Csökken a részvétel az előválasztás végéhez közeledve, de már eddig is a vártnál többen mentek el szavazni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.28. 09:28

Keddre virradóan összességében már 570 ezren vettek részt az előválasztáson, szavazni kedd este 8 óráig lehet. A magas részvételtől elemzők szerint az egyébként jól szervezett DK tarthat a leginkább.

Csökken a részvétel az előválasztás végéhez közeledve, de már eddig is a vártnál többen mentek el szavazni

Szeptember 18-án indult volna az ellenzéki előválasztás, ahol a szavazók arról dönthetnek, hogy ki legyen a 106 egyéni választókerületben az ellenzéki összefogás közös jelöltje, valamint hogy ki legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A szavazatok feldolgozására és rögzítésére szolgáló, az aHang nevű civilszervezet által fejlesztett informatikai rendszer azonban már a szavazás indulásának napján lehalt. Mint az az aHang megbízásából végzett kiberbiztonsági vizsgálatból kiderül:

„A rendszer a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudott kiszolgálni. Támadási minták tapasztalhatóak a forgalomban, de ezek egyike sem hálózati túlterhelés, sokkal inkább a kiszolgálók és az alkalmazás sérülékenységeit letapogató próbálkozások voltak. A megnövekedett forgalom, melynek 41 százaléka nem rendeltetésszerű volt, valamint a szerverek internetkapcsolatának alulméretezése és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást.”

Aki este 8-kor már sorban áll, szavazhat 8 után is

Emiatt aztán a gyakorlatban az előválasztás csak szeptember 20-án, hétfőn rajtolt el – a kiesett időt bepótlandó a szervezők úgy döntöttek, hogy két nappal meghosszabbítják az előválasztást, így az szeptember 28-a, kedd este 8 óráig tart.

Azaz ma, kedden zárul az előválasztás, már ami magát a szavazást illeti:

az egyéni körzetekben ez alapján fog eldőlni, hogy ki lesz 2022-ben a közös jelölt, október 4-10. között pedig a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulója fog következni az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett jelölttel, amennyiben most egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, tehát 50 százalék plusz egy szavazatot.

Ám ez nem jelenti, hogy kedden pontban 20 órakor le is zárul a szavazás: ahogy az előválasztás Facebook-oldalán szerepel:

„Az általános választásokhoz hasonlóan az OEVB engedélyezi, hogy a 20 órakor sorban álló személyek még leadhassák a szavazatukat. (…) Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a személyes sátraknál a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölik, hogy kik azok a személyek, akik még leadhatják a szavazatukat. Az online szavazásnál a regisztráció megkezdésére 20 óráig van lehetőség, ezt követően 20:15-ig van mód a regisztráció befejezésére. Akiknek 20:15-kor van sikeres regisztrációja, azok sorban állónak minősülnek.”

A 600 ezret is elérheti az előválasztáson résztvevők száma

Ami a számokat illeti, nem meglepő módon csökkenő tendenciát láthatunk az előválasztás végéhez közeledve: az abszolút rekord szeptember 25-én, szombaton volt, amikor is aznap 89 ezren szavaztak – vasárnap ez a szám már 75 ezerre csökkent.

Hétfőn, azaz szeptember 27-én összesen 57 545 fő jelent meg a szavazósátrakban vagy (az online szavazást választva) a kamerák előtt – ebből személyesen 34 421-en, online 23 124-en szavaztak.

A csökkenő tendencia ellenére az ellenzéki összefogás számára abszolút sikerként értelmezhető a részvételi kedv: előzetesen több elemzés is arról szólt, hogy az ellenzék már annak is örülhet, ha félmillióan elmennek előválasztani.

Ehhez képest a szavazás zárónapjára úgy fordulhat rá az ellenzék, hogy már 570 ezren adták le a voksukat – ez az eddigi részvételi adatok alapján összességében akár a 600 ezret is meghaladhatja majd a kedden szavazókkal együtt.

A magas részvételtől egyébként a 21 Kutatóközpont elemzése szerint a DK tarthat a leginkább, ugyanis „a legszervezettebb, legelkötelezettebb szavazótáborral a DK rendelkezik”. Azaz a DK szavazói valószínűsíthetőleg minden körülmények között elmennek előválasztani, a DK-s tortaszelet pedig így annál nagyobb lesz arányaiban, minél alacsonyabb összességében a részvétel.

A magas részvétel viszont azzal jár, hogy az egyébként is már mozgósított DK-s szavazóbázis aránya az előválasztási tortában érdemben nem növekszik, sőt, csökken, ellentétben más pártokéval.

NYITÓKÉP: Farkas András / aHang

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek