Félmillió felett az előválasztáson szavazók száma – de kinek kedvez ez?

2021.09.27. 09:54

Vasárnap a várakozásoknak megfelelően az előválasztáson szavazók száma meghaladta a 500 ezret, egyre többen szavaznak online. Aki mindennek nem örülhet, az a DK.

Félmillió felett az előválasztáson szavazók száma – de kinek kedvez ez?

A szombati 89 ezres rekord ugyan nem dőlt meg, de továbbra is igen magas a részvétel az ellenzéki előválasztáson, ugyanis

vasárnap 75 547 fő ment el voksolni arra, ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és a 106 egyéni képviselőjelöltje,

ami még így is magasabb részvétel, mint amennyien a 2019-es önkormányzatok előtti budapesti főpolgármesteri előválasztás második fordulóján összesen részt vettek – derül ki az Országos Előválasztási Bizottság szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

Eszerint vasárnap

  • 55 527 fő jelent meg személyesen és szavazott sátorban
  • 20 020 fő pedig online adta le a szavazatát.

Ezzel márt csütörtök óta növekszik az online szavazók száma. Bár a hét közepén az OEVB arra kérte a szavazókat, inkább személyesen szavazzanak, mert az egyszerűbb és gyorsabb, mint az online szavazás, úgy tűnik, sikerült bővíteni a kapacitást, így egyre több szavazat érkezik online.

A hétfő és szerda közötti napi 3,5-4,6 ezer online leadott szavazatok száma csütörtökre 8 ezerre, péntekre 14 ezerre ugrott, 

szombaton és vasárnap már 19, illetve 20 ezren szavaztak az interneten keresztül.

De kinek kedvezhet a magas részvétel?

A félmilliós lélektani határ átlépése praktikus szempontból fontos: ahogy az a 21 Kutatóközpont előválasztási elemzésében szerepel: a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztáshoz képest már az 500 ezres részvétel elérése is nagy előrelépésnek számít, hiszen

ez azt jelenti, hogy az ellenzéknek sikerült a szavazósátrakhoz (vagy online szavazás esetén a kamerák elé) hívnia a törzsközönségükön túlmutató választókat is.

(Hasonlóan látja a Republikon Intézet is; a liberális politikai think tank még az előválasztás első napján közölt elemzést, ami szerint körülbelül 550-650 ezer szavazó vehet részt a mostani előválasztáson, de az ellenzéki pártoknak már a 450 ezeres részvétel is sikernek számítana.)

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint a magas részvételtől a DK tarthat a leginkább, ugyanis „a legszervezettebb, legelkötelezettebb szavazótáborral a DK rendelkezik”. Azaz a DK szavazói valószínűsíthetőleg minden körülmények között elmennek előválasztani, a DK-s tortaszelet pedig így annál nagyobb lesz arányaiban, minél alacsonyabb összességében a részvétel.

A növekvő részvétel viszont azzal jár, hogy az egyébként is már mozgósított DK-s szavazóbázis aránya az előválasztási tortában érdemben nem növekszik, sőt, csökken, ellentétben más pártokéval.

Nem véletlenül láttuk például azt a pénteki RTL Klub-os miniszterelnök-jelölti, valamint egy sor egyéni választókerületi vitán, hogy az egyes, a magas részvételben érdekelt szereplők (például Márki-Zay Péter vagy Fekete-Győr András) egyik központi üzenetükké azt tették meg, hogy mindenki, de tényleg mindenki vegyen részt az előválasztáson.

Az előválasztás egyébként szeptember 20-án szombaton indult, de a rendszer egyből összeomlott, mert a szervezők szerint „összetett túlterheléses támadás” érte azt, így az előválasztás kezdetét áttették hétfőre, és meghosszabbították két nappal.

Vagyis kedd este 20 óráig van még lehetőség szavazni az ellenzéki miniszterelnök- és képviselőjelöltekre, a szavazatszámlálás pedig szerda reggel kezdődik.

NYITÓKÉP: Előválasztás - Élni hívlak / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek