Vasárnap reggelig már 440 ezren szavaztak az előválasztáson

2021.09.26. 10:01

Újabb rekord dől meg szombaton, több mint 89 ezren szavaztak: vasárnap meglehet a félmillió is.

Vasárnap reggelig már 440 ezren szavaztak az előválasztáson

Újabb rekord dőlt meg szombaton az ellenzéki előválasztás első fordulójában – írja közleményében az Országos Előválasztási Bizottság - a számok szerint a szombati napon 

  • a sátrakban, személyesen 70 122-en voksoltak,
  • online formában pedig 19 080-an, ami ugyancsak óriási szám ahhoz képest, hogy eddig az azonosítás az online felületekre rendkívül lassan haladt.

Összesen így kicsit több mint 89 ezer szavazó tudott tegnap előválasztani, ebben pedig az online voksolók számaránya jelentősen megnövekedett:

az összes szavazó közel harmada, 27,2 százalék már így szavazott ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, és képviselőjelöltre is.

Az online előválasztás intézményének bevezetéséhez a Momentum Mozgalom ragaszkodott az előválasztási megbeszélések során, április 1-én még petíciót is indítottak azért, hogy biztosítsák, biztosan lehet majd ilyen formában szavazni. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja akkor azt mondta nekünk, noha az előválasztási egyeztetéseket végző Civil Választási Bizottság és a többi ellenzéki párt kommunikációja alapján az online szavazási lehetőség már akkori is biztosnak tűnt, nekik kétségeik voltak abban, hogy valóban be is vezetik azt.

Ezek a kétségek később eloszlottak, így most ez a lehetőség is bekerült a szavazási opció közé. Edddig azonban, az igazolványos, online regisztráció kapacitáshiánya, és a váralan, szeptember 18-19-i leállás után még maga az Előálasztási Bizottság és a szervező pártok is azt kommunikálták, mivel az online szavazás továbbra is lassú és bonyolult, ezért inkább mindenki a sátraknál jelenjen meg.

Most mégis úgy látszik, hogy felpörgött a rendszer. Ha pedig az eddigi számokból indulunk ki (pénteken 75 ezren szavaztak), akkor a trendekből az valószínűséthető, hogy

vasárnap az összes, előválasztáson megjelenő állampolgár száma elérheti, sőt át is lépheti a félmilliót.

Maga a választás pedig még keddig, szeptember 28-ig eltart, a szavazatszámlálás pedig szeptember 29-én, szerdán reggel kezdődik el.

NYITÓKÉP: Előválasztás 2021 / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek