Választási csalással vádolja a momentumos a szocialista jelöltet Kecskeméten

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.27. 16:19

A momentumos Bodrozsán Alexandra szerint 2-4 ezer forint körüli összegeket ajánlottak az odabuszoztatott embereknek, ha az MSZP-s Király Józsefet és Karácsony Gergelyt támogatják. (Frissítve!)

Választási csalással vádolja a momentumos a szocialista jelöltet Kecskeméten

Ahogy az azért előre gyanítható volt, az ellenzéki előválasztás azért nem zajlik le teljes harmóniában, és bizony ki-kibuknak érdekes, morálisan megkérdőjelezhető ügyek: a kihívója, Hadházy Ákos és más pártok által korrupcióval vádolt zuglói szocialista Tóth Csaba éppen hétfőn jelentette be, hogy visszalép az előválasztástól, a Jobbik karlendítésgyanús fényképe miatt a jobbikos Farkas Péter Barnabás mögül már többen kihátráltak, noha Jakab Péter kitart az ózdi alpolgármestere mellett, ahogy a DK is kitart az offshore-botrányba keveredett politikusa, Ráczné Földi Judit mellett, hasonlóan a kétes ingatlanvásárlási ügyek miatt támadott momentumos Hollai Gáborhoz, akitől pártja úgyszint nem vonta meg a támogatását.

Ezen esetek listája bővül most a momentumos Bodrozsán Alexandrának köszönhetően, aki Facebook-bejegyzésében választási csalással vádolta meg szocialista kihívóját, Király Józsefet.

Bodrozsán Bács-Kiskun megye 2-es választókerületében indul az előválasztáson, támogatja még a DK, a DK-hoz kötődő Liberálisok, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt is – míg szocialista kihívója mögött az MSZP-n túl a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP sorakozott fel.

A Momentum jelöltje szerint szombaton a kecskeméti Szabadság téren az előválasztáson a szavazás tisztaságát biztosító delegáltak jelezték neki, hogy tömegével érkeznek egy közvetítő által odautaztatott szavazók a sátrakhoz – Bodrozsán személyesen a helyszínre is ment, ahol állítása szerint

a füle hallatára akarták rábírni arra a választókat, hogy az MSZP-s Király Józsefet és az MSZP-Párbeszéd-LMP közös miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt támogassák, fejenként 2-4 ezer forintos összegekért cserébe.

Bodrozsán szerint az állítólagos esetről több felvétel is készült, amiket eljuttatott az előválasztás szervezését, lebonyolítását és ellenőrzését a pártok oldaláról biztosító szervnek, az Országos Előválasztási Bizottságnak, egyúttal arra kérve az OEVB-t, „hogy előválasztási ellenfelemet tiltsák el a további jogsértéstől, és a választási csalás miatt Király Józsefet a képviselőjelöltségtől léptessék vissza.”

Király József egyelőre nem reagált a vádakra – mindenesetre az esettel kapcsolatban írásban megkerestük mindkét érintett jelöltet. Amennyiben bármelyiküktől választ kapunk, úgy azt természetesen közöljük.

Nem ez az első konfliktus a jelöltek között

Egyébként nem ez az első csörte a két jelölt között:

Király korábban azzal vádolta meg a momentumos ellenfelét, hogy a körzetben miatta és „holdudvara” közbenjárása miatt nem állítottak előválasztási szavazósátrakat négy településen.

Ezt Bodrozsán cáfolta, mondván, hogy „a megyei sátrak listáját a pártok közös egyetértéssel fogadták el, és az MSZP is megszavazta azt”, és Királyék az OEVB sátrakról szóló döntése után kezdett csak el reklamálni. A momentumos jelölt továbbá vetélytársa szemére vetette, hogy szerinte ő együttműködik a helyi Fidesszel a kecskeméti önkormányzatban, ami az elmúlt években több százmilliós megbízásokat adott neki közbeszerzések formájában.

A kecskeméti körzetben egyébként előzetesen inkább Fidesz-győzelemre lehet számítani 2022-ben: ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Zombor Gábor nyert meggyőző, 50 százalékot meghaladó eredménnyel, 30 százalékpont körül verve mindkétszer az aktuálisan legerősebb ellenzéki jelöltet.

Ha viszont az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek eredményeit egyben nézzük, akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet: 2014-ben ezek a jelöltek együttvéve csak 6,98, 2018-ban pedig 6,54 százalékponttal szereztek kevesebbet a fideszes Zombornál.

Azaz maga a körzet ugyan fideszesnek tekinthető, de egy jó ellenzéki közös jelölti kampánnyal nem lehet kizárni az ellenzéki sikert sem.

+ FRISSÍTÉS (17:08): Az MSZP az Azonnalihoz eljuttatott közleményében alaptalannak nevezte Bodrozsán vádjait és visszautasíjta azokat. 

„Király József nem vásárolt szavazatot és nem buzdított erre senkit. Aki ilyet terjeszt, bűncselekményt követ el, ezért nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt büntetőfeljelentést teszünk”

– fogalmaz a szocialisták közleménye, hozzátéve: a momentumos jelölt által mondottakról beszámoló újságoktól helyreigazítást fognak kérni.

MONTÁZS: Király József (baloldalon) és Bodrozsán Alexandra (jobboldalon) Facebook-oldala.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek