben, hogy kérdezze meg a nőtől: mennyit kapott a szavazatáért, és kitől kapta a pénzt. (Az utóbbi személy neve is elhangzik a felvételen, amit a fentiekkel egyező okból úgyszint érthetetlenné tettünk.)

Király József azt állítja egyébként, hogy Bodrozsán Alexandrát halljuk suttogni a háttérben. Erről is szerettük volna megkérdezni a momentumos jelöltet, ő azonban hívásainkra sajnos nem reagált.

A szocialista jelölt szerint mindenesetre gyalázat, hogy ezt az ügyet Bodrozsán személy szerint rá akarja verni, mint mondta: ő húsz éve van a helyi politikában, de ilyet még a Fidesz sem csinált vele szemben, hogy egy megtervezett, manipulált felvétellel próbálják őt lejáratni.

Király azt is az ellenfele szemére vetette, hogy amikor tudomást szerzett a lehetséges visszaélésekről, nem kereste őt, és egyébként is: szerinte abban a pillanatban le kellett volna állítani a szavazást, felvenni a jegyzőkönyvet és összehívni a helyi választási bizottságot, akiknek a tagjai mind Kecskeméten tartózkodtak.

Azt ugyanakkor maga Király sem zárta ki, hogy történhetett szavazatvásárlás, ahhoz viszont szerinte neki – ha történt egyáltalán ilyen – nem volt köze,

és ezt az Országos Előválasztási Bizottságnak kell kivizsgálnia, amihez rendelkezésére is áll az összesen hat darab felvétel, amit Bodrozsán benyújtott, és amiket ő is ismer, tekintve, hogy az OEVB szocialista tagja ezeket átküldte neki.

Kitérő: Lehet-e egyáltalán jogilag bárkit szavazási csalással vádolni az előválasztáson?

Röviden: nem. A bökkenő ugyanis még a történetben az, hogy – mint azt Bakó Bea, az Azonnali anyasági szabadságon lévő, EU- és alkotmányjogász főszerkesztője elmondta – a mostani előválasztás közjogilag ugyanúgy értelmezhetetlen, mint a 2019-es főpolgármesteri előválasztás volt.

Azaz – mint azt már Bakó a 2019-es előválasztás kapcsán is leírta

„közjogilag az előválasztás nem számít választásnak, és az előválasztási kampány sem választási kampánynak, hiszen itt nem közvetlenül egy köztisztségre történik a választás, hanem csak a köztisztségre való jelöltségre.”

Ahogy megkeresésünkre Bakó kifejtette: a mostani előválasztás jogi kötőerővel akkor rendelkezhetne, ha az állam abba bevonódott volna, és jogszabályokkal szabályozta volna azt, valamilyen állami kényszert fűzve hozzá. Mivel ez nem történt meg, és az előválasztás eleve csak az ellenzéki választóknak szól, így az esetleges visszaélések sem értelmezhetőek közjogilag.

„Nyilván ők fűzhetnek ezekhez politikai következményeket, de azok ettől nem minősülnek jogilag választási csalásnak, és a bíróság sem fog velük foglalkozni.”

Tehát emlegethet Bodrozsán választási csalást, vizsgálódhat és megállapíthat ennek alapján valamit az Országos Előválasztási Bizottság is, de a momentumos jelölt (vagy bárki más) legfeljebb a politikai gentlemanség diktálta elveket kérheti számon a másikon ilyen esetben.

Negatív kampány-e, ami Kecskeméten történt?

Ha már a gentlemen's agreementnél tartunk: a jelölteknek jogilag szintén nem, pusztán politikailag értelmezhető módon, de alá kellett írniuk az előválasztási etikai kódexet, amiben vállalták például azt is, hogy elutasítják az egymás elleni lejártó kampányokat.

Kíváncsiak voltunk, hogy Bodrozsán és Király értelmezésében az egymás szemére vetett vádak (szavazatvásárlás, a fideszes önkormányzattal való összejátszás vádja a momentumos, a szavazósátrak felállításának ellehetetlenítésére vonatkozó vád a szocialista politikus részéről) nem számítanak-e az etikai kódex megsértésének.

Bodrozsán Alexandra írásban azt válaszolta:

„Minden tisztességes politikus feladata, ha visszaélést, szabálytalanságot, vagy korrupciógyanút lát, akkor azt ne eltussolja, hanem nyilvánosságra hozza. Az ezek ellen való felszólalás nem lejáratás.”

A momentumos politikus azt is hozzátette, hogy szerinte van egy határ, amit nem lép át az ember, ha parlamenti képviselő szeretne lenni – márpedig Király József ezt átlépte.

Király pedig arra hívta fel az Azonnali figyelmét, hogy jegyzőkönyvek alapján bizonyítható, hogy az OEVB Bodrozsánék közbenjárására vette ki a szavazósátrakat négy körzetbeli településen is a listából, és hogy ő egyébként a Facebook-oldalán semmilyen neheztelő írást nem jelentetett meg Bodrozsánról, a kampányban sem vele foglalkozott – ellentétben a momentumos politikussal, aki viszont ellene indított lejárató kampányt.

Az Azonnali kérdésére, hogy várna-e bocsánatkérést Bodrozsántól az elmúlt időszakban ellene megfogalmazott vádak miatt, Király úgy válaszolt:

„Ismerve a képviselőtársamat, nem gondolnám, hogy valaha is valakitől bocsánatot fog kérni.”

Pepitában ugyanezt a kérdést a Momentum politikusának is szerettük volna feltenni, de ő többszöri megkeresésünkre nem reagált.

Király József nem támogatja Bodrozsán jelöltségét

A konfliktust némileg lezárhatja, hogy Bodrozsán Alexandra megkérdőjelezhetetlen, 8,22 százalékpontos fölénnyel nyert a szocialista kihívója előtt, azonban a feszültség valamennyire ezután is érezhető lesz a levegőben – legalábbis erre engednek következtetni Király József szavai.

Király ugyanis azzal kapcsolatban, hogy ilyen kemény hangvételű csörték után támogatni fogja-e Bodrozsán Alexandrát, ahogyan azt egyébként az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozat megköveteli (egészen pontosan a közös jelölt kampányának segítését írja elő a közjogilag nem értelmezhető dokumentum a vesztes jelöltek számára), a szocialista politikus még az eredmények ismerete előtt így felelt: 

nem tartja alkalmasnak Bodrozsán Alexandrát a parlamenti képviselőségre, akinek nincs helye a közéletben, ezért őt személy szerint még győzelme esetén se támogatná, „de magában a választási kampányban biztos, hogy részt fogok venni, és minden erőmmel azon leszek, hogy nyerjünk”.

Az Azonnali felvetésére, hogy ez akkor azt fogja-e jelenteni a gyakorlatban, hogy buzdítani fogja az embereket, hogy menjenek el választani, de azt nem, hogy kifejezetten Bodrozsán Alexandrára szavazzanak, a szocialista politikus igennel felelt.

A győztes Bodrozsán egyébként még az eredmények ismeretének hiányában a pepitában feltett kérdésre, hogy ő Király győzelme esetén támogatta-e volna őt a kampányban, kitérő választ adott. Ahogy megkeresésünkre írta:

„Ahogy eddig is, úgy most is elkötelezett vagyok az ellenzéki összefogás mellett, és bízom benne, hogy az előválasztáson meg tudjuk újítani az ellenzéket Kecskeméten is, Zuglóhoz hasonlóan.”

MONTÁZS: Bodrozsán Alexandra és Király József Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek