Politikai thrillert írt Andrej Kiska szlovák exelnök, egy rá nagyon hasonlító államelnök a főhőse

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.25. 15:51

A saját tapasztalatait és világlátását foglalta össze, de nem akarta memoárral untatni az olvasókat.

Politikai thrillert írt Andrej Kiska szlovák exelnök, egy rá nagyon hasonlító államelnök a főhőse

A következő héten jelenik meg Andrej Kiska könyve,

ami nem egy memoár, mint amire egy volt politikustól számítani lehetne, hanem egy politikai thriller,

amit azonban mégis az elnökként szerzett tapasztalatai ihlettek, olyannyira, hogy – a SME lap szerint, ami a könyv kapcsán interjút készített Kiskával – a főhőse egy habitusban rá nagyon hasonlító államelnök, és a címe is az, hogy

Elnök,

az alcíme pedig az, hogy Húsz nap a túlélésre.

Kiska a SME-nek azt mondta, amikor elhatározta, hogy könyvet ír az elnökként szerzett tapasztalatairól, sokat gondolkodott, hogy a memoárt írjon-e vagy fikciós műfajt válasszon. Végül arra jutott, hogy

a memoár csak akkor lenne érdekes, ha a teljes igazságot írná meg, ami nem lenne korrekt a még élő és aktív politikusokkal szemben, a pikáns részletek nélkül viszont a memoár untatná az olvasókat.

Így aztán a fikciót választotta kitalált történettel és karakterekkel, akikkel el tudja mondatni a saját gondolatait.

Hogy a könyv ne csak a fanatikus politikarajongóknak legyen érdekes, Kiska igyekezett szövevényes cselekményt alkotni drámai csúcsponttal, és még szerelem is van benne.

Az exelnök elmondása szerint a könyvben keveredik a fikció a valósággal, a helyszínek – pozsonyi éttremek, ENSZ-közgyűlés, new yorki-hotel –; az elnök körüli rutin, mint a rá vigyázó testőrség működése; vagy világpolitikai események, mint a Krím elfoglalása, valóságosak,

a történet és az összes karakter – beleértve az arrogáns miniszterelnököt, akit az olvasók Robert Ficóval fognak azonosítani – azonban mind kitaláltak.

Andrej Kiska a SME kérdésére elárulta, hogy tervezi folytatni az írást, sőt a fejében már a regény folytatásának koncepciója is megvan. Míg az Elnök az ukrán-orosz konfliktus hátterébe ad betekintést, a folytatásban az extrémizmussal és a romakérdéssel foglalkozna, már az anyagot is gyűjti hozzá.

„Nem gondolom, hogy a könyveim túl sikeresek lesznek az olvasóknál, de szeretnék üzenet hagyni magam után. A világfelfogásomat. Hogy hogyan láttam a világot. Emberként és elnökként"

– mondta a lapnak az exelnök.

Andrej Kiska Szlovákia negyedik államfője volt. Korábban filantróp vállalkozóként ismerte meg az ország a Dobrý anjel (Jó Angyal) nevű alapítványának köszönhetően, ami olyan családoknak segít, ahol valamelyik családtag súlyos betegségben szenved.

Kiska 2014-ben indult az államfői posztért;

a második fordulóban az akkori miniszterelnökkel,  kormányfőit az államfői székre cserélni akaró Robert Ficóval mérkőzött meg, akit nagy fölénnyel legyőzött.

Az elnöki ciklusa lejártával 2019-ben nem indult újra az elnöki posztért, hanem átlépett a pártpolitikába, arra számítva, hogy a népszerűségére és a Robert Fico fölött aratott öt évvel korábbi győzelmére alapozva sikerre vihet egy pártot is, különösen úgy, hogy a Kuciak-gyilkosságot követően hatalmas igény volt a szlovák társadalomban a Robert Fico jelképezte addigi kormányzó elit leváltására.

Azonban az elnökként Ficóval folytatott csatározása az ő népszerűségének sem tett jót, amit az adócsalási ügye is megtépázott. (Az elnökválasztási kampányának költségeit az egyik cége saját működési költségként számolta el, ezzel jelentős összegűadót megspórolva; ugyanennél a cégnél később a rendőrség is razziázott jogosulatlan adóvisszaigénylés miatt.)

A Kiska által alapított jobbközép-liberális Za ľudí párt (Az Emberekért) azonban a várakozásokhoz képest jóval alacsonyabb eredménnyel – 5,77 százalékkal – jutott be a 2020-as választáson a parlamentbe.

Kiska egészségügyi problémáira hivatkozva fel sem vette a képviselői mandátumát, otthagyta a párt elnökségét, és visszavonult a politikától.

A húzóneve nélkül maradt kormánypártot egyre inkább feszítette a belső megosztottság, végül hónapokon keresztül tartó agóniát követően 2021 augusztusában szétszakadt: a parlamenti képviselőinek többsége átült a libertariánus SaS frakciójába.

NYITÓKÉP: Andrej Kiska / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek