Nem kér bocsánatot Tóth Bertalan az offshore-gyanúba keveredett DK-s képviselőtől

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.28. 11:52

A DK az OEVB felmentő döntése alapján bocsánatkérésre szólította fel az MSZP társelnökét azért, mert offshore-ozással vádolta meg a székesfehérvári előválasztási jelöltjüket – Tóth szerint azonban Ráczné Földi Judit így sem tudta érdemben tisztázni magát.

Nem kér bocsánatot Tóth Bertalan az offshore-gyanúba keveredett DK-s képviselőtől
„Akik a demokrácia legalapvetőbb szabályát figyelmen kívül hagyva még a vizsgálat előtt, a tények ismerete nélkül Földi Judit visszaléptetését követelték, a DK szerint bocsánatkéréssel tartoznak. Különösen vonatkozik ez a hamis vádakat visszatérően nagy nyilvánosság előtt megfogalmazó Karácsony Gergelyre és Tóth Bertalanra”

így szólította fel kedd reggel a DK arra a fent megnevezett két politikust, hogy kérjenek bocsánatot Ráczné Földi Judittól, miután az előválasztás szervezését, lebonyolítását és ellenőrzését a pártok oldaláról biztosító szerv, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) kétharmados többséggel elutasította az MSZP-Párbeszéd beadványát, amiben Ráczné offshore-ozásért való felelősségre vonását kezdeményezték.

De mi is ez az egész?

Mint ismeretes, az előválasztás jelöltjeinek előzetesen nyilatkozniuk kellett arról, hogy sem az ő, sem a családjuk tulajdonában nem áll offshore vállalkozás – a Válasz Online azonban egy hazai cégbíróságon iktatott dokumentumra hivatkozva úgy találta, hogy a feddhetetlenségi nyilatkozat aláírásának időpontjában Ráczné Földi Juditnak egy amerikai, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozáshoz volt köze, annak nevében járt el 2010 óta.

A DK ezért perrel fenyegette meg a lapot (aminek a Válasz Online áll elébe), az MSZP-Párbeszéd-LMP közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely Ráczné előválasztási támogatásának felülbírálására szólította fel a DK-t és a Jobbikot, az érintett pedig hétfő délután nyújtotta be azokat a közjegyzői okiratba foglalt hivatalos dokumentumokat az OEVB-nek, amik szerinte a vádak aló tisztázzák, és ami alapján az OEVB kétharmados többséggel amellett szavazott, hogy Rácznét nem kell elmarasztalni az ügyben.

Ezzel ellentétesen a vizsgálatot kezdeményező két párt, az MSZP és a Párbeszéd szavazott csupán.

Az MSZP társelnökének három oka is van, amiért nem hisz Ráczné ártatlanságában

Tóth Bertalan szerint ugyanakkor a DK jelöltje által benyújtott dokumentumokkal több probléma is van:

  • egyrészt szerinte a közjegyző nem a DK-s politikus által benyújtott okirat tartalmát, hanem csak az aláíró személyét és a dátumot igazolta, „vagyis azt, hogy valaki odament hozzá, kijelentette, hogy ki a tényleges tulajdonos, majd ezt a közjegyző előtt aláírta”;
  • másrészt arról nincsen semmilyen dokumentum, hogy Ráczné lemondott volna a Delaware-i cég képviseletéről, és hogy erre a feladatra új embert jelöltek volna ki – márpedig Tóth szerint az ilyen offshore cégeknél pont az a könnyen kivitelezhető gyakorlat, hogy a tényleges tulajdonos nem ismert, és a nevükben eljáró képviselők gyakorolják valójában a tulajdonosi jogokat;
  • harmadrészt pedig Tóth Bertalan a DK-s politikus szemére veti, hogy „először tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne ezzel az offshore céggel, azt állítva, hogy »még nem is hallott róla«, majd mostanra már eszébe jutott, hogy mégis”.

Mindezek alapján Tóth Bertalan nemhogy bocsánatot nem kért a DK-s jelölttől, hanem arra a következtetésre jutott, hogy

„egyelőre továbbra is ott tartunk, hogy Ráczné Földi Judit szava áll szemben a közhiteles nyilvántartások szerinti dokumentumokkal”.

Az MSZP társelnöke – akinek pártja a Hadházy Ákos által korrupcióval vádolt, zuglói szocialista Tóth Csaba előválasztási jelöltsége mellett kitartott, mígnem maga Tóth Csaba lépett vissza a jelöltségtől az ellene indított, szerinte nemtelen támadások miatt – a bejegyzését így zárja:

„Egyéni ambíciók nem veszélyeztethetik a közös ügyet. Ismét csak megismétlem: Mi arra szövetkeztünk, hogy nemcsak kormányt, hanem korszakot is váltunk. Közhiteles adatokkal dokumentált offshore-ozókkal és náci karlendítőkkel ezt nem lehet végigcsinálni. Már bocsánatot kérek!”

Az ügyben a kedd reggeli fejlemények óta a másik bocsánatkérésre felszólított szereplő, Karácsony Gergely nem nyilatkozott.

Nem mindegy, ki lesz az ellenzék jelöltje Székesfehérváron

Fejér megye 1-es, székesfehérvári körzetében egyébként sokat számíthat, hogy ki lesz a közös jelölt: ott az előválasztáson a DK-s Ráczné Földi Juditra (támogatja még a DK-hoz kötődő Liberálisok, illetve a Jobbik), valamint az MSZP-s Márton Roland (támogatja még a Párbeszéd és az LMP) versenyzik a közös ellenzéki jelöltségért.

Aki ezt a tisztet megnyeri magának, az előreláthatólag az inkumbens, fideszes Vargha Tamással kell majd megmérkőzzön 2022-ben, aki 2014-ben és 2018-ban is tudott itt nyerni 44-47 százalék körüli eredményekkel, 14-16 százalékpontos különbségekkel az aktuális legerősebb ellenzéki jelölttel szemben. Az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek azonban összességében 2014-ben megközelítőleg 9, 2018-ban 4 százalékponttal szereztek többet a fideszes Varghánál,

így Fejér megye 1-es körzete billegőnek tekinthető, ami egy jó kampánnyal akár nyerhető az ellenzék számára.

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek