Az OEVB elutasította az offshore-gyanúba keveredett DK-s jelölt ellen benyújtott beadványt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.28. 08:24

Az OEVB erről kétharmados többséggel döntött, Ráczné Földi Judit elmarasztalását csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta.

Az OEVB elutasította az offshore-gyanúba keveredett DK-s jelölt ellen benyújtott beadványt

Fellélegezhet Fejér megye 1-es választókerületének DK-s jelöltje, Ráczné Földi Judit: az előválasztás szervezését, lebonyolítását és ellenőrzését a pártok oldaláról biztosító szerv,

az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) kétharmados többséggel elutasította az MSZP-Párbeszéd beadványát, amit a két párt a Válasz Online cikke alapján nyújtott be.

Mint ismeretes, az előválasztás jelöltjeinek előzetesen nyilatkozniuk kellett arról, hogy sem az ő, sem a családjuk tulajdonában nem áll offshore vállalkozás – a Válasz Online azonban egy hazai cégbíróságon iktatott dokumentumra hivatkozva úgy találta, hogy a feddhetetlenségi nyilatkozat aláírásának időpontjában Ráczné Földi Juditnak egy amerikai, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozáshoz volt köze tulajdonosként.

Nem késett soká a válasz Karácsony Gergelytől, az MSZP-Párbeszéd-LMP közös miniszterelnök-jelöltjétől, aki Facebook-posztjában így szólította fel a Rácznét az előválasztáson támogató DK-t és Jobbikot a helyzet tisztázására:

„Nem véletlenül került be a közös hatpárti szabályok közé: akinek offshore cége van, az ne akarjon ellenzéki jelölt lenni. Vagy offshore-ozás vagy változás. Székesfehérváron kiderült, hogy Ráczné Földi Juditnak bizony van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Az én személyes etikai normáimba ez nem fér bele, ezért én Székesfehérváron biztosan nem szavaznék Ráczné Földi Juditra. Ha ez kellett ahhoz, hogy a jelöltet támogató DK és Jobbik is világossá tegye álláspontját, hát, itt az idő.”

Erre a DK részéről először Vadai Ágnes reagált, mondván, hogy neki nagyon fura, hogy már az OEVB vizsgálatának vége előtt Ráczné kizárását követeli az előválasztásból, és biztosította Karácsonyt, hogy az érintett be fogja nyújtani az OEVB-nek az őt tisztázó dokumentumokat.

Ezt végül hétfő délután Ráczné meg is tette, és ez alapján jutott arra az OEVB, hogy nincs probléma a jelöltségével. Mint azt a DK sajtóosztályától érkezett közleményben szerepel,

egyedül az OEVB szocialista és párbeszédes – tehát a felelősségre vonást kezdeményező pártok – delegáltjai szavaztak igennel a DK-s képviselő elmarasztalására, mindenki más nemmel, így a nemek kerültek kétharmados többségbe.

Ahogy a DK folytatja:

„Akik a demokrácia legalapvetőbb szabályát figyelmen kívül hagyva még a vizsgálat előtt, a tények ismerete nélkül Földi Judit visszaléptetését követelték, a DK szerint bocsánatkéréssel tartoznak. Különösen vonatkozik ez a hamis vádakat visszatérően nagy nyilvánosság előtt megfogalmazó Karácsony Gergelyre és Tóth Bertalanra.”

Fejér megye 1-es, székesfehérvári körzetében egyébként sokat számíthat, hogy ki lesz a közös jelölt: ott az előválasztáson a DK-s Ráczné Földi Juditra (támogatja még a DK-hoz kötődő Liberálisok, illetve a Jobbik), az MSZP-s Márton Roland (támogatja még a Párbeszéd és az LMP), valamint a momentumos Barlabás András (támogatja még a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom) versenyzik a közös ellenzéki jelöltségért.

Aki ezt a tisztet megnyeri magának, az előreláthatólag az inkumbens, fideszes Vargha Tamással kell majd megmérkőzzön 2022-ben, aki 2014-ben és 2018-ban is tudott itt nyerni 44-47 százalék körüli eredményekkel, 14-16 százalékpontos különbségekkel az aktuális legerősebb ellenzéki jelölttel szemben. Az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek azonban összességében 2014-ben megközelítőleg 9, 2018-ban 4 százalékponttal szereztek többet a fideszes Varghánál,

így Fejér megye 1-es körzete billegőnek tekinthető, ami egy jó kampánnyal simán nyerhető az ellenzék számára.

NYITÓKÉP: Ráczné Földi Judit / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek